Η ΕΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ: ΠΡΟΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΙΖΑΣ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Mία πρόταση η οποία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα ταράξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στα Βαλκάνια, έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν ελεύθερα στα εσωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν, αφού το μικρό και παρανόμως αναγνωρισμένο κρατίδιο των Βαλκανίων έκανε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ζητήσει οι Βρυξέλλες.

Η ΕΕ, όπως αναφέρει το uk.reuters.com, ήταν επιφυλακτική στο να δώσουν στο Κοσσυφοπέδιο το καθεστώς ελεύθερης βίζας. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ΕΕ, το κρατίδιο βελτίωσε τους συνοριακούς ελέγχους, εισήγαγε τα βιομετρικά διαβατήρια και συμφώνησε στην επιστροφή των πολιτών που δεν είχαν δικαίωμα ασύλου στην ΕΕ.

Οι πολίτες άλλων βαλκανικών χωρών – Αλβανία, Βοσνία, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία – έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ζώνη Σένγκεν από το 2010.

”Το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο”, δήλωσε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι ελπίζει οι εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να εγκρίνουν την πρόταση άμεσα.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι Κοσοβάροι με τα βιομετρικά διαβατήρια θα είναι σε θέση να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν και να παραμείνουν έως 90 ημέρες.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποία έχει πληθυσμό 1,8 εκατομμύρια, διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται από το Βελιγράδι. Έχει υπογράψει εμπορική και πολιτική συμφωνία με την ΕΕ, αλλά δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από πέντε κράτη μέλη: την Ισπανία, την Κύπρο, την Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ UEFA ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Το ετήσιο Κογκρέσο της UEFA ενέκρινε την αποδοχή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κοσόβου, με ψήφους 28 έναντι 24, ενώ δύο δεν καταχωρίστηκαν ως έγκυρες. Έτσι, το Κόσοβο έγινε το 55ο μέλος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, παρά τη σθεναρή αντίσταση της Σερβίας, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 2008.

“Το Κόσοβο στην UEFA. Τα καλύτερα νέα για τους αναρίθμητους φίλους της δημοκρατίας μας. Τώρα θα παίξουμε σε διεθνή πρωταθλήματα, μερικά ματς θα τα νικήσουμε, μερικά θα τα χάσουμε, αλλά κανείς δεν θα μας κρατήσει, μακριά από τα γήπεδα”, έγραψε ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Τάτσι.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της σερβικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τόμοσλαβ Κάρατζιτς, εκδήλωσε την αντίθεσή με την διαφαινόμενη ένταξη του Κοσόβου, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική επεμβαίνει στον αθλητισμό.

“Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει αναταραχή στην περιοχή και θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας σε όλη την Ευρώπη.”

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το θέμα του Κοσόβου αποτελεί την ανοικτή πληγή του κράτους και του λαού της Σερβίας. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και προσπαθούν να αποδείξουν πως Σέρβοι δεν έζησαν ποτέ στην περιοχή, κάτι που φυσικά ιστορικά δεν ισχύει.

Το αποκορύφωμα στο ζήτημα του Κοσόβου έλαβε χώρα το 1999. Το UCK συστάθηκε αρχικά αποκλειστικά από κοσοβάρους αντάρτες που πολεμούσαν τους Γιουγκοσλάβους, ενώ αργότερα άρχισαν Αλβανοί να εισέρχονται στους κόλπους της άτυπης στρατιωτικής οργάνωσης.Ο ”απελευθερωτικός στρατός του Κοσόβου» δρούσε υπό την ανοχή του ΝΑΤΟ και των Αμερικανικών δυνάμεων, μάλιστα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κόσοβο εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τις Δυτικές Δυνάμεις.

Το Κόσσοβο, κοιτίδα της εθνικής και θρησκευτικής ιστορίας των Ορθοδόξων Σέρβων, κατακτήθηκε από τους Αλβανούς πρώτα με το δημογραφικό και στη συνέχεια με την ένοπλη εξέγερση του.

Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν αναγνωρίσει και δεν πρέπει να αναγνωρίσουν το κρατίδιο του Κοσόβου, διότι κατ’ αναλογίαν θα σήμαινει ότι αποδεχόμαστε τη νομιμότητα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο. Επίσης θα δώσει επικίνδυνα μηνύματα στην Άγκυρα του ”σουλτάνου” Ρ. Τ. Ερντογάν, η οποία παίζει περίεργα παιχνίδια στην Θράκη μας, με το προξενείο και τους πράκτορες της (ΜΙΤ) να αλωνίζουν σε πόλεις και χωριά.

Εν ολίγοις, μία πιθανή αναγνώριση του Κοσσόβου ως ανεξαρτήτου κράτους θα είναι η απαρχή ανεξελέγκτων καταστάσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password