«Ο λαός απεφάνθη….»

Οι κάλπες έκλεισαν, οι Έλληνες μίλησαν, αναφωνώντας ένα βροντερό ΟΧΙ απέναντι στους δανειστές. Ένα ΟΧΙ που δεν απευθύνεται στους εταίρους όπως οι ίδιοι το ερμηνεύουν ως ρήξη με τους θεσμούς με το Grexit να φαντάζει ως πιθανό σενάριο. Ένα ΟΧΙ που είναι μια κραυγή αγωνίας, από ένα λαό που ασφυκτιά εδώ και πέντε χρόνια από τα μνημόνια, που λέει «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ», μιας σπαραξικάρδιας απαίτησης για μια βιώσιμη συμφωνία ώστε να μείνουμε στους κόλπους της Ευρώπης ως ισότιμο μέλος και όχι ως ζητιάνοι.
Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από μη αναμενόμενο. Το 61,31% του ΟΧΙ σε αντίθεση με το μόλις 38,69% του ΝΑΙ παρά την φιλότιμη και λυσσαλέα προπαγάνδα των ΜΜΕ προκάλεσε σεισμό στην Ευρώπη πυροδοτώντας νέες εξελίξεις και ζυμώσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ο λαός δεν φοβήθηκε καθώς και σε περίπτωση υπερίσχυσης του ΝΑΙ τα πράγματα δεν θα ήταν ρόδινα καθώς θα οδηγούσε στη σύναψη επώδυνης, μη βιώσιμης συμφωνίας, με επαχθείς όρους για τον ελληνικό που πρόσκαιρα θα οδηγούσε στην προτεραία ασθενική μας κατάσταση και μετά από λίγο καιρό θα βρισκόμασταν πάλι στο ίδιο σημείο, στο χείλος του γκρεμού. Από το «λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου, στον Σαμαρά, πρώην επικεφαλή του αντιμνημονιακού μετώπου και μετέπειτα στυλοβάτη ενός καινοφανούς μνημονιακού πατριωτισμού, η χώρα οδηγήθηκε στην ασφυξία και στο αδιέξοδο με τις λάθος πολιτικές επιλογές. Η πανθομολογούμενη επιθυμία του ελληνικού λαού για παραμονή στην Ευρώπη αλλά με όρους βιώσιμους και κοινωνικά δίκαιους, αποτυπώνεται με ενάργεια στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ερμηνεία σαφή και συγκεκριμένη. Το ΟΧΙ μας οδηγεί βέβαια σε αχαρτογράφητα νερά τόσο εμάς όσο και την Ευρώπη. Οι δυσκολίες θα είναι τεράστιες όπως και με το ΝΑΙ, και όποιος πει ότι αν είχε βγει το ΝΑΙ τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί, ψεύδεται ασυστόλως. Ο κυρίαρχος λαός βέβαια που αποφάσισε φέρει και την ευθύνη των επιλογών του και το κόστος ενδεχομένως να είναι βαρύ. Είτε με το ΝΑΙ είτε με το ΟΧΙ τα πράγματα ούτως ή αλλιώς προμηνύονταν δυσοίωνα.
Άσχετα αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό, είναι πραγματικά εντυπωσιακό λόγω της μεγάλης διαφοράς αλλά και για άλλους λόγους. Για μια ολόκληρη εβδομάδα σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ασκούσαν πολεμική προκειμένου να τρομοκρατήσουν τον κόσμο θέτοντας το ανύπαρκτο δίλημμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη και όχι στη συμφωνία όπως ήταν το πραγματικό. Η ΤΡΟΪΚΑ εσωτερικού αποτελούμενη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ σε πλήρη συμπαράταξη είχαν κατακλύσει τα τηλεοπτικά πάνελ, προωθώντας νυχθημερόν το ΝΑΙ συνεπικουρούμενοι από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Οι συγκεντρώσεις υπέρ του ΝΑΙ είχαν την τιμητική τους σε όλα τα κανάλια παίρνοντας την μερίδα του λέοντος στην κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου υπερκαλύπτοντας τις αντίστοιχες του ΟΧΙ. Πολιτικοί όπως ο κ. Γεωργιάδης, υπέρμαχος των μνημονίων, με συνέντευξή του στα Καρντάσιανς παραδέχθηκε, μεταξύ σοβαρού και αστείο( όσο αστείο μπορεί να θεωρηθεί αυτό) ότι το κατά συνθήκη ψεύδος στο οποίο έχει υποπέσει ήταν ότι γνώριζε πως τα μνημόνια αποτελούσαν καταστροφή, μνημόνια που οδήγησαν εν τέλει στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού https://www.youtube.com/watch?v=auAaSR5oMVQ. Τι μέλλον έχουμε με τέτοιου είδους πολιτικές όταν βαδίζουμε στο άγνωστο με οδηγό την πλάνη και την παραπληροφόρηση; Οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους καθώς από μικρή διαφορά υπεροχής του ΝΑΙ είχαμε εν τούτοις την καταβαράθρωσή του και την συντριπτική νίκη του ΟΧΙ με 23!!!!μονάδες διαφορά παρακαλώ. Η ελληνική showbiz τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του κ. Ρουβά ο οποίος, τραγική ειρωνεία, λίγο καιρό πριν είχε ερμηνεύσει Μίκη Θεοδωράκη…Τα σχόλια δικά σας..