«ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ» ΛΑΒΡΟΦ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – Η ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ

Μία σημαντική παρέμβαση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε εκτενή αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο Ria Novosti.

Η δήλωση του νο2 της Ρωσικής Κυβέρνησης οφείλει να ”ξυπνήσει” την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να καταλάβει πως προσωπικότητες με το βεληνεκές του Λαβρόφ δεν κάνουν δηλώσεις τυχαία και πως αποσκοπούν σε έναν στόχο.

Το θέμα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει τα αντανακλαστικά και την πολιτική βούληση να αρπάξει από τον λαιμό την βαρυσήμαντη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, η οποία έρχεται λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Βλαδίμηρου Πούτιν στην Ελλάδα.

Η Ρωσία για άλλη μία φορά θέλει να στηρίξει την χώρα μας, σε αντίθεση με τους ”συμμάχους” μας στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι δίνουν γη και ύδωρ στην Τουρκία του ”σουλτάνου” Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Σεργέι Λαβρόφ δήλωσε πως ο τουρκικός επεκτατισμός και οι συνεχείς παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, σε συνδυασμό με την ανεκτικότητα του ΝΑΤΟ δεν θα οδηγήσουν σε τίποτα καλό.

Στο απόσπασμα αναφορικά με τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας τονίζει:

«Οι νεοοθωμανικές επιδιώξεις -με τη διοχέτευση της επίδρασή τους παντού για την απόκτηση νέων εδαφών- είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ξέρετε πόσες φορές τον περασμένο χρόνο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας; Κάπου 1.800 φορές! Και μόνο μέσα στον Απρίλιο του 2016, πάνω από 200! Και σε καμιά περίπτωση, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε κανένας εκ των επικεφαλής στρατηγών του ΝΑΤΟ δεν είπαν ούτε μια λέξη. Πώς γίνεται ένα μέλος του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού να παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο άλλου μέλους του ίδιου Συνασπισμού; Μια τέτοια ανεκτικότητα σε μια εμφανή επεκτατική συμπεριφορά δεν μπορεί να οδηγήσει σε τίποτα καλό».

Η περιοχή του Αιγαίου μυρίζει… μπαρούτι τις τελευταίες εβδομάδες, με την τουρκική προκλητικότητα να ξεπερνά κάθε όριο, αφού οι Τούρκοι έχουν κάνει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας… ψωμοτύρι.

Την ώρα που η Ελλάδα βάλλεται οικονομικά από τους δανειστές, αδύναμη να αντιδράσει σε οποιαδήποτε άλλη πρόκληση, η Τουρκία επιλέγει το δρόμο της όξυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και στήνει σκηνικό έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Μόσχα ίσως για τελευταία φορά, καθώς μας έχουν δοθεί στο παρελθόν πολλές ευκαιρίες, θέλει να μας υπενθυμίσει πως η Ελλάδα μπορεί τόσο διπλωματικά όσο και στο έσχατο στάδιο στρατιωτικά να βρει ένα στήριγμα από την Ρωσία.

Μετά την κατάρριψη του SU-24, oι ρωσοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στον ”πάγο” και η μόνη πλέον χώρα στη Μεσόγειο που έχει, παρά την οικονομική καταστροφή, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και, μέχρι στιγμής βέβαια, γεωπολιτική σταθερότητα είναι η Ελλάδα.

Σαφέστατα η Μόσχα θέλει να πλήξει και το κύρος του ΝΑΤΟ, καθώς η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία κάνει τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις και στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Δεν ακούσαμε ποτέ από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να κατηγορεί την Τουρκία για τις συνεχείς προκλήσεις. Το έκανε όμως για άλλη μία φορά η Ρωσία, καθώς και πριν λίγους μήνες ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, είχε αναφερθεί στο ζήτημα των παραβιάσεων.

Οι νέο – οθωμανοί «σουλτάνοι» της Άγκυρας θεωρούν πως η Ελλάδα στις μέρες μας βρίσκεται σε προφανή αδυναμία – άρα υπάρχει η κατάλληλη ευκαιρία – αυξάνοντας συνεχώς την θρασύτητα των προκλήσεων τους.

Θα περίμενε κανείς όμως το ΝΑΤΟ σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας να στηρίζει την Αθήνα, τουναντίον.

Αιγαίο: 30 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά – καμία αερομαχία

Σύννεφα παραβιάσεων και χθες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ δυο σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών, ένα μεμονωμένο αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου και ένα ελικόπτερο πραγματοποίησαν 30 συνολικά παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Δείτε τα στοιχεία των παραβιάσεων που δίνει το ΓΕΕΘΑ.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 5η ΜΑΙΟΥ 2016

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2 (6 α/φ & 2 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 (1 CN-235 & 1 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 10

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 5

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 30

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Τι θέλει όμως η Τουρκία να κατακτήσει μέσω των παραβιάσεων; Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούν οι Τούρκοι είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου. Το ανησυχητικό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι το γεγονός ότι στο Αιγαίο βρίσκεται το ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Ποια είναι άραγε η θέση του για τις τουρκικές παραβιάσεις; Γίνονται με τις ευλογίες του;

Η Άγκυρα φαίνεται να δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Οι λόγοι είναι πολλοί και ικανοποιούν ακόμα και τους πολιτικούς στόχους της τουρκικής ηγεσίας.

Η Ρωσία περιμένει στην γωνία

Η ρωσική διπλωματία καθώς βλέπει μπροστά, θέλει να δείξει και στον ελληνικό λαό και φυσικά στις εκάστοτε κυβερνήσεις πως σε μία ενδεχόμενη κρίση η Ρωσία θα είναι εδώ για να βοηθήσει. Οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, αλλά και της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να πετάξουν στον καιάδα την Τουρκία μετά τους επιίνδυνους χειρισμούς του ”σουλτάνου”.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία – Όλοι γνωρίζουμε το τέλος της…

Για προσπάθεια επαναφοράς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και για συμπεριφορά που δεν επιτρέπει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, κατηγορεί την Άγκυρα η Μόσχα. Ταυτόχρονα εκφράζει ανησυχίες για τις νέες προσπάθειες της Τουρκίας για στρατιωτική εμπλοκή της στη Βόρεια Συρία και προειδοποιεί για το «τέλος» που είχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη της στην «Ισβέστια», τόνισε πως η Τουρκία δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να «αποκαταστήσει» την παλαιά ισχύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Όλοι γνωρίζουμε ποιο ήταν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό που φαίνεται είναι ένας απολύτως καταστροφικός ρόλος της τουρκικής κυβέρνησης σε κάθε πεδίο, την Κριμαία, τη Συρία, το προσφυγικό, την τρομοκρατία, τα εθνικά προβλήματα κ.ά. «Δείξαμε μεγάλη υπομονή για μεγάλο διάστημα, αλλά πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τις πολιτικές που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα, η οποία αποσαθρώνεται οικονομικά και γεωπολιτικά ίσως έχει μία τελευταία ευκαιρία, το ζήτημα είναι όμως εάν η κυβένηση έλαβε το μήνυμα που θέλει να περάσει το Κρεμλίνο.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password