ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝΥΠΟΠΤΟΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι κορυφαίες ευαίσθητες ευρωπαϊκές καρδιές, που συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες με τους συμμάχους τους της Αγκύρας το προσφυγικό, ενδέχεται κάτι να ψελλίσουν για την εφημερίδα Ζαμάν και την κατάλυση της ελευθεροτυπίας στη Τουρκία- έτσι για να το γράψουν τα πρακτορεία της πολιτικής ορθότητος..

Λέξη όμως δεν θα εκβάλουν -οι εκδορείς του Καντάφι για ανθρωπιστικούς λόγους-  για την απροκάλυπτη επιχείρηση γενοκτονίας που μαίνεται επί τρείς μήνες εναντίον της κουρδικής μειονότητας στην νότιο-ανατολική Τουρκία. Κάθ’ όσον αφορά την ευρω-ατλαντική πολιτική, διπλωματία και δημοσιότητα και τις ανθρωπιστικές ΜΚΟ, τίποτα δεν  τρέχει το ανησυχητικό και αφύσικο στις ανατολικές επαρχίες της επικράτειας του Σουλτάνου.

Μόνη κραυγαλέα παραφωνία σ΄αυτό το κοντσέρτο της σιωπής, το διεθνές ρωσικό κανάλι RT (προσιτό με φτηνή αναβολική κεραία και στο Internet, με το ρεπορτάζ του: https://www.youtube.com/watch?v=JtTuqUUIUvQ

Όπως γράφει σχετικά ο Enrico Brown: «Οι Τούρκοι, ευυπόληπτα μέλη του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιούν την ευκαιρία του πολέμου στη Συρία για να αποτελειώσουν τη γενοκτονία όλων των εθνικών μειονοτήτων στη Τουρκία, που άρχισε με τους ΄Ελληνες και τους Αρμενίους τον 20ό Αιώνα.

Τον 19 ο αιώνα η Οθωμανική Τουρκία απάντησε με αγριότητες στην απόπειρα της Βουλγαρίας να ανακτήσει την ανεξαρτησία της και στις αρχές του 20ού εκατομμύρια Αρμενίων, Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων  σφαγιάσθηκαν.

Σ’ εκείνες τις περιπτώσεις κάποιοι Ευρωπαίοι διαμαρτυρήθηκαν, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη δεν αντέδρασαν. Η Ευρώπη πάντοτε υποστήριζε τη Τουρκία για να «περιορίσει» τη Ρωσία. Τώρα που η Τουρκία βάλθηκε να κάνει τα ίδια εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στις νότιο-ανατολικές επαρχίες της, και πάλι στην Ευρώπη η σιωπή είναι εκκωφαντική.

Φαίνεται πως Ευρώπη και Τουρκία έχουν κάνει μια συναλλαγή αίματος: Οι Ευρωπαίοι να κοιτάζουν αλλού (ενώ ο Ερντογάν σφάζει τους Κούρδους) και αυτός να περιορίσει τον όγκο των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη. Παρακάτω παρατίθεται ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης για την «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία που συνεχίζεται στην Τουρκία εναντίον των Κούρδων, των οποίων η πολιτοφυλακή είναι στην πραγματικότητα από τις ισχυρότερες δυνάμεις που πολεμούν τους κτηνώδεις τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» (Ι.Κ.). Η βοήθεια της Τουρκίας προς το Ι.Κ. έχει αποδειχθεί με τεκμήρια.

Η Τατιάνα Ζντάνοκ ( που παρουσιάζει το ρεπορτάζ) είναι μέλος της Ευρωβουλής από τη Λατβία, γνωστή από τους αγώνες της για την ισότητα δικαιωμάτων των εθνοτήτων στη χώρα της. Μαζί με τέσσερεις άλλους Ευρωβουλευτές επισκέφθηκε τις περιοχές του τουρκικού Κουρδιστάν, όπου ο Ερντογάν διεξάγει πόλεμο εναντίον ενός λαού, απλώς επειδή μιλά μια διαφορετική γλώσσα.

( Με κλικ  στο CC στο Video θα έχετε υποτίτλους στα αγγλικά, από τα ρωσικά.)