Οι τοποθετήσεις δε υπέρ του ΟΧΙ νομπελιστών της οικονομίας( Κρούγκμαν, Στίγκλιτζ) ή πολύ διακεκριμένων πνευματικών ανθρώπων της Ευρώπης πέρασαν στα ψιλά γράμματα, και έγιναν ευρέως γνωστά μόνο μέσω του διαδικτύου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις κλειστές τράπεζες και τα αβάσιμα σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας τρομο-σενάρια, δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τον ελληνικό λαό ο οποίος όρθωσε ανάστημα, θυμήθηκε το ηρωικό του παρελθόν, το DNA του μαχητή που έχει μέσα του, δίνοντας την ύστατη μάχη μαζί με τον ελπιδοφόρο ηγέτη του , τον Αλέξη Τσίπρα. Στα χέρια του βρίσκεται η εντολή του ελληνικού λαού την οποία οφείλει να αξιοποιήσει καταλλήλως προς όφελός του ώστε να μη μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως αποτυχημένος. Διαπιστώνουμε λοιπόν μια φοβερή αναντιστοιχία της βούλησης του λαού και αυτών που διαχειρίζονται το δημόσιο γίγνεσθαι.
Ο ελληνικός λαός με την απόφασή του περιέβαλε με ένα πέπλο εμπιστοσύνης την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δίνοντάς του την ευκαιρία να πάει να διαπραγματευτεί με όπλο την ομόφωνη απόφασή του. Τελευταία ευκαιρία ίσως, το τελευταίο μας χαρτί. Με αυτό τον τρόπο απεφεύχθησαν οι εκλογές οι οποίες θα συνέβαλαν στην αφαίμαξη των πενιχρών μας ταμειακών αποθεμάτων και πυροδότησαν εξελίξεις και ζυμώσεις πολιτικές τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε διεθνές επίπεδο το ΔΝΤ κρίνει ότι όντως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων , θέση ελληνική που οδήγησε και στον τερματισμό των διαπραγματεύσεων. Αμφιθυμία στο εξωτερικό καθώς άλλοι ερμηνεύουν το ΟΧΙ ως άρνηση των Ελλήνων να παραμείνουν στο Ευρώ και άλλους να υποστηρίζουν ότι με αυτή την απόφαση είναι ώρα να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε διαφορετική βάση. Ο Ντάισελμπλουμ συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν δυσκολότερες με αυτό το αποτέλεσμα και ο Γκάμπριελ ότι η χώρα πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Εν αντιθέσει Σαπέν, Ολάντ, Ντράγκι και Μέρκελ βρίσκονται σε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό εν αναμονή των νέων προτάσεων. Ο Κρούγκμαν υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τασσόμενος ανοιχτά υπέρ του ΟΧΙ και πριν από λίγο ο Φιντέλ Κάστρο με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα τον συνεχάρη για την νίκη του και την επικράτηση του ΟΧΙ συμπαρατασσόμενος στον αγώνα του ελληνικού λαού. Επίσης ο οίκος Fitch δηλώνει ότι μια συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της παραμένει πιθανή. Ίσως να βγει κάτι θετικό από όλη αυτή την κατάσταση και την αναταραχή που μπορεί να αποβεί εις όφελος της χώρας. Η κρίση εμπιστοσύνης υπάρχει, κρίση όμως που υπάρχει χώρος και χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πλευρών.
Στο εσωτερικό τώρα, η πρώτη σοβαρή ανατροπή στο πολιτικό σύστημα ήταν η παραίτηση του προέδρου της αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, υποστηρικτή της συνέχειας της υποδούλωσης των Ελλήνων στις ορέξεις των αιμοδιψών εταίρων μας, δίνοντας έναυσμα για την έναρξη της κούρσας διαδοχής του και αλλαγής σελίδας της Νέας Δημοκρατίας. Μεταβατικός πρόεδρος θα είναι ο κ.Μεϊμαράκης. Επόμενη σημαντική αλλαγή ήταν η παραίτηση του κ. Βαρουφάκη από το Υπουργείο Οικονομικών και η αντικατάστασή του από τον κ. Τσακαλώτο, πάνω στον οποίο πέφτει τώρα η ευθύνη των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες. Θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο για τον κ. Βαρουφάκη. Πολλοί τον λοιδόρησαν , τον κατηγόρησα, τον είπαν ανεύθυνο τζογαδόρο και τον απέκλεισαν από το Eurogroup. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένας έγκριτος οικονομολόγος ο οποίος απλά δεν είναι πολιτικός. Είπε αλήθειες που δεν ήταν ευπρόσδεκτες από τα μη δεκτικά ώτα μιας τεχνοκρατικής, άκρως καπιταλιστικής Ευρώπης. Η παραδοχή των θέσεων Βαρουφάκη θα σήμαινε και την αποδοχή της λάθος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λύσεις πρότεινε, αυτοί δεν τις δέχονταν.
