«Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»

Σε πρόσφατο άρθρο στο «The American Conservative» ο γνωστός αμερικανικός σχολιαστής Πατ Μπιουκάναν (Pat Buchanan), γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ίσως προσπαθεί να “ολισθήσει” σε αντιπαράθεση τις ΗΠΑ με τη Ρωσία.
Επιπλέον, με μια ματιά πίσω στην ιστορία του ΝΑΤΟ, άφησε να εννοηθεί ότι η ένταξη της Τουρκίας στην συμμαχία, όπως και το ίδιο το ΝΑΤΟ, είναι κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου.

Τονίζοντας τον κίνδυνο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας «προσπαθεί να βάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες … σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία», λόγω του πολέμου στη Συρία, ο Μπιουκάναν δηλώνει ότι «μερικά πράγματα πρέπει να αναλυθούν για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει προκύψει σήμερα.

Υπενθυμίζοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952, ήταν «πολύ επιτυχημένη κίνηση, αφού η Συμμαχία προσέγγισε στα Δαρδανέλια, στο Βόσπορο και στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, σε όλη, δηλαδή, τη διαδρομή μέχρι τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν».
Ο σχολιαστής σημειώνει ότι η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι «αυτό που έκανε την Τουρκία, ένα στρατηγικό σημαντικό στοιχείο, ανήκει τώρα στο παρελθόν».

«Η Αρμενία και η Γεωργία δεν είναι πλέον Σοβιετικές Δημοκρατίες αλλά ελεύθερες χώρες.

Η Σοβιετική αυτοκρατορία, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχουν πια, και οι βαλκανικές χώρες, καθώς και εκείνες που προέρχονται από την περιοχή των κρατών της Βαλτικής είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ », υπενθυμίζει.

Επιπλέον, η Τουρκία σήμερα, λέει ο Μπιουκάναν, «δεν είναι πλέον το κοσμικό εθνικό κράτος του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά επιδιώκει την Ισλαμική Αναγέννηση».

«Στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», σημειώνει ο αναλυτής, «η συμπεριφορά της δεν είναι ό, τι θα περίμενε κανείς από έναν σύμμαχο» αφού «οι Τούρκοι, είναι αυτοί που άφησαν την πόρτα ορθάνοιχτη για να ενταχθούν τζιχαντιστές στο« Ισλαμικό Κράτος ».

Επιπλέον, η Άγκυρα «κατηγορεί δύο Τούρκους δημοσιογράφους που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, γιατί δημοσίευσαν ότι οι Τούρκοι προμηθεύουν όπλα στο ‘Ισλαμικό Κράτος’ και ότι επέτρεπαν οι τουρκικές αρχές στο ‘ισλαμικό κράτος’, να μεταφέρει το πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας». Δηλαδή, για αλήθειες…

Οι σχολιαστής σημειώνει ότι αντί να πολεμά το ‘ισλαμικό κράτος’ ,ο Ερντογάν πολέμησε τους Κούρδους, τόσο στην Τουρκία, όσο και στο ιρακινό Κουρδιστάν, απειλώντας να επιτεθεί στους Κούρδους στη Συρία.

Η Άγκυρα έχει γίνει δικτατορική και κατασταλτική χώρα

Τελικά, συνεχίζει ο Μπιουκάναν, είναι η τάση του Ερντογάν να «κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το καθεστώς Άσαντ και να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία», που θα μπορούσε να εντάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτόν τον πόλεμο. Και όσο περισσότερο αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αυτό να συμβεί».

«Αν η ιστορία του 20ου αιώνα μας διδάσκει κάτι», προσθέτει ο Μπιουκάναν, «είναι ότι ο πόλεμος εγγυάται τη γέννηση ενός άλλου πολέμου. Αλλά σε αυτόν τον πόλεμο κατά της «ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας», ποιος είναι ο πραγματικός σύμμαχος μας; Είναι ο Ερντογάν, ο οποίος βοηθά και ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές στη Συρία, ή ο Πούτιν που τους βομβαρδίζει;»

πηγή: echedoros-a.gr

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password