Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΚΩΜΑ

Στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε επιγραμματικά αρκετά θέματα, τα “έντυσε” ρητορικά και τα έκλεισε με ένα θαυμάσιο, δημαγωγικό τρόπο ώστε να καταχειροκροτηθεί από το ακροατήριο. Μα αλήθεια… Μας δουλεύουν ή είναι τόσο ανίκανοι ;
Σε ένα από τα θέματα που έθιξε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον γενικό χαμό και την πλήρη παράλυση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Και αναρωτιέμαι, σε πρώτη φάση, εάν ο Αλ. Τσίπρας άγγιξε αυτό το ζήτημα εξαιτίας του προσφυγικού, καθώς αναφέρθηκε στην ανάγκη να περιθάλπονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Άραγε επισκέφθηκε κανείς εκ των βουλευτών τα τελευταία χρόνια κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας ; Επισκέφθηκαν κάποιο κρατικό νοσοκομείο της επαρχίας ; Πραγματικά αμφιβάλλω ! Στα νοσοκομεία της Αθήνας επικρατεί η διάλυση και η παρακμή, έλλειψη προσωπικού, μη επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο καλείται να εξυπηρετεί εκατοντάδες ασθενείς. Έχετε πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο της Αθήνας τα μεσάνυχτα, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι ψυχορραγούν ή έχουν ανάγκη απο περίθαλψη και άμεση ιατρική βοήθεια ; Επικρατεί πραγματικό χάος, απόλυτη βρώμα, σήψη, αναρχία, 1000 και πλέον ασθενείς αναμένουν για να εξετασθούν εντός μίας βραδιάς, μέσα σε διαδρόμους αναμεμειγμένους από συνοδούς και νοσηλευτικό προσωπικό, στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, με τους μισούς ασθενείς να αργοπεθαίνουν και τους άλλους μισούς να αναζητούν διακαώς κάποιον να τους δώσει σημασία. Ξημερώνει και ως δια μαγείας η νύχτα πέρασε, οι μικροί ήρωες δεν είναι μικροί, γιατροί και νοσηλευτές είναι αληθινοί ήρωες που κρατάνε ζωντανή αυτή τη χώρα, οι διάδρομοι έχουν αδειάσει, μετρούν τα υλικά που έχουν περισσέψει, μετρούν εισαγωγές, ίσως νεκρούς, τακτοποιούν τα γραφειοκρατικά και το νοσοκομείο επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς μέχρι την επόμενη εφημερία που θα μετατραπεί και πάλι για ένα 24ωρο σε ζούγκλα. Αυτό συμβαίνει εβδομαδιαίως ανά 4 ημέρες.
Στην επαρχία, τα νοσοκομεία είναι όλα σε καθεστώς υπολειτουργίας. Έλλειψη προσωπικού, δυσλειτουργία ή και παντελής έλλειψη ιατρικών μηχανημάτων, έλλειψη φαρμάκων ενώ δεν υπάρχουν συντηρημένα οχήματα για να μεταφερθούν τα έκτακτα περιστατικά σε κεντρικά εξειδικευμένα νοσοκομεία. Το 1/3 του προβλεπόμενου προσωπικού παλεύει να διατηρήσει ζωντανά τα νοσοκομεία και να παρέχει υπηρεσίες στους ασθενείς.
Η Ελλάδα ψυχορραγεί, το θερμόμετρο στο λεβητοστάσιο της δημόσιας υγείας έχει πιάσει κόκκινο και κοντεύει να σπάσει με την Ελλάδα να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Την ανάπτυξη στη πατρίδα μας διαδέχθηκε απότομα η κατρακύλα και η αποσύνθεση και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η περίθαλψη των προσφύγων, αφού επιπλέον 2 εκατ. άτομα προστίθενται στον ήδη επιβαρυμένο τομέα της υγείας.
Αν google-αρετε τη φράση “νοσοκομεία διάλυση” στο google θα δείτε τη μακρά λίστα των δημοσιευμάτων με τα υπό διάλυση νοσοκομεία της χώρας.
Δείτε και τα στοιχεία της Ημερησίας πέρυσι τον Σεπτέμβριο: Στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους). Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία έχουν λάβει μόλις το 22% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (τέλος Ιουλίου 2015), η οποία είναι μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 300 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση ορθώς έδωσε πράσινο φως για την περίθαλψη των ανασφάλιστων Ελλήνων καθώς αυτοί ξεπερνούν πια τον φυσιολογικό αριθμό και φτάνουν σε ποσοστό που δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Δίκτυο SOS-για την Υγεία, ο αριθμός των ανασφάλιστων στη χώρα μας είναι 4.5 εκατ. με 5,6 εκατ. Τα νούμερα είναι ανατριχιαστικά!!
Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν δίνει τα χρήματα στα νοσοκομεία για να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο βάρος, χρήματα που έχει υποσχεθεί ενώ συνεχίζει το ντροπιαστικό, παλαιοκομματικό τροπάριο της τοποθέτησης σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων, ανθρώπων του κομματικού σωλήνα που δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία, την οργάνωση και τη διοίκηση με αποτέλεσμα η δημόσια υγεία να ψυχορραγεί ακόμα περισσότερο.
Οι πολιτικοί μας θα πρέπει να κάνουν μια βόλτα στα νοσοκομεία και να αντικρύσουν την κατάσταση που επικρατεί. Ξέρουμε βέβαια ότι η επιλογή γι’ αυτούς και την οικογένειά τους είναι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ή τα νοσοκομεία του εξωτερικού. Ας κάνουν όμως την ύστατη προσπάθεια να κερδίσουν την αξιοπρέπειά τους ζητώντας να τοποθετηθούν, με αξιοκρατικά κριτήρια, εξειδικευμένα στελέχη στη διοίκηση των νοσοκομείων. Έτσι θα δείξουν ότι σέβονται το δικαίωμα των πολιτών για δημόσια υγεία που είναι ο καθρέφτης των δημοκρατικού πολιτευμάτος.

Ιωάννης Φωκάς66 Posts
Στρατιωτικός
0 Comments