Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΜΥΡΑΣ & Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Δέκα μήνες μετά την κατάληψή της Παλμύρας από το Daesh, το Παγκόσμιας Κληρονομιάς μαργαριτάρι της ερήμου έχει απελευθερωθεί από το συριακό στρατό και τους συμμάχους του. Η απελευθέρωση της πόλης, όπως λέει η Le Monde δεν αποτελεί μόνο μια στρατιωτική επιτυχία, αλλά αποτελεί μια μεγάλη νίκη καθώς θα αναβιώσει την συζήτηση και την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Δαμασκού.

Στις 27 Μαρτίου, η συριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι πέταξε έξω από την Παλμύρα τις δυνάμεις του Daesh. «Η κατάκτηση της πόλης από τους μαχητές τοτ Daesh τον Μάιο του 2015,” όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, «προκάλεσε τεράστιο σάλο στην κοινή γνώμη της Δύσης, η οποία σοκαρίστηκε με τις εικόνες καταστροφής των μνημείων από την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.

Η μάχη για την Παλμύρα ήταν μία μεγάλη νίκη για τον Άσαντ και αποτελεί ένα τεράστιο ρήγμα για τους τζιχαντιστές. Με την βοήθεια των Ιρανών, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και βεβαίως των Ρώσων, η κατάληψη της Παλμύρας συνιστά τη μεγαλύτερη ήττα του ISIS από τον Ιούνιο του 2014 οπότε σφράγισε την παρουσία του στην περιοχή με το ‘Χαλιφάτο’ που αυτοανακήρυξε σε Συρία και Ιράκ.

https://www.youtube.com/watch?v=62rfSDmFu6I

Η Παλμύρα βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που ξεκινά από τη Δαμασκό και φτάνει στα σύνορα με το Ιράκ, είναι στο μέσον της διαδρομής από την πρωτεύουσα της Συρίας στην επίσης στρατηγικής σημασίας πόλη, Ντέιρ αλ-Ζορ. Η ανακατάληψή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις αποδυναμώνει την ικανότητα των τζιχαντιστών αφενός να υπερασπιστούν την ‘πρωτεύουσά’ τους, Ράκα, αφετέρου να διατηρήσουν τον έλεγχο της ιρακινής μεθορίου, προς ανάκτηση του οποίου θα κινηθεί, πιθανότατα άμεσα, ο Άσαντ.

Όπως σημειώνει Le Monde χωρίς την βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας, η οποία έκανε 30-40 βομβαρδισμούς την ημέρα, η νίκη των δυνάμεων της Δαμασκού θα ήταν αδύνατη.

https://www.youtube.com/watch?v=9Jfb2qSCo6s

Μιλώντας σε γαλλική αντιπροσωπία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ σημείωσε ότι η απελευθέρωση της αρχαίας πόλης ήταν ένα “σημαντικό επίτευγμα”, και μια απεικόνιση της αποτελεσματικότητας και της ορθής στρατιωτικής στρατηγικής που ακολουθείται από τη Συρία και τους συμμάχους της, ιδίως σε σύγκριση με τις προσπάθειες του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

«Η αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής περαιτέρω τονίζεται ιδιαίτερα, σε αντίθεση με την αμερικανική συμμαχία που περιλαμβάνει περισσότερες από εξήντα χώρες και της έλλειψης σοβαρότητας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», όπως σημειώνει ο Άσαντ.

Αυτή η μάχη για μια ακόμη φορά έδειξε κατά πόσο η ρωσική επέμβαση άλλαξε τη θέση του Άσαντ», επισημαίνουν οι New York Times. Οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία) κατέλαβαν με ευκολία τον περασμένο Μάιο την Παλμύρα, αλλά τώρα υποχώρησαν κάτω από τις πιέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων και της ρωσικής αεροπορίας.

Η σημαντική —από στρατηγική σημασία — στρατιωτική νίκη προσδίδει βαρύτητα στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ παίζει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά του «ισλαμικού Κράτους γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Η απελευθέρωση της Παλμύρας, επισημαίνει η εφημερίδα, που επιτεύχθηκε χάρη στα συνεχή αεροπορικά πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας «θα ανεβάσει σημαντικά το ηθικό» τόσο στη Δαμασκό, όσο και στη Μόσχα.

«Για τον Άσαντ η απελευθέρωση της Παλμύρας έχει συμβολική και στρατηγική σημασία. Τα στρατεύματά του τώρα έχουν καταλάβει τις πιο κατάλληλες θέσεις για να επιτεθούν στην Ράκκα, που είναι η de facto πρωτεύουσα του Ισλμικού Κράτους», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Αυτή τη στιγμή, το Daesh τελεί υπό μεγάλη πίεση σε τρία μέτωπα: Βορειοδυτικά, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, αντιμετωπίζει τις δυνάμεις των Κούρδων που προελαύνουν. Δυτικά, μετά την απώλεια της Παλμύρας, απειλείται από τον Άσαντ. Aνατολικά, στα εδάφη του ‘Χαλιφάτου’ εντός Ιράκ, αντιπαρατίθεται με τον στρατό της Βαγδάτης στο εκεί προπύργιό του, δηλαδή τη Μοσούλη.

Η απελευθέρωση της Παλμύρας όπως προαναφέραμε αποτελεί όχι μόνο μια συμβολική νική για την Δαμασκό αλλά και μία νίκη κλειδί για το τέλος του πολέμου στη Συρία.

Πληροφορίες: sputniknews.com, greece-russia2016.gr, cnn.gr

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password