Σκέψεις μετά το δημοψήφισμα #1, του Στράτου Δερουκάκη

Tο μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο ερώτημα του χθεσινού δημοψηφίσματος, έχει αντίκτυπο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή αυτού του τόπου.

Σε οικονομικό επίπεδο είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Έχει μαζί της την απάντηση ενός ολόκληρου λαού. Οφείλει να διεκδικήσει τρία πράγματα: 1) Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μετά και την αποκάλυψη από το ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να περιμένουμε στην συμφωνία κούρεμα και επιμήκυνση (ρύθμιση) του χρέους. 2) Όχι αυξήσεις φόρων και φυσικά επιβολή νέων, κυρίως σε ότι αφορά τον ΦΠΑ και τους λεγόμενους «κεφαλικούς» φόρους, κύρια αίτια της αφαίμαξης του φορολογούμενου τα προηγούμενα χρόνια. 3) Αναπτυξιακό πακέτο, δηλαδή πραγματοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που ζητά η οικονομία μας 30 χρόνια τώρα, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας ιδίως στους νέους ανθρώπους (σε συνδυασμό με την φορολογία). Αυτά τα δύο εκτιμώ ότι είναι οι βασικοί άξονες για την καταπολέμηση (επιτέλους) της ανεργίας.

Σε κοινωνικό επίπεδο κατέστη σαφές ότι νικητής από το χθεσινό δημοψήφισμα είναι η δημοκρατία. Είναι μια νίκη του λαού στην ουσία, δίνοντας την αίσθηση σε όλο τον κόσμο πως τιμάμε την γενέτειρα του πολιτεύματος αυτού. Ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε ότι πήρε την κατάσταση στα χέρια του, μετά από πολλά χρόνια. «Φυτευτοί» πρωθυπουργοί και υπουργοί, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και διαγραφές βουλευτών λόγω μη συμμόρφωσης στη κομματική γραμμή, έδιναν και έπαιρναν τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου, συμβάλλουν στη αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας. Πλέον ο Έλληνας αποφασίζει και όχι ο δανειστής.

Σε πολιτικό επίπεδο, νομίζω όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος πολιτικός ηγέτης. Έδωσε λόγο στον λαό, είπε την αλήθεια και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διαπραγματεύτηκε μέχρι τέλους. Με την νίκη του στις 25/01 αλλά και χθες, έκλεισε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας κόμματα και ηγέτες, αποκλειστικά υπεύθυνους για την πλήρη καταστροφή της χώρας. Η περίοδος της διεφθαρμένης μεταπολίτευσης έλαβε, χθες, τέλος. Νέοι άνθρωποι σε όλα τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα οφείλουν να βγουν μπροστά. Αυτή άλλωστε είναι και η συνταγή επιτυχίας της απόλυτης κυριαρχίας του Τσίπρα στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Οδηγούμαστε σε μια νέα εποχή λοιπόν, μια εποχή όπου σίγουρα θα βγάλει νικήτρια την Ελλάδα, αν είμαστε όλοι ενωμένοι και πετάξουμε στο παρελθόν ότι έχει πάνω μας από το παλαιοκομματικό σύστημα.

Στράτος Δερουκάκης3 Posts

Οικονομολόγος, MSc in Applied Economics and Finance

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password