ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Αγριεύει η τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, καθώς το μπαράζ των παραβιάσεων που λαμβάνει χώρα αυξάνεται με αμείωτη ένταση, με την ελληνική πολιτική ηγεσία για άλλη μια φορά να μένει απαθής και να περιορίζεται σε απλές ανακοινώσεις-διαμαρτυρίες προς ΕΕ και ΝΑΤΟ αντίστοιχα.

Οι Τούρκοι σήμερα (14/04/2016) προχώρησαν σε νέο μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών, απαντώντας με αυτό τον απίστευτα προκλητικό τρόπο, στην ελληνική άσκηση ετοιμότητας που διεξάγεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι το ΓΕΕΘΑ, «δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, εισήλθαν στις 11:32 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε άσκηση ετοιμότητας, ενώ διατάχθηκε η άμεση ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης «Δ» στον βόρειο τομέα καθώς και της αεράμυνας στην περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών.

Την τελευταία εβδομάδα, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν διαρκείς υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, προκαλώντας ένα διαρκές και αναίτιο σκηνικό έντασης, με αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Οι τουρκικές προκλήσεις έρχονται σε μία στιγμή όπου τα μεγάλα κύματα των λαθρομετανστών φεύγουν από τα παράλια της Μ. Ασίας, με την συνδομή όπως πάντα των τουρκικών αρχών, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, υποτίθεται για το πρόσχημα της λαθρομετανάστευσης, που κακά τα ψέματα η όλη παρουσία του ΝΑΤΟ αποτελεί ένα δώρο των ”συμμάχων” μας προς την Άγκυρα.

Με την παρουσία του ΝΑΤΟ δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να επαναφέρει όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της και μάλιστα, όπως αποδείχθηκε και με την αμερικανοτουρκική άσκηση την περασμένη εβδομάδα, να προβάλλει και τη μη αναγνώριση του ελληνικού εναερίου χώρου των 10 ν.μ. από τις ΗΠΑ.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Τουρκία έχει αυξήσει την προκλητικότητά της με την παρουσία του ΝΑΤΟ. Επιθυμεί εν ολίγοις να δημιουργήσει de facto καταστάσεις και να αμφισβητήσει σχεδόν το μισό Αιγαίο. 

Η Τουρκία ναι μεν “παίζει τα παιγχνίδια της”, αλλά το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε. Οι ΕΔ και συγκεκριμένα οι ”αετοί” της Πολεμικής μας Αεροπορίας κάνουν άψογα την δουλειά τους και βρίσκονται εκεί που πρέπει, με στόχο και σκοπό να ”λοκάρουν” τον εχθρό. Οι ασκήσεις ετοιμότητας επίσης κρατούν σε εγρήγορση το στρατό μας.
Η πολιτική ηγεσία όμως που είναι; Ο ΥΠΑΜ τι ακριβώς κάνει; Είδαμε σήμερα σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τον κ. Καμμένο στο γραφείο του να φοράει μια στρατιωτική στολή. Πιστεύει πως οι Τούρκοι πλέον δεν θα παραβιάζουν το FIR; Κύριε Υπουργέ χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια και κινήσεις για να εντυπωσιάσετε τους ψηφοφόρους σας.

Που θα πάει αυτή κατάσταση με τη Τουρκία; Δεν πρέπει η κυβέρνηση να κάνει κάτι; Οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος επειδή ”παραβίασε” το τουρκικό FIR για 7 δευτερόλεπτα! Εμείς τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει; Φυσικά δεν αποτελεί λύση μία κατάρριψη, όμως υπάρχου λύσεις, οι οποίες όμως κατά έναν περίργο τρόπο δεν ακολουθούνται από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Πρώτα απ’όλα, το πιο απλό, η χώρα μας πρέπει να επικαλεστεί το άρθρο 4 της Συμμαχίας, να καλέσει όλες τις χώρες-μέλη με σκοπό να ”τρίξουν” τα δόντια της Αγκυρας. Το ΝΑΤΟ τα βλέπει, όμως δεν αντιδρά, για ποιον λόγο; Μήπως εμείς κάνουμε κάτι λάθος; Μήπως μας θεωρούν δεδομένους; Θα πρέπει εδώ και τώρα η Ελλάδα να θέτει βέτο σε όποιους οργανισμούς συμμετέχει η Τουρκία. Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης μπροστά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Εδώ οι Τούρκοι κατάφεραν μέχρι και το Καστελόριζο να βγάλουν εκτός της συμφωνίας για το προσφυγικό!

