ΓΙΑΝ(Ν)ΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ Ή ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ;

Ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης αδιαμφισβήτητα θεωρείται το πρόσωπο της τελευταίας 5ετίας στην Ελλάδα, μια Ελλάδα που ξέμεινε από προσωπικότητες και πρότυπα. Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος δίχασε τις απόψεις γι’ αυτόν, δίχασε τους Έλληνες, δίχασε τους λαούς της Ευρώπης, δίχασε τούς οικονομολόγους όλου του κόσμου και έφερε την Ελλάδα σε μία κατάσταση που κανένας δε θα μπορούσε να το φανταστεί λίγους μήνες πριν. 
   
Για να δούμε όμως τι κατάφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αρχικά έπεισε την Ευρώπη ότι η ευθύνη για την κατάσταση στην χώρα μας δεν είναι αποκλειστικά δική μας, αλλά ευθύνονται συγχρόνως οι πολιτικές της λιτότητας και του οικονομικού στραγγαλισμού από την πλευρά των Ευρωπαίων.
 
Έπεισε την κοινή γνώμη της Ευρώπης ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες αλλά το αντίθετο, εργάζονται πολύ χωρίς ανταποδοτικότητα και περισσοότερα χρόνια από το μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Επίσης έπεισε έναν ολόκληρο κόσμο να διαβάσει και να μάθει ποιος πραγματικά τον κυβερνά και με ποια μέθοδο, μας υπέδειξε τον τρόπο ώστε να γνωρίσουμε τους οικονομικούς και  χρηματιστηριακούς όρους με τους οποίους λειτουργεί η Ευρώπη και το λόμπυ της. Ας το παραδεχτούμε ο Γιάνης ευθύνεται γι αυτό. 
 
Τι άλλο χρωστάμε λοιπόν στον Γιάνη; Χρωστάμε την περηφάνεια μας και την ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπρέπειας. Αυτός απάντησε με δημοψήφισμα στον εκβιασμό του Eurogroup, έδωσε πίσω στο λαό μας τη χαμένη του αίγλη, του έδωσε την ευκαιρία να βγει στο δρόμο με τη σημαία του και αυτή τη φορά όχι για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ αλλά για το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής.
 
Ξέρω θα πείτε ότι τον στηρίζω χωρίς περιστροφές σαν να είναι συγγενής μου ή τελοσπάντων ένας δικός μου άνθρωπος, τους συγγενείς όμως δεν τους διαλέγεις, τα πρότυπα όμως ναι. Θα διαβάσατε πολύ στις φυλλάδες των ΜΜΕ για τη θεωρία των παιγνίων και τα σχόλια περί τζόγου και θα τον χλευάσατε, αν διαβάζατε όμως το βιβλίο του και άλλα βιβλία σχετικά με τη θεωρία αυτή, θα διαπιστώσετε ότι η θεωρία αυτή δεν είναι τζόγος, είναι θεωρία στρατηγικής, μόνο που δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε αλλά μόνο ικανότατα μυαλά, μονάχα εγκέφαλοι που μπορούν να διαβάσουν τις κινήσεις του αντιπάλου. Στρατηγική χαμηλού ρίσκου που μοιάζει υψηλού. Δε θα αναφερθώ όμως παραπάνω στη θεωρία αυτή, απλώς θα πω ότι υπήρξε η μόνη επιλογή στρατηγικής η οποία θα μπορούσε να μας φέρει ως εδώ ώστε να ξετυλιθτεί η υπόθεση και να παρουσιάσει θεσμούς και κράτη ως συνυπεύθυνα αλλά και υπόλογα για το ελληνικό πρόβλημα.   
Ο Βαρουφάκης δημιούργησε τα ρήγματα για μελλοντική ρήξη αυτού του ολοκληρωτικού οικονομικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί η ευρωπαϊκή δυναστεία για να επιβιώνει οικονομικά.
 
Είχε πλήρη επίγνωση των θέσεων και των προβλημάτων των εσωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας καθώς και της Γερμανίας που είχε προαποφασίσει την έξοδο μας με ένα grexit αργά ή γρήγορα. Είχε προσχεδιάσει να στρέψει όλους εναντίον της Μέρκελ και σχεδόν το κατάφερε. Κάτι τέτοιο απαιτούσε αναμφίβολα την απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, την οποία είχε αλλά όπως φάνηκε την έχασε αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Εικάζω ότι ο Βαρουφακης του πρότεινε να πάει στους Ευρωπαίους χωρίς προτάσεις και να του φτιάξουν αυτοί ενα μνημόνιο φοβούμενοι πια τους Έλληνες και το Όχι τους. Φοβούμενοι όχι τόσο το grexit πια αλλά το ντόμινο των επαναστάσεων των λαών που μεταδίδεται ραγδαία απο λαό σε λαό και εγκαθιδρύει τη θεωρία του χάους. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως λύγισε, δεν άντεξε την πίεση, δεν άντεξε αυτή την εξοντωτική Στρατηγική υπό το βάρος της καταστροφής, έχασε την πίστη στις δυνάμεις του και υποχώρησε. Επικράτησε ο φόβος του και ζήτησε από τον Βαρουφάκη να υποχωρήσει παραδίδοντας τα όπλα. Ο Γιάνης, ως περήφανος Στρατηγός, υπάκουσε έκανε πίσω, τσαλάκωσε το προφίλ του, προτίμησε να μειωθεί κι άλλο πηγαίνοντας στην Αίγινα ώστε να μην προδώσει τον ηγέτη του και την απόφαση του, διότι δεν είχε συμφέρον να ψηφίσει ναι, ούτε πίστευε σε αυτήν τη πολιτική και έμεινε σταθερός μέχρι τέλους. Άραγε νομίζετε ότι δεν γνώριζε ότι θα τραβήξει τα βλέμματα και τις κατηγορίες; Ανέλαβε να αποροφήσει τους κραδασμούς και να διευκολύνει τον ηγέτη του αλλά δεν υποκρίθηκε τον ακροβάτη μέσα στη Βουλή με μια κωλοτούμπα. Έμεινε πιστός στα πιστεύω του, γιατι γνωρίζει καλά ότι αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει τόσο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, πιστεύει ότι ο λαός θα βγει πληγωμένος στους δρόμους και η χώρα σύντομα θα εμπαίζεται και πάλι από τους νταβατζηδες των εθνών. 
 
Η ιστορία ξέρει καλά ότι κάνει κύκλους και ότι θα τον δικαιώσει γι’ αυτό χαμογελάει και μας κλείνει το μάτι, γιατί έχει νικήσει το φόβο του έχοντας αποκτήσει τη γνώση.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password