ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Υπάρχουν στην Ελλάδα ισλαμιστικές ομάδες φονταμενταλιστών; Υφίσταται κίνδυνος εξέγερσης των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών; Είναι εφικτό ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας μέσω ασύμμετρων απειλών; Υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων;

Αυτά και πολλά άλλα είναι τα ερωτήματα που ακούω καθημερινά από φίλους, με την ανησυχία να είναι έκδηλη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, μετά το χτύπημα στο Παρίσι. Αρχικά σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγαλύτερο όπλο είναι η ψυχραιμία και εν συνεχεία φυσικά η γνώση.

Τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην γεωπολιτική σκακιέρα, όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν μπορεί να αφήσει την χώρα μας έξω από αυτές τις εξελίξεις.

Ήδη το πρώτο ασσύμετρο χτύπημα που δεχόμαστε είναι το μεγάλο κύμα των λαθρομεταναστών που καταφθάνει καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου.

Η Ελλάδα δεν κατατάσσεται στις χώρες υψηλής επικινδυνότητας όπως οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία κλπ., καθόσον δεν συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις κατα του ISIS.

Δεν παύει ωστόσο η Ελλάδα λόγω εγγύτητας στη Μ. Ανατολή, αλλά ελέω των ισλαμιστικών θυλάκων που υπάρχουν στα Βαλκάνια, να την αναγκάζουν να ανησυχεί για το τι μέλλει γενέσθαι το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι Αρχές Ασφαλείας είναι σε επιφυλακή καθώς μεταξύ των «προσφύγων» που εισβάλλουν κατά χιλιάδες στην πατρίδα μας, μέσω των νησιών του Αιγαίου, βρίσκονται εκατοντάδες τζιχαντιστές ή άτομα τα οποία είναι θετικά διακείμενα προς την ρητορική του ισλαμικού μίσους.

Η χώρας μας μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση το επόμενο διάστημα για δύο λόγους.

1: Το κλείσιμο των συνόρων από ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να επιφέρει στην Ελλάδα τεράστια πλήγματα στον τομέα της ασφάλειας, δηλώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, και εκφράζουν την εκτίμησή τους ότι εάν το χειμώνα εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα από εκεί που ήταν χαμηλά στις λίστες με τους πιθανούς στόχους τζιχανιστών να βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα». «Μέχρι στιγμής οι ύποπτοι εξτρεμιστές χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τη χώρα μας ως τράνζιτ σταθμό.

Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα ευρωπαϊκών κρατών θα συγκεντρωθεί τεράστιος αριθμός μεταναστών σε αστικά κέντρα που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί. Και σε περίπτωση που ανάμεσά τους υπάρχουν τρομοκράτες που δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα, τότε κανείς δεν θα μπορεί να αποκλείσει ότι θα επιχειρήσουν να πλήξουν στόχους εντός Ελλάδας.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολές για έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε στόχους γαλλικού, βρετανικού και ιταλικού ενδιαφέροντος αλλά και σε κυβερνητικά κτίρια. Ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά φρουρούν τα τελευταία 24ωρα σημεία -κυρίως στην πρωτεύουσα- που έχουν χαρτογραφηθεί ως εν δυνάμει στόχοι: πρεσβείες, μεγάλες εταιρείες, υπουργεία, νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες.

Παρόμοια εγρήγορση ασφαλείας συστήθηκε για τους σταθμούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στα στάδια διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων, κυρίως των διεθνών διοργανώσεων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ελληνικών Αρχών το διάστημα πριν την επίθεση στη Γαλλία ήταν η παρουσία στην Ελλάδα υπόπτων τζιχαντιστών, οι οποίοι είχαν ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά έγγραφα και είχαν βρεθεί στις εμπόλεμες του ISIS. Τα εξειδικευμένα κλιμάκια των διωκτικών Αρχών είχαν εντοπίσει υπόπτους τόσο σε ελληνικά νησιά όσο και στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό είχε επιβεβαιώσει σε αποκαλυπτική συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης: «Η ΕΥΠ επί των ημερών μου εντόπισε στην Ελλάδα τζιχαντιστές, οι οποίοι ήταν ευρωπαίοι πολίτες. Δεν μπήκαν μαζί με τους μετανάστες.

Αν συνυπολογίσουμε και τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, μια μερίδα εξ αυτών δεν έχουν ενσωματωθεί και είναι φανατικοί ισλαμιστές, είναι μια ικανή δύναμη η οποία με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να επιτύχει τη σύσταση ενός εσωτερικού μετώπου που θα έχει ως σκοπό τις δολιοφθορές, τις ψυχολογικές επιχειρήσεις, τις οικονομικές ζημιές που επιφέρουν και την ανάλωση δυνάμεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να καταστείλουν τους όποιους θύλακες επεισοδίων δημιουργούν.