Ο Ερντογάν φαίνεται να αντιγράφει τη συνταγή των νέων συμμάχων του, των ναζιστών της Ουκρανίας, διεξάγοντας εκστρατεία εξαφάνισης υπηκόων του: Απλώς βαφτίζεις τα γυναικόπαιδα τρομοκράτες και τα κονιορτοποιείς με βομβαρδισμούς.

Η κ. Ζντάνοκ αφηγήθηκε επίσης τις εντυπώσεις της στη Ρωσόγλωσση εφημερίδα της Λατβίας Βέστι, η οποία περιέργως χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «διαφήμιση», έτσι που δεν μπορεί να μεταφερθεί. Στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αυτήν την επίσκεψη εκάλυψε διακριτική σιγή. Ιδού ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

  • Ποια ήταν η δυνατότερη εντύπωσή σας από την επίσκεψη στο Κουρδιστάν;
  • Δεν ήταν ο κρότος των κανονιών, ούτε οι σιδερένιοι φράχτες, ή ακόμη ο καπνός που υψωνόταν από τα ερείπια βομβαρδισμένων οικοδομών… Καθώς αποχαιρετούσαμε τους Κούρδους ακτιβιστές και ηγέτες, πληροφορηθήκαμε για το τουρκικό τελεσίγραφο: Οι Κούρδοι καλούνταν να παραδοθούν αλλιώς θα τους βομβάρδιζαν. ΄Οταν θα δημοσιευθεί αυτή η συνέντευξη, κάποιοι από τους φίλους μας μπορεί να έχουν σκοτωθεί.

 

Στο Ντιγιαρμπακίρ, πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν, υπάρχει μια παλαιά συνοικία που λέγεται Σουρ. Είναι περιφραγμένη,  η κυκλοφορία απαγορεύεται και σφυροκοπείται από το τουρκικό πυροβολικό, εγκατεστημένο στην περίμετρο. Η αντιδήμαρχος της Τζίζρα, Λεϊλά Ιμρέτ, κατάφερε να βγει έξω για να μας συναντήσει, με ειδική άδεια των στρατιωτικών που πολιορκούν τη πόλη. Δεν είχε βγει από τρείς μήνες. Η πόλη έχει μεταβληθεί σε ερείπια και οι κάτοικοι κρύβονται στα υπόγεια. Η Λεϊλά μας έδωσε ένα κατάλογο 167  πολιτών  σκοτωμένων.

  • Οι περισσότερες εικόνες του τουρκικού Κουρδιστάν μοιάζουν σουρεαλιστικές: Παντού μεταλλικοί φράκτες και οπλισμένοι στρατιώτες, με φόντο τεράστια πορτραίτα των Ερντογάν και Νταβούτογλου. Προφανώς το κοκταίηλ βομβαρδισμών και πορτραίτων αναμένεται να υψώσει την αγάπη των Κούρδων για την κυβέρνηση.
  • Τι μπορεί και πρέπει να κάνει το Ευρωκοινοβούλιο για να επιτύχει την ειρήνευση στο τουρκικό Κουρδιστάν;
  • Η κατάσταση χειροτέρευσε δραματικά το φθινόπωρο, όταν οι ηγέτες της Ευρώπης πρόσφεραν στη Τουρκία τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα του να σταματήσει τη ροή προσφύγων στην Ευρώπη. Επιπλέον των χρημάτων φαίνεται πως υποσχέθηκαν στην Τουρκία να μη αναμειχθούν στο κουρδικό ζήτημα. Διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτή τη συμφωνία. Η Τουρκία εξαρτάται από την Ευρώπη και η Ε Ε θα έπρεπε να το εκμεταλλευθεί για να θέσει τέρμα στην αιματοχυσία και να εξαναγκάσει το κυβερνών κόμμα και τους Κούρδους ηγέτες να διαπραγματευτούν.

Μιχαήλ Στυλιανού284 Posts

Δημοσιογράφος από τό 1953, με τριεθνή επαγγελματική διαδρομή και σε επιτελικές θέσεις. Μεταξύ των οποίων Δ/ντής της ελληνικής εκπομπής της γαλλικής κρατικής ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της χούντας, Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι και Γεν. Δ/ντής του ΑΠΕ.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password