«Ελλήνων πάθη έπονται της συμφωνίας.»
Μαραθώνιες διαβουλεύσεις των ηγετών των κρατών της ΕΕ που διήρκεσαν πάνω από 17 ώρες, νεύρα σε τεντωμένο σκοινί, ένας ολόκληρος λαός καρφωμένος στις τηλεοράσεις στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, «εικονικοί πνιγμοί» του Έλληνα Πρωθυπουργού, εμπρηστικές, όλο φαρμάκι δηλώσεις, δημοσιογράφοι στο πάτωμα εξαντλημένοι και ένα απρόσμενο ρεύμα υποστήριξης της υφηλίου προς την Ελλάδα συνθέτουν το σκηνικό της πολύκροτης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκε πριν λίγο.
Ίσως οι πιο δραματικές σκηνές της μεταπολιτευτικής περιόδου της Ελλάδος εκτυλίχθηκαν χθες στη Σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας βέβαια προσήλθε λαβωμένος καθώς, παρόλο που έλαβε 251 ψήφους από το ελληνικό κοινοβούλιο, παίρνοντας την έγκριση να διαπραγματευθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις, μέλη από το κόμμα του αποστασιοποιήθηκαν διασπώντας το μέχρι πρότινος αραγές μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς ψήφισαν παρών ενώ η Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα καταψήφισαν την πρόταση κατάσταση που καταδεικνύει ότι η ψήφιση των αλγεινών μέτρων θα είναι δύσκολη υπόθεση καθώς η δεδηλωμένη κρέμεται από μία κλωστή.
Φαινόμενα, αποφάσεις, πιέσεις ασφυκτικές που κάνουν έκδηλη την απουσία ουσιαστικής δημοκρατίας και ισότητας μεταξύ των λαών και την δημιουργία με πραξικοπηματικό τρόπο μιας νέας τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη. Λύσεις που μπορούν να δοθούν αλλά όπως φαίνεται δεν θέλουν οι ισχυροί να δοθούν καθώς τα κίνητρα και οι λόγοι πλέον παύουν να είναι οικονομικοί αλλά περισσότερο πολιτικοί. Η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του κ.Τσίπρα αλλά και η πιθανότητα δημιουργίας αριστερού θύλακα στην Ευρώπη είναι οι κυριότεροι λόγοι για αυτή την κατάσταση. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα στραγγαλιζόταν αναιτίως και βαναύσως, οι Γερμανοί έσβηναν το 50% του χρέους της γείτονάς τους χώρας της Αυστρίας ενώ ο κ. Σόιμπλε δήλωνε ρητώς ότι κούρεμα χρέους δεν επιτρέπεται από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες. Και όμως να που επιτρέπεται στην Ευρώπη των δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Ο κ. Σόιμπλε με συμπαραστάτη τους Φινλανδούς και του Λετονούς κυρίως, προωθούσαν μανιωδώς το σενάριο του πεντεατούς Grexit της Ελλάδος, δημιουργώντας επεισόδιο σοβαρό μεταξύ των Ντράγκι και Σόιμπλε. Ο κ. Τσίπρας υπέστη «εικονικό πνιγμό» για αρκετή ώρα από Μέρκελ και Σόιμπλε προκειμένου να ενδώσει στην αποδοχή των σκληρών μέτρων. Ο κ. Σόιμπλε δε ανέφερε ότι πρέπει να κάνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να σαπίσει πολιτικά, να τον τελειώσουν με συνοπτικές διαδικασίες. Για σχεδόν δύο ώρες η Ελλάδα βρισκόταν πιο κοντά στην έξοδο παρά στην παραμονή της στη ζώνη του Ευρώ. Δύο φορές διεκόπη η συνεδρίαση λόγω της άρνησης του πρωθυπουργού να υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας(ΤΑΙΠΕΔ) σε fund του Λουξεμβούργου αλλά και στην απόσυρση όλων των νομοσχεδίων που περάστηκαν από την αρχή του χρόνου από την ελληνική κυβέρνηση και κρίθηκαν ως μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδος ( επαναλειτουργία ΕΡΤ, πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, ρύθμιση χρεών με 100 δόσεις). Ασπίδα μας σε όλο αυτό ο Ρέντσι και ο Ολάντ. Ο Ρέντσι συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει εδώ ο εξευτελισμός της Ελλάδος. Δυσάρεστη και αναπάντεχη ήταν η ανεπίτρεπτη συμπεριφορά συμπατριωτών μας οι οποίοι ουσιαστικά επιδοκίμαζαν τις γερμανικές πρακτικές εξόντωσης της ίδια τους της χώρας!!! Συγκινητική ήταν η στήριξη της υφηλίου και η παγκόσμια κατακραυγή της Γερμανίας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη δημιουργία της ομάδας “this is coup” ( αυτό είναι πραξικόπημα). Αυτό τελικά ήταν το όραμα και το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;;
Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο μέτρα, αύριο και μεθαύριο. Όταν γίνει αυτό, θα υπάρξει νέο Eurogroup Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη ανάλογα με την πορεία της νομοθέτησης. Με ανακοίνωσή της η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η επαναφορά της Ελλάδας στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης θα είναι ανηφορικός και δύσκολος . Αλλαγές σε ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και φορολογικό είναι επιβεβλημένες. Θα δημιουργηθεί ένα fund με έδρα στην Ελλάδα στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης θα ανακληθούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν στην Ελλάδα στις αρχές του έτους. Δεν υπάρχει θέμα προς το παρόν διαγραφής χρέους παρά μόνο αναδιάρθρωσής του. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα πάρει αρκετό χρόνο.
