ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Η κατάρριψη  του ρωσικού Su-24 από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προσθέσει μια άλλη διάσταση στην περίπλοκη κατάσταση στη Συρία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Άγκυρα πως δεν θα αφήσει αναπάντητη την πρόκληση της Τουρκίας και πως οι συνέπειες για τον ”νταή” της Μέσης Ανατολής θα είναι τεράστιες.
 
Το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει σε αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσία, καθώς μετά από πολλές δεκαετίες μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας πλήττει ρωσικό στόχο.
 
Το ΝΑΤΟ επιδεικνύοντας απίστευτη υποκρισία αμέσως μετά την κατάρριψη του Su-24, εξέδωσε ανακοίνωση κατά της Ρωσίας γιατί ένα μαχητικό κρούσης  καταδιώκοντας φάλαγγα ισλαμιστών που διέφευγαν προς το τουρκικό έδαφος μπήκε στον τουρκικό ενάεριο χώρο και πέταξε επάνω από τουρκικό έδαφος για… 17”, ενώ δεν έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση για την χιλιάδες παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τα τουρκικά μαχητικά, ούτε για τις υπερπτήσεις επάνω από το ελληνικό έδαφος, ούτε για τις παρενοχλήσεις πολιτικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρόκειται για «απαράδεκτες» παραβιάσεις από τα ρωσικά μαχητικά.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής», υποστήριξε ο Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου στις Βρυξέλλες, ενώ φυσικά οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο προάγουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
 
Τι λέει ο Στόλντεμπεργκ για τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γ. Στόλντεμπεργκ σε συνέντευξή του στο CNN αρνήθηκε προκλητικά πάντως να απαντήσει για τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδας, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου!

Η Δημοσιογράφος ξεκινάει την συνέντευξη με μια απορία: Μήπως η αντίδραση της Τουρκίας ηταν υπερβολική; Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τονίζει ότι όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να υπερασπίσουν τον εναέριο χώρο τους.

Η επόμενη ερωτήση αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο: 

Ο διάλογος όπως τον μεταφέρει το onalert.gr

Δημοσιογράφος: Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορεί την Τουρκία για παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Πώς αντιδρά το ΝΑΤΟ;

Γ.Γ: Νομίζω ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πολύ ασταθούς και δύσκολη κατάστασης στη Συρία και το Ιράκ και, φυσικά, το γεγονός οτι η Τουρκία είναι τόσο κοντά στα σύνορα της σύγκρουσης και της στρατιωτικής αστάθειας που έχει δημιουργηθεί από τη Ρωσία η οποία έχουμε δει κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ή μηνών δημιουργεί μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί στο παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Αναφερόμουνα στις κατηγορίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, ότι η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατηγορίες που έθεσε μέσω Twitter. Πώς αντιδρά το ΝΑΤΟ σε αυτό;

ΓΓ: Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι είναι εντελώς διαφορετικές καταστάσεις

Δημοσιογράφος: Όχι, το καταλαβαίνω αυτό, αλλά υπάρχει μια παραβίαση σύμφωνα με την Ελλάδα, του εναέριου χώρου της από την Τουρκία. Μήπως υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά;

ΓΓ: Όχι, τονίζω τη σημασία της τήρησης των συνόρων του εναέριου χώρου του κάθε έθνους, αλλά νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Συνορεύει με τη Συρία, όπου εκεί επικρατεί μια σύγκρουση εδώ και αρκετά χρόνια. Έχουν δει σημαντικά ποσοστά στρατιωτικής έντασης εναέρια και στο έδαφος, αλλά τώρα και στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.


Δημοσιογράφος: Οπότε αυτό που λέτε είναι ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ο,τι θέλει, επειδή είναι σε μια δύσκολη γειτονιά και μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο για παράδειγμα;

ΓΓ- Λέω ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τον εναέριο χώρο όλων των εθνών και το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση όπου δέχεται τυχόν παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Προέρχομαι από μια χώρα που έχει δει παραβιάσεις του εναερίου χώρου της, την Νορβηγία, αλλά λέω ότι η κατάσταση κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία είναι πολύ ιδιαίτερη, συνορεύει με εναν εμφύλιο πόλεμο, κι έχουν δει πολλές παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους.

Το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=bRi3cFR8VKI

 
Οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου υπήρξε σχεδόν σταθερό σημείο ανάφλεξης με την Τουρκία εδώ και χρόνια. Αυτό οφείλεται σε μια διαμάχη για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, καθώς και σε άλλους παράγοντες, όπως η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου.

Το ισλαμιστικό καθεστώς της Τουρκίας προχωρεί τα τελευταία χρόνια σε κλιμάκωση των πρoκλήσεων. Κατά συνέπεια, η έμφαση των Τούρκων στην αεροπορική υπεροχή κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι προκλήσεις στον αέρα βαίνουν εντεινόμενες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν συνολικά 7.738 φορές τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο από το 2007 εως το 2013!

Συγκεκριμένα: Το 2007 οι παραβιάσεις ήταν 1.289, το 2008 ήταν 1.288, το 2009 ήταν 1.678, το 2010 ήταν 1.239, το 2011 ήταν 962, το 2012 ήταν 646 και το 2013 ήταν 636- σύνολο 7.738! 

Το 2014 σημειώθηκαν 2,244 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μέρους της Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων και έως τον Οκτώβριο του 2015 έχουν καταγραφεί 1,443 παραβιάσεις.

Οι παραβιάσεις γίνονται από ομάδες αερoσκαφών προσημειώνοντας πλήρως μια επιθετική ενέργεια. Επιπρόσθετα, οι παραβιάσεις διαπερνούν όλο το μήκος του από βορρά προς νότο και αντίστροφα, επιδιώκοντας τον αποκλεισμό των ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο «μπήκαν» στη σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας

O Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκε στην «επίμαχη» συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στην οποία ο τελευταίος του έθεσε υπόψη τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση (σ.σ. 1.633 το 2015, 2.244 το 2014, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ).

«Θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά γι’ αυτό εις μάτην.
Χθες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ με κάλεσε, για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, που έχουν γίνει κάτι σαν συνηθισμένη πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων. Ακόμα και αν υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων, δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά του ρωσικού μαχητικού».

Ο χαϊδεμένος ταραξίας του ΝΑΤΟ η Τουρκία καθημερινά παραβιάζει το ελληνικό FIR, με τους ”συμμάχους” μας να μην βγάζουν ούτε μία ανακοίνωση καταδίκης. 
Βέβαια το ζήτημα είναι πως και εμείς δεν χτυπάμε δυνατά το χέρι στο τραπέζι ούτως ώστε να αποτρέψουμε τις διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.
20151125_Turkish_AirforceForbes

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password