Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ – ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

Προκαταβολικά απολογούμαι στους αναγνώστες, διότι εν μέσω της άνευ προηγουμένου οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας δεν διαθέτουν πιά τα στοιχειώδη, θα τους απασχολήσω σήμερα με ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι προσωπικό, αλλά αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη ενός εκ των Θεσμών και δανειστών της πατρίδας μας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την περασμένη Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, μετά την συνέντευξη Τύπου της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απάντησε σε ερώτησή του MEGA για την Ελλάδα, πήγαμε -όπως κάνουμε συχνά- σε ειδική ενημέρωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Foreign Press Center με τις συναδέλφους της Καθημερινής και της ΕΡΤ, οι οποίες είναι επίσης διαπιστευμένες στην Ουάσιγκτον, όπου η έδρα του Λευκού Οίκου, όλων των υπουργείων της αμερικανικής κυβέρνησης και βεβαίως του ΔΝΤ. Αυτή βασικά είναι η ρουτίνα μας… Από ενημέρωση σε ενημέρωση, αλλά και σκληρές ερωτήσεις σε όλους για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όταν τελείωσε η ενημέρωση του κ. Κίρμπι, ο οποίος μίλησε και για το θέμα της βίζας που χρειάζονται οι Ελληνες πολίτες για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, είδα ότι είχα αναπάντητη κλήση από στέλεχος που εμπιστεύομαι, το οποίο μου είπε ότι υπάρχει εναντίον μου καταγγελία ότι αλλοίωσα τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Η καταγγελία δεν ερχόταν από το Γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα, όπως αρχικά υπέθεσα, αλλά από Ελληνα δημοσιογράφο.

Μετά τη συζήτηση που είχα με το στέλεχος, ήταν ξεκάθαρο σε μένα ότι η καταγγελία εναντίον μου έγινε από ένα εκ των Ελλήνων δημοσιογράφων, οι οποίοι ισχυρίζονται στις ανταποκρίσεις τους και στα κοινωνικά δίκτυα ότι μεταδίδουν τα νέα από την Ουάσιγκτον, ενώ βρίσκονται εκατοντάδες μίλια μακριά. Αργότερα φάνηκε από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ότι η καταγγελία ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας δημοσιογράφων, και στόχευαν την εκδίωξή μου από το Ταμείο, όπου είμαι διαπιστευμένος τα τελευταία 5 χρόνια και 11 μήνες. Είμαι ο αρχαιότερος δημοσιογράφος ελληνικών ΜΜΕ στο Ταμείο, όπως και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η καταγγελία του Ελληνα δημοσιογράφου στο ΔΝΤ υπονοούσε, λίγο-πολύ, ότι άλλαξα ηθελημένα το νόημα των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ για να εξυπηρετήσω, όπως άφησε να εννοηθεί αργότερα, μιντιακά συμφέροντα, τα οποία αντιστρατεύονται την κυβέρνηση.

Αρχικά αντιλήφθηκα από το στέλεχος ότι το θέμα αφορούσε την ανταπόκρισή μου στο «Εθνος», του είπα ότι δεν βάζω εγώ τους τίτλους, αλλά αν ο τίτλος είναι λάθος θα φροντίσω να διορθωθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, και επίσης εάν είναι διαθέσιμο το βίντεο με τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΥΣ, όπως και στην προσωπική μου.

ΕΔΩ το κείμενο του ΕΘΝΟΥΣ, ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ με όλες τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64326228

ΕΔΩ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΟΥ, ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ και το βίντεο με όλες τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ:

http://mignatiou.com/2016/02/to-minima-tis-k-lagkarnt-gia-tin-asfalistiki-metarrithmisi-ke-tin-elafrinsi-tou-chreous/

http://mignatiou.com/2016/02/greece-needs-both-debt-relief-but-also-significant-pension-reforms-imfs-lagarde-says/

Εστειλα τα κείμενα στο στέλεχος, το οποίο τότε μου είπε ότι το πρόβλημα αφορά την ανταπόκρισή μου στο Μέγκα. Απάντησα ότι λυπάμαι αν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα, ή αν δημιούργησα στον ίδιο πρόβλημα, αλλά χρησιμοποίησα τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ, την οποία και ερμήνευσα. Το στέλεχος ΔΕΝ μου ζήτησε να απολογηθώ. Και πως θα μου ζητούσε όταν η ενημέρωση για την …ανταπόκρισή μου ήταν από Ελληνα δημοσιογράφο και όχι από το επίσημο γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα. