ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ

Περικοπές συντάξεων 2,7 δισ. ευρώ σε 18 μήνες, τσεκούρι στις πρόωρες, κατάργηση έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά, στα άγονα θα καταργηθεί στο τέλος του 2016, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία από τον Οκτώβριο, σταδιακή κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου στους αγρότες. 

Και όμως, αυτά είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προν τον ESM για χρηματοδότηση 53,5 δισ. ευρώ σε μία τριετία, κατά την οποία οι ανάγκες αποπληρωμής δανείων είναι 46 δισ. ευρώ.
 
O ελληνικός λαός καλείται να βάλει για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι Ελληνες με ένα συντριπτικό ποσοστό (62%) είπε «ΟΧΙ» στην πρόταση των τοκογλύφων δανειστών και στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και σήμερα η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή μία πρόταση ανάλογη με αυτή που απορρίφθηκε. 

Ο λαός στάθηκε όρθιως μέσα σε μία απίστευτη προπαγάνδα που έλαβε χώρα από τα συστημικά ΜΜΕ την προγηούμενη εβδομάδα. Δεν έδειξε φόβο μπροστά στις απειλές των εταίρων, δεν πτοήθηκε από τα capital controls και έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό ότι πλέον δεν αντέχει την λιτότητα, δεν αντέχει τους εκβιασμούς και ότι θέλει μια ελεύθερη Ελλάδα και υπερήφανη.

Ενώ λοιπόν ο λαός απέρριψε τη πρόταση Γιουνκέρ των 8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της… αριστεράς, ναι της αριστεράς, σαρώνει τη χώρα με νεο μνημόνιο πολύ πιο σκληρό και αιματηρό για την ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πως μπορεί να ενισχυθεί η βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός, όταν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά;  Πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, όταν καταργούνται τα ελάχιστα εναπομείναντα «προνόμια» για τους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη; 

Η πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης προς τους δανειστές περιλαμβάνει, πλην των άλλων μέτρων εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, μείωση δαπανών κατά 300 εκ. ευρώ στο Άμυνας τους επόμενους 18 μήνες και απολύσεις προσωπικού, ενώ είναι άγνωστο ποιές περικοπές θα ακολουθήσουν μετά το 2016
στον αμυντικό τομέα.  
Στην ουσία η Εθνική μας Άμυνα μένει ανοχύρωτη και απροστάτευτη από την επιθετικότητα της Τουρκίας, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για ανταλλακτικά. Επίσης πως η χώρα θα καταφέρει να βγάλει εις πέρας τις υποχρεώσεις  που έχει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ελπίζουμε να βρεθούν κάποιοι να απάντησουν σε αυτά τα ερωτήματα.
Επίσης σύμφωνα με το enikonomia.gr  στην πρόταση περιλαμβάνονται η πώληση του 6% που κατέχει ακόμη το δημόσιο στον ΟΤΕ, η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιεύθηκαν χθες, το ποσοστό του πληθυσμού που με βάση τα εισοδήματα του 2013 ήταν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας, ανήλθε στο 22,1% (από 23,1% το 2012 και 19,7% το 2008), ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που ήταν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού διαμορφώθηκε το 2013 στο 36% από 35,7% το 2012 και 27,6% το 2008. Επίσης, το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2013 ήταν 8.879 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας 17.270 ευρώ.

Συνολικά, τα νοικοκυριά που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ανήλθαν σε 888.452 σε σύνολο 4.266.745 και τα μέλη τους σε 2.384.035 από το σύνολο των 10.785.312 του πληθυσμού της Ελλάδας. Φανταστείτε λοιπόν πόσο θα αυξηθεί η φτωχοποίηση στις τάξεις των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας μετά από αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα. 

Η κυβέρνηση ελπίζει σε κούρεμα το χρέους και πιστεύει πως οι δανειστές και πιο συγκεκριμένα η γερμανική κυβέρνηση θα υποχωρήσει μετά τις χθεσινές προτάσεις.
Σήμερα όμως ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, ”προσγείωσε” απότομα την ελληνική πλευρά, καθώς επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού σύμφωνα με τα λεγομενά του δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι και στο θέμα αναδιάρθρωσης ή αναμόρφωσης υπάρχει πολύ περιορισμένο περιθώριο.

Πριν περάσουμε αναλυτικά στα μέτρα που πρότεινε  κυβέρνηση θα θέσουμε ένα τελευταίο ερώτημα: Για ποιο λόγο οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό σε δημοψήφισμα, ώστε να απορρίψει το μνημόνιο των 8 δισεκατομμυρίων του Γιούνκερ; Ποιο το νόημα αυτής της διαδικασίας; 

Αναλυτικά τα μέτρα που κατατέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τo news247.gr:

Φορολογικά μέτρα

ΦΠΑ

– Υπερμειωμένος συντελεστής 6% μόνο για φάρμακα, βιβλία, και θέατρα.

– Μεσαίος συντελεστής 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό.

– Υψηλός συντελεστής 23% για εστιατόρια και υπηρεσίες τροφοδοσίας.

Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά του Αιγαίου, που εμφανίζουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.

Η μείωση των εκπτώσεων θα αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2015 για να ολοκληρωθεί έναν χρόνο αργότερα, ενώ προβλέπεται να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης για τους κατοίκους.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μπορεί να επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει έσοδα τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής καθώς και η εισπραξιμότητα του φόρου.
ADVERTISEMENT

Από το νέο σύστημα ΦΠΑ στόχος είναι η είσπραξη εσόδων 1% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Επιχειρήσεις

– Αύξηση από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ του ορίου απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ.

– Αυξάνεται στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά και για τις ατομικές επιχειρήσεις σταδιακά μέχρι το 2017.

– Αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 28%.

Ακίνητα

Στο μέτωπο της φορολόγησης ακινήτων οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015 – 2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ ανά έτος.

Αγρότες

Σταδιακή κατάργηση της «προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών» μαζί και της επιδότησης στο πετρέλαιο.

Επιπλέον η ελληνική πρόταση προβλέπει μέτρα όπως:

– Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

– Αύξηση του φόρου στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

– Κατάργηση των προνομίων των εφοπλιστών.

– Επέκταση του φόρου πολυτελείας και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αύξησή του στο 13% από 10%.

– Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει επίσης τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση των αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση των αντίστοιχων εισφορών των σχετικών συχνοτήτων.

– Επιβολή φόρου 30% στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ προβλέπονται έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

– Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. το 2015 και κατά 200 εκατ. το 2016, με μείωση του προσωπικού.

– Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στην κατεύθυνση της μείωσης του ορίου των 1.500 ευρώ.

– Προβλέπεται η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με αναφορά μόνο στη Βουλή.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και συνεργασία με κράτη – μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με τις ιδιοκτησίες Έλλήνων και την προέλευσή τους.

Βασικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής καθίσταται το περιουσιολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα.

Ασφαλιστικό

– Άμεσες μεταρρυθμίσεις με ισχύ από 1ης Ιουλίου 2015, με στόχο να υπάρξει σταδιακά εξοικονόμηση στο ύψος 0,25% -0,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2015 και 1% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2016.

– Παροχή ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων λόγω θεμελιωμένων δικαιωμάτων.

– Σταδιακή προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ή στα 62 έτη και εισφορές 40 ετών μέχρι το 2022 (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών και των μητέρων παιδιών με ειδικές ανάγκες).

– Αυξάνεται η συμμετοχή των συνταξιούχων στις δαπάνες υγείας από 4% στο 6%.

– Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι το 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας. Ειδικότερα, προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Θα υπάρξει άμεση νομοθέτηση και θα αρχίσει από το υψηλότερο 20% των ωφελούμενων τον Μάρτιο του 2016.

– Αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση η νέα νομοθεσία.

Εργασιακά

– Θεσμοθετούνται το φθινόπωρο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν προβλέπεται άλλος τρόπος για αυξήσεις ή επαναφορά του κατώτατου μισθού «με ένα νόμο».

– Εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και η προστασία των εργαζομένων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα και οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης.

Δημόσια διοίκηση

– Ενιαία μισθολογική κλίμακα, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2016 με άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ υψηλών και χαμηλών μισθών και μείωση του εισαγωγικού μισθού στα 586 ευρώ.

– Περιορισμοί σε άδειες, ημερήσιες αποζημιώσεις, έξοδα ταξιδίων, επιδόματα.

Τα κρυφά – εφεδρικά μέτρα

Αν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενες εισπράξεις φόρων, τότε θα ληφθούν μέτρα όπως:

– Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα από ενοίκια, σε 15% αντί 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως και σε 35% από 33% στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

– Αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 1%, ήτοι από 28% στο 29%.

Πλεόνασμα

Η ελληνική πρόταση προβλέπει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Αυτό που τονίζεται με σαφήνεια είναι πως θα τεθούν εκ νέου σε διαπραγμάτευση οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

Οι στόχοι για το πλεόνασμα τοποθετούνται ως εξής:

– στο 1% του ΑΕΠ το 2015

– στο 2% του ΑΕΠ το 2016

– στο 3% του ΑΕΠ το 2017

– στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Χρέος

Στην ελληνική πρόταση που εστάλη στους δανειστές ζητείται ρύθμιση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να μην απαιτηθεί ξανά λήψη νέων μέτρων.

Ειδικότερα η κυβέρνηση ενσωματώνει ρήτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμη και μετά το 2022, με στόχο αυτό να καταστεί βιώσιμο.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password