Η χώρα μας θα μπορούσε επίσης να απαντήσει με την ενεργοποίηση της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή της Χίου-Οινουσσών, με αποστολή το ”λοκάρισμα” των τουρκικών μαχητικών. Στην Χίο διαθέτουμε μονάδες με ASRAD και κυρίως OSA AKM, τα οποία θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν και όχι απλώς να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες των τουρκικών F-16. Με αυτό το τρόπο θα στέλναμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά.
 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;

Ο στόχος της Αγκυρας είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου ώστε να θέσουν υπό τον επιχειρησιακό και οικονομικό τους έλεγχο όλη τη θαλάσσια περιοχή ανατολικώς του 25ου μεσημβρινού. Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας με σκοπό να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας.

Η Τουρκία αμφισβητεί την μέση γραμμή οριοθετήσεως των συνόρων θέτοντας στην πράξη θέμα «γκρίζων ζωνών». Παραβιάζουν το FIR και έτσι αμφισβητούν την ζώνη των δέκα μιλίων όλων των ελληνικών νησιών.

Με τις συνεχείς παραβιάσεις αμφισβητούν την αρμοδιότητα της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η οποία ελέγχει την ασφάλεια πτήσεων στο FIR Αθηνών. 

Ο μεγάλος στόχος της νεοθωμανικής πολιτικής έγκειται επίσης στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, καθώς από την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, το Αιγαίο Πέλαγος ελέγχεται και κυριαρχείται από την Ελλάδα.

Η Άγκυρα προσπαθεί εντελώς απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα να διεκδικήσει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής αλλά και της ελληνικής ΑΟΖ. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι άλλος από την ΑΟΖ στα ανατολικά, θέλει να μπει σφήνα στον οριζόντιο άξονα Ελλάδας-Κύπρου “κόβοντας” κάθετα την ένωση των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Η υφαλοκρηπίδα της Ρόδου σε συνδυασμό με αυτή του Καστελόριζου “ανοίγουν” προς τα ανατολικά της Ελληνική ΑΟΖ και ουσιαστικά την ενώνουν με αυτή της Κύπρου.

Στη λεκάνη του Αιγαίου η Τουρκία ακόμη και με τη λογική της μέσης απόστασης δεν έχει καμία πρόσβαση σε πιθανά κοιτάσματα λόγω του πλήθους των ελληνικών νησιών, εκτός όμως από τα ανατολικά της Ρόδου αν εξαιρέσει κανείς την ύπαρξη του Καστελόριζου.

Κοιτώντας στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, διαπιστώνουμε πως στο Αιγαίο, Λαδόξερα (Ζουράφα) και Μπάμπουρας, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Καστελόριζο, είναι «φιλέτα» για τα οποία η Άγκυρα έχει ήδη εκδηλώσει το «θερμό» της ενδιαφέρον. Στην ουσία θέλουν να δημιουργήσουν τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες με στόχο την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Η Αθήνα πρέπει να απάντήσει άμεσα στις τουρκικές προκλήσεις, γιατί ”κύριοι” το Αιγαίο είναι Ελλάδα και αν χάσουμε έστω ένα μικρό του τμήμα τότε θα χαθεί η Θράκη, η Κύπρος και ο Ελληνισμός γενικότερα.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password