Γιατί η Ελλάδα πρέπει να στραφεί γεωπολιτικά προς τη Ρωσία

Ένα άνοιγμα στον ρωσικό παράγοντα ο οποίος παρέμενε  αποκλεισμένος από τις τελευταίες κυβερνήσεις, με μόνες εξαιρέσεις την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και τελευταία με τα ανοίγματα που κάνει ο Α. Τσίπρας, θα ήταν μια κίνηση που οπωσδήποτε θα ευνοούσε το εθνικό συμφέρον. Οι Ρώσοι θέλουν να εξασφαλίσουν την έξοδό τους στο Αιγαίο, και στη Μεσόγειο. Ηταν και είναι το μεγάλο σχέδιο της Ρωσίας  από την εποχή των τσάρων. 

Διαχρονικός «πόθος» της Ρωσίας είναι η ύπαρξη προβλήτας ελλιμενισμού με δυνατότητες εφοδιασμού και επισκευαστικής βάσης στη Μεσόγειο. Η στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία, εξασφαλίζει ρόλο κυρίαρχο στη γεωπολιτική σκακιέρα για την Ελλάδα.

Η πατρίδα μας όφειλε να είναι ανεξάρτητη και να μπορεί να χαράξει σε κάθε γεωπολιτικό παίγνιο την δική της ανεξάρτητη πολιτική, που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα. Τα δεδομένα όμως τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουν αλλάξει και όπως φαίνεται η σύμπλευση με την Δύση και πιο συγκεκριμένα με τις ΗΠΑ, δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.

Yπάρχει μία ρήση που λέει ότι «οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς», φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά δεν αξίζει και τόσο, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα δεν της είναι και τόσο απαραίτητη, ούτε τόσο ισχυρή, ώστε να εξαναγκάσει τον απαιτούμενο σεβασμό.

Η Ρωσία μετά την πτώση του κομμουνισμού έχει αρχίσει και επανέρχεται στο διεθνές παίγνιο. Είναι πλέον ο κυρίαρχος παίχτης στη διανομή φυσικού αερίου, καθώς προμηθεύει σχεδόν όλη την Ευρώπη με τα πλουτοπαραγωγικά της αποθέματα και επίσης έχει πλέον εδραιωθεί σε μία από τις μεγάλυτερες χώρες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα μετά τις ΗΠΑ στην παραγωγή και πώληση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
 
ΟΙ ΗΠΑ ήθελαν και θέλουν μία ανίσχυρη Ελλάδα, η οποία θα είναι είναι δορυφόρος της Τουρκίας. Η Αμερική δεν μπορεί να ανεχτεί μία κραταιά θαλάσσια δύναμη όπως η Ελλάδα. Αντιθέτως η Ρωσία θέλει μία κραταιά θαλάσσια δύναμη για να συμπληρώσει την δική της χερσαία ισχύ. Είναι οπότε σαφές το ποια από τις δύο πλευρές επιθυμεί να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Ελλάδος. 

Διαχρονικές σχέσεις Ελλάδος Ρωσίας

Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν ισχυρούς δεσμούς, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών, καθώς τα δυο κράτη μοιράζονται την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.Ακόμη πολύ πριν λάβει χώρα η εθνική επανάσταση των Ελλήνων,  η Ρωσία επέτρεψε στα  ελληνικά πλοία  από το 1770 να «φέρουν» ρωσική σημαία χωρίς καμία επίπτωση από τους Τούρκους κατακτητές (συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή), δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθεί το ελληνικό εμπόριο και να κατασκευασθούν πολλά και ισχυρά ελληνικά πλοία τα οποία συμμετείχαν στην συνέχειά στην ελληνική επανάσταση του 1821.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι η συμβολή των Ελλήνων αποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους οποίους οι Ρώσοι οφείλουν το αλφάβητό τους αλλά και η Ορθόδοξη θρησκεία, καθώς οι Ρώσοι αγγελιοφόροι του πρίγκιπα Βλαντιμίρ όταν  έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη,  συνάντησαν  τον Έλληνα Πατριάρχη, ο οποίος τους έστειλε  στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια θείας λειτουργίας.
 