Πως θα δράσουν οι λαθρομετανάστες σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία ή έστω και σε ένα θερμό επεισόδιο; Μήπως θα συσταθεί μια πέμπτη φάλαγγα εντός των πόλεων; Δεν κινδυνολόγούμε, αλλά εξετάζουμε όλα τα σενάρια και καλό θα ήταν να κάνουν το ίδιο και οι αρμόδιοι φορείς. Η κατάρτιση μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εν λόγω απειλής είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

2: Η επίκληση του Hollande

Η επίκληση από τον Φ. Ολάντ, αμέσως μετά το τρομοκρατικό κτύπημα, όχι του άρθρου 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, αλλά του άρθρου 42.7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο αν και έχει «ελληνική υπογραφή», δημιουργεί τώρα ανησυχία στην Ελλάδα.

Το Άρθρο 42.7 συμπεριλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη μετά από παρέμβαση και μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας καθώς η χώρα μας επεδίωκε να υπάρξει και πέραν του ΝΑΤΟ μια μορφή συλλογικής αμυντικής προστασίας έναντι της Τουρκίας, η οποία ως γνωστόν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και συνεπώς ακυρώνει ουσιαστικά την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Συμμαχίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα θα δεχόταν επίθεση από την Τουρκία.

Το άρθρο προβλέπει ότι:

«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.” Το άρθρο αυτό αφορά το δικαίωμα άμυνας έναντι επίθεσης με την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η επίκληση του άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης περιπλέκει τα πράγματα και για την Ελλάδα, καθώς πλέον δεν είναι νατοϊκή υπόθεση όπου είναι συχνές οι διαφοροποιήσεις στο επίπεδο και την μορφή συμμετοχής σε μια νατοϊκή επιχείρηση, αλλά πρόκειται πλέον για Ευρωπαϊκή υπόθεση η υποχρέωση «συνδρομής με όλα τα μέσα» στην αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχθηκε η Γαλλία («είμαστε σε πόλεμο με το ISIS» έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει ο Φ. Ολάντ).

Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε «ολόκληρη η Ευρώπη απάντησε στο γαλλικό αίτημα βοήθειας με ένα ομόφωνο ναι». Το πιο χειροπιαστό μέρος αυτής της βοήθειας θα είναι η ελαστικότητα της Ένωσης απέναντι στη Γαλλία αναφορικά με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, λόγω της επιβάρυνσης που θα υποστεί ο γαλλικός προϋπολογισμός από τις αυξημένες δαπάνες για τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, όμως, τα περιθώρια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης φαίνονται περιορισμένα. Εν πρώτοις, η ίδια η Ε.Ε. δεν διαθέτει στρατιωτικό βραχίονα. Έπειτα, πολλά κράτη-μέλη εμφανίζονται απρόθυμα να πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, κάτι που εξέφρασαν ρητά χθες η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Δανία.

Μία άμεση εμπλοκή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS (που δεν περιορίζονται υποχρεωτικά σε βομβαρδισμούς η χερσαίες επιχειρήσεις), θα μπορούσε να επιφέρει μελλοντικά προβλήματα στην χώρα μας από τους τζιχαντιστές που βρίσκονται ανάμεσα στους… ”πρόσφυγες”, όπως τους αποκαλούν και οι ”προοδευτικοί” της αριστεράς.

Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα “φιλοξενούμε” το ΕυρωπαΪκό στρατηγείο. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα τεθεί σε “φουλ” επιχειρησιακή λειτουργία, αν τελικά η Ευρώπη αποφασίσει να προχωρήσει στην επιχείρηση.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρέπει να προσέξει στο μέγιστο στο τι παραχωρήσεις θα κάνει, εάν τελικά προχωρήσει η πρόταση Ολάντ, καθώς τότε, θα ανοίξουν διάπλατα οι ”πύλες της κολάσεως”, για την ήδη κατεστραμμένη οικονομικά Ελλάδα.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές και χρειάζεται ψυχραιμία και γνώση. Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα ένα περίεργο παιχνίδι εις βάρος των λαών από την ελίτ που θέλει να επικυριαρχήσει στις πλάτες όλων μας. Ο εχθρός είναι ορατός αλλά ταυτόχρονα και αόρατος, με τους πρόθυμους ηλίθιους να βρίσκονται σαν έτοιμοι από καιρό για να εκτελέσουν τις διαταγές της παγκόσμιας ελίτ.

Πληροφορίες: defencenews, onalert, ΑΠΕ

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password