ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στις Βρυξέλλες μία ομάδα Ελλήνων πολιτών για να παρουσιάσουν στους ευρωβουλευτές το ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, να επισημάνουν την αδιάλλακτη στάση των Τούρκων, αλλά και την απαράδεκτη στάση τους απέναντι στα πολιτιστικά μνημεία και θρησκευτικά κέντρα του Πόντου, τα οποία είτε αλλοιώνονται χρησιμοποιούμενα με λανθασμένο και βάναυσο τρόπο, είτε καταστρέφονται στο πέρασμα του καιρού.

Ένα νέο κίνημα έπαιξε την πρώτη πράξη του ρόλου του, Κίνημα Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Βουλευτών, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να κοινωνήσει στη σύγχρονη Ευρώπη, τα αποτρόπαια εγκλήματα των Νεοτούρκων του Κεμάλ τη περίοδο 1914-1921 στους Έλληνες χριστιανούς του Πόντου, όπου στοίχισε τις ζωές 353.000 αθώων ψυχών. Κίνημα που επίσης σκοπό έχει να αναδείξει το μεγάλο λάθος των σύγχρονων πολιτισμών να αφήνουν ελεύθερες τις σημερινές κυβερνήσεις της Τουρκίας να κακομεταχειρίζονται τα σπουδαία πολιτιστικά μνημεία του Πόντου.

Το μομέντουμ της παρουσίας των Ποντίων το 3ήμερο 18-20 Απριλίου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί εξαιρετικό, σε μία περίοδο που οι Ευρωπαίοι δεν καλοβλέπουν την ύποπτη στάση της τουρκίας στο μεταναστευτικό ζήτημα, οι Έλληνες εισηγητές της Ευξείνου λέσχης, γνωστοί καθηγητές, ιστορικοί, συγγραφείς αλλά και άλλοι Πόντιοι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αναγνώριση της γενοκτονίας και τη δικαίωση της θυσίας των προγόνων τους, έπεισαν αρχικά όλους τους παρευρισκόμενους Έλληνες ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτου ιδεολογικού χώρου. Όσοι Έλληνες ευρωβουλευτές παρευρέθησαν, επικρότησαν με θέρμη, υποστήριξαν έντονως και φιλοξένησαν άρτια την ελληνική ομάδα.

Το μεγαλύτερο κέρδος όμως προέρχεται από τη στάση ευρωβουλευτών χωρών όπως της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας, που μέχρι σήμερα ήσαν πολέμιοι κάθε προσπάθειας διεθνοποίησης της Γενοκτονίας. Αυτή τη φορά τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ των Ελλήνων θυμάτων και έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία για την συνέχιση παρόμοιων τακτικών μέχρι και σήμερα (βλ. Κούρδοι).

Το συμπέρασμα από την πρώτη έξοδο του κινήματος είναι πως οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πείσουν για τα δίκαια τους και το πρώτο που θα πρέπει να λύσουμε είναι τα εσωτερικά μας προβλήματα και να πετύχουμε την ενότητα μακρυά από συμφέροντα και σκοπιμότητες. Στα παρακάτω links ακολουθεί ένα μικρό αφιέρωμα για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ευρωκοινοβούλιο ενώ στο τέλος η Ελληνική αποστολή σάστισε ευχάριστα τους ευρωβουλευτές παίζοντας λύρα και χορεύοντας, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password