Αποκορύφωμα των εγχώριων ζυμώσεων αποτέλεσε η σύγκληση των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πράγμα που έπρεπε να είχε γίνει πιο νωρίς, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Διήρκεσε επτά ώρες όπου σύμφωνα και με την ανακοίνωση όλοι, εκτός του κ. Κουτσούμπα (ΚΚΕ, τι πρωτοτυπία να λέει όχι…), συμφώνησαν στη δημιουργία μετώπου εθνικής συνεννόησης και στήριξης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με σκοπό το συμφέρον της χώρας. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι η επαρκής κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είναι κοινωνικά δίκαιες θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη με τις λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, κατάρτιση αναπτυξιακού προγράμματος με παράλληλη καταπολέμηση της ανεργίας, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και δέσμευση για έναρξη ουσιαστικής συζήτησης περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με την κ. Μέρκελ, τον κ. Ντράγκι και τον κ. Πούτιν, κινητικότητα η οποία δίνει ελπίδες για αίσια έκβαση των πραγμάτων.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η εισαγγελική παρέμβαση για την παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού από τα μίντια. Στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μπαίνουν τηλεοπτικοί σταθμοί και άλλα ΜΜΕ καθώς ξεκινά δικαστική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία και το άρθρο 162 του Ποινικού Κώδικα για νόθευση της εκλογικής βούλησης, κάτι που έχει κακουργηματικό χαρακτήρα, με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα του δημοψηφίσματος. Πιο συγκεκριμένα θα διερευνηθεί εάν από τον τρόπο που ορισμένα ΜΜΕ κάλυψαν το σύνολο των εξελίξεων της περασμένης εβδομάδα, έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως: απόπειρα επηρεασμένου ψηφοφόρων και απόπειρα νόθευσης εκλογικού αποτελέσματος.  Στην εισαγγελία υπάρχει φάκελος με έγραφες καταγγελίες που αφορούν κυρίως όσα διαδραματίστηκαν μέχρι τις 4 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και στο ΕΣΡ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί παράβαση καθήκοντος από τα μέλη του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Εισαγγελία θα περιμένει αν δει πως θα διαχειριστεί το ΕΣΡ τις επόμενες ημέρες το θέμα της κάλυψης των γεγονότων της επίμαχης περιόδου, πριν επεκτείνει την έρευνα.  Θα ελεγχθούν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τις παραπλανητικές προβλέψεις τους για την έκβαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, υπέρ του ΝΑΙ, όπου η απόφαση του ελληνικού λαού τους ακύρωσε περίτρανα.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τον απόηχο του δημοψηφίσματος είναι η αφύπνιση του ελληνικού λαού, η αποπομπή του σάπιου πολιτικού συστήματος του παρελθόντος, των μνημονίων και της λιτότητας, η δημιουργία εθνικού μετώπου των αρχηγών των κομμάτων γύρω από τον πρωθυπουργό προς στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις, αποδεχόμενοι τη λαϊκή βούληση, τις ζυμώσεις που γίνονται τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα αλλά και την πιθανή τιμωρία των ΜΜΕ για τον υπόγειο ρόλο που διαδραμάτισαν όλες αυτές τις μέρες.
Πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία, να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και μονιασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Η καρτερικότητα, η υπομονή αλλά και οι ισχυροί δεσμοί της ελληνικής οικογένειας λειτουργούν ως αναρτήσεις που απορροφούν τους κραδασμούς της κρίσης και μας έχουν αποτρέψει από έναν νέο εμφύλιο. Η αλληλεγγύη επιστρέφει, το φιλότιμο επιστρέφει, ο Έλληνας ξυπνάει. Ας κάνουμε για μια φορά περήφανους τους προγόνους. Γιατί οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες…

Ας δώσουμε λοιπόν την τελευταία μας μάχη υπέρ βωμών και εστιών….

Νάσσος Καλογερόπουλος

Νάσσος Καλογερόπουλος25 Posts

Καθηγητής Φιλόλογος, Msc Language Engineer, Απόφοιτος σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1.

1 Comment

  • ΑΝΝΑ Reply

    7 Ιουλίου, 2015 at 1:33 μμ

    Ευχαριστούμε τον κ. Καλογερόπουλο για το άρθρο του

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password