Τα μέτρα που θα πρέπει να εγκριθούν άμεσα από το ελληνικό κοινοβούλιο για να προχωρήσει η συμφωνία θα είναι :
Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών
7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
12. Επιστροφή της Τρόικας-θεσμών στην Αθήνα
Συγκεκριμένα τα μέτρα σύμφωνα με την πρόταση προβλέπουν:
ΦΠΑ
– Στον συντελεστή 6% μένουν μόνο φάρμακα και τα βιβλία.
– Στο συντελεστή 13% θα μείνουν τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου) και τα ξενοδοχεία.
– Στο συντελεστή 23% ανεβαίνει η εστίαση.
– Σταδιακά καταργείται η έκπτωση στο ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή τα κοσμικά νησιά, με εξαίρεση την άγονη γραμμή.
– Στα άλλα νησιά του Αιγαίου διατηρείται η έκπτωση 30%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από Οκτώβριο του 2015.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
– Αυξάνεται η ποινή (μείωση σύνταξης) από το 6% στο 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις.
– Καταργούνται σταδιακά οι ρυθμίσεις για πρόωρες συντάξεις, με στόχο όλοι να συνταξιοδοτούνται από το 2020 στα 62 χρόνια με 40 έτη εργασίας ή στα 67 με λιγότερα χρόνια ασφάλισης.
– Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2019, με στόχο να αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
– Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ.
– Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4% στο 6%.
– Για τις επικουρικές θα αυξηθούν κατά 3,5% οι βασικές εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας.
ΦΟΡΟΙ
– Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα
– Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων – απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις
– Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
– Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες.
– Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%.
– Αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία.
ΜΙΣΘΟΙ
– Θα θεσπισθεί νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση
– Θα γίνει εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
– Θα προχωρήσουν άμεσα η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
– Θα προχωρήσει το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.
Επίσης θα έχουμε μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. Ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. Ευρώ το 2016 , ενοποιούνται όλα τα επικουρικά ταμεία υπό το ΕΤΑ από 1η Ιανουαρίου, και ιδιωτικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ, εφαρμόζεται η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές. Η τρεις θεσμοί επανέρχονται οριστικά στην Αθήνα για να επιτηρούν τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους. ΤΡΟΙΚΑ is back…..
Τα μέτρα αυτά, τα οποία είναι βάναυσα, δίνουν πάτημα σε πολλούς να μιλήσουν για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με πραξικοπηματικό τρόπο. Τον ίδιο όρο πραξικόπημα χρησιμοποιεί και ο κ. Κρούγκμαν αποδίδοντας ευθύνες στη Γερμανία για το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η χώρα. Η αδιαλλαξία βέβαια των Γερμανών ίσως έχει και μια λογική εξήγηση, όσο αυτή η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί λογική και αποσκοπεί στην αποφυγή δύο ανεπιθύμητων εξελίξεων. Πρώτον ενός ταρακουνήματος της αγοράς , το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια στάση πληρωμών ή μια διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους. Δεύτερον, μιας σειράς παραχωρήσεων προς την Ελλάδα, που θα απειλήσουν το ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο κατεστημένο. Όμως όταν η τραπεζική βάρκα μπάζει νερά, η προσαρμογή των Ελλήνων επιβατών στις εντολές των καπετάνιων δεν δύναται από μόνη της να την διατηρήσει εν πλω.
Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Τσίπρας και έχασε και κέρδισε από την Σύνοδο κορυφής. Έχασε την εγκατάλειψη του ΔΝΤ καθώς το ταμείο θα συνεχίσει να είναι παρών στο πρόγραμμα, η διαγραφή του χρέους απομακρύνεται και παραμένει η ιδέα της αναδιάρθρωσης. Κέρδισε την απόσυρση της απειλής του Grexit από το τελικό κείμενο και η απόσυρση της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ και των ελληνικών περιουσιακών στιοιχείων ύψους 50 δις σε fund του Λουξεμβούργου και η παραμονή της έδρας του στην Αθήνα.
Σημαντικό διακύβευμα είναι η απώλεια της δεδηλωμένης και τα σενάρια εκλογών σε διάστημα λιγότερο των 12 μηνών καθώς η αριστερή πλατφόρμα δεν πρόκειται να μπορέσει να εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα τα οποία πολύ από την ιδεολογία τους. Έντονες είναι οι φήμες για ανασχηματισμό, δημιουργία κυβέρνησης…. από τα Lidl , ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Δραγασάκη και παράλληλη αποχώρηση του Τσίπρα. Στην κυβέρνηση φέρεται να συμμετέχουν το Ποτάμι, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ φέρεται ότι δεν θα συμμετέχει στο μεταβατικό αυτό κυβερνητικό σχήμα. Με μόνιμο πρόεδρο όπως διαφαίνεται τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα προσπαθήσει να ανασυνταχθεί στηρίζοντας αθόρυβα τη συγκυβέρνηση των τεσσάρων κομμάτων. Τη φθορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα καρπωθεί η Χ.Α. Όλα αυτά είναι φήμες που μένει να επιβεβαιωθούν από τις άμεσες κινήσεις του πρωθυπουργού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών θα δρομολογήσουν ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας στο προσεχές μέλλον.
Η συμφωνία συνεπάγεται πόνο και αφόρητες θυσίες του ελληνικού λαού. Παραμένουμε στην Ευρώπη προς το παρόν, φεύγει το φάντασμα του Grexit αλλά οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είναι πάρα πολλές. Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό και είναι ανάγκη να πρυτανεύσει σε όλους μας η λογική , η νηφαλιότητα και η λογική ώστε να διαβούμε τον Ρουβίκωνα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Νάσσος Καλογερόπουλος
Νάσσος Καλογερόπουλος25 Posts
Καθηγητής Φιλόλογος, Msc Language Engineer, Απόφοιτος σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1.
0 Comments