Οι αγγελιοφόροι στάθηκαν μέσα στο ναό και αφού άκουσαν με θρησκευτική κατάνυξη την θεία λειτουργία είπαν στο Ρώσο ηγεμόνα με   έκπληξη : «Δεν υπάρχουν ανθρώπινες δυνάμεις για να το εκφράσουμε ! Είμασταν σε ένα διαφορετικό κόσμο πάνω στην γη. Ο ουρανός και η γη άλλαξαν θέσεις.  Η απόφαση τότε ελήφθη και οι Ρώσοι βαφτίστηκαν κατά χιλιάδες μετά τον ηγεμόνα τους ως χριστιανοί ορθόδοξοι.

Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, Nikolai Karamzin, δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν για εμάς σαν μια δεύτερη πατρίδα.  Οι Ρώσοι πάντα θα θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη ότι γίναμε χριστιανοί εξαιτίας της Ελλάδας .

Διαθέτει, τελικά, χρήματα η Ρωσία για να προσφέρει στην Ελλάδα;

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη. Αν συμβεί αυτό, η δραχμή πιθανότατα θα υποτιμούνταν γρήγορα και θα παρέμενε σε χαμηλό επίπεδο βραχυπρόθεσμα. Μια αδύναμη δραχμή θα έκανε πιο ακριβές τις εισαγωγές ενέργειας, καθιστώντας αναγκαίες τις φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με το Russia Today Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανά τον κόσμο σημειώνουν πως οι ενδείξεις είναι πιο θετικές για τη ρωσική οικονομία. Παράλληλα, η S&P κατέληξε στο συμπέρασμα πως η οικονομία της χώρας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο 2016 (κατά 1,9%).

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ρωσική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 0,4%, ενώ το ρούβλι, που το 2014 έχασε το 50% της δύναμής του, τώρα είναι το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση.

Παρόλο που η οικονομία της Ρωσίας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν πριν από δύο χρόνια και η ανάπτυξη είναι κοντά στο μηδέν, εξακολουθεί να έχει 356 δισεκατομμύρια δολάρια αποθηκευμένα σε συναλλαγματικά αποθέματα (μέχρι την 1η Απριλίου) και πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια διασκορπισμένα μεταξύ αποθεματικών των fund πετρελαίου της χώρας, το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο και το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας.  

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι «θα στηρίξουμε όποια λύση για τη ρύθμιση της ελληνικής κρίσης χρέους προταθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η προτεραιότητά μας είναι η σταθερότητα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Επομένως θα υποστηρίξουμε όποια πιθανή λύση θα λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που είναι ενάντια στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και δεν είναι η μόνη. Αυτές οι χώρες δεν σκέφτονται βάσει της πολιτικής, αλλά ενδιαφέρονται για δουλειές και για την οικονομία τους. Αυτή είναι μια εποικοδομητική προσέγγιση», τόνισε.

«Το σημαντικότερο για μας είναι τα επενδυτικά projects και το εμπόριο με την Ελλάδα. Αν χρειαστεί οικονομική στήριξη, θα το εξετάσουμε», συμπλήρωσε ο κ.Ντβόρκοβιτς.
 
Η πιο σημαντική δήλωση όμως έγινε από τον Βλαδίμηρο Πούτιν, καθώς ο Ρώσος ηγέτης εκτίμησε ότι το σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου σε ελληνικό έδαφος θα βοηθήσει τους Έλληνες να αποπληρώσουν τους διεθνείς δανειστές, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, που επικαλείται το Associated Press.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «εάν η Ε.Ε. θέλει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, τότε πρέπει να ενδιαφέρεται για μια αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία, που θα βοηθά να ξεπληρωθούν οι οφειλές».

«Η Ε.Ε. πρέπει να μας χειροκροτεί. Πού είναι το κακό στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα;» πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου


Η γεωπολιτικη θεση της Ελλαδας

Η Ρωσία βασίζει πολλά στην γεωπολιτική θέσης της Ελλάδας. Η χώρα μας βρίσκεται σε ενα σημαντικό σταυροδρόμι και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν παύει να είναι ένας σημαντικός εταίρος και σοβαρός παίχτης. Η κρίση στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, δίνει την βεβαιότητα στη Ρωσία οτι υπάρχει μία χώρα οπου μπορεί να τις παρέχει κάθε είδους βοήθεια στον τομέα του ελλιμενισμού πλοίων ή στην προσγείωση αεροσκαφών. Μάλιστα η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει συμφνία συνεργασίας με την Ρωσία για την εγκατάσταση στρατιωτικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Κύπρου ”Ανδρέας Παπανδρέου”.

Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας

Η πρώτη στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία υπογράφτηκε το 1994. Ειδικά κατά την περίοδο 1996- 2008, η Ελλάδα, είχε προβεί  σε μαζικές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία. Η Ελλάδα, είναι η πρώτη και η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, που «έσπασε» το μονοπώλιο στην αγορά οπλικών συστημάτων από τη Δύση.

Η Ρωσική Πολεμική Βιομηχανία έχει  προμηθεύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με δεκάδες πυραυλικά συστήματα TOR – M1, με αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Osa – AKM, με αντιαρματικούς πυραύλους Kornet, με συστήματα κατευθυνόμενων πυρομαχικών  πυροβολικού Krasnopol – M1 και τρία σκάφη ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, που είχαν αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, τελικά εντάχθηκαν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και έχουν αναπτυχθεί στην Κρήτη.

Kαλάσνικοφ made in Greece;
 
Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη στον τομέα την ελληνορωσικής στρατιωτικής συνεργασίας είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συμπαραγωγή αυτομάτων όπλων τύπου Καλάσνικοφ στη χώρα μας.

Αν τελικώς επιτευχθεί συμφωνία, τότε η τεχνική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας σε οπλικές παραγωγές θα περάσει ποιοτικά σε νέο επίπεδο και οι δυο πλευρές θα αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.
 
Νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις 

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως φαίνεται θέλει πραγματικά να ”ξεπαγώσει” τις ελληνορωσικές σχέσεις και τα δύο ταξίδια που έχει πραγματοποιήση το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία τκαι με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να βρίσκονται σε εξέλιξη, σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση

Η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου (ισοσκελίζοντας τα οποία πλεονεκτήματα θα αποκτούσε η Τουρκία), η σχεδιαζόμενη προκαταβολή μελλοντικών κερδών από την εκμετάλλευσή του από τη Ρωσία, καθώς και η αναζήτηση διεξόδου για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αποτελούν σημαντικές εν δυνάμει επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης.
 
BRICS, το αντίβαρο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η ελληνική κυβέρνηση είναι στη φάση που διερευνά τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS, Σεργκέι Στόρτσακ, τηλεφώνησε πριν λίγες ημέρες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε την Ελλάδα, να γίνει το 6ο μέλος στην τράπεζα.

Η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

Ηρθε λοιπον η στγμή η χώρα μας να αλλάξει γεωπολιτική ατζέντα και να στραφεί προς νέα λιμάνια. Οι σχέσεις μας με τη Δύση φαίνεται οτι πλεον δεν βοηθούν τη χώρα μας στη χάραξη ανεξάρτητης και εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Περισσότερο χαμένοι, παρά κερδισμένοι βγαίνουμε από αυτή την ”συνεργασία”. Ηρθε η στιγμη πλέον να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες, με χώρες που έχουν πλέον τεράστια γεωπολιτική και οικονομική ισχύ. Η Ρωσία είναι μία από αυτές. 

 
Πληροφορίες: AΠΕ ΜΠΕ, pentapostagma,  paraskhnio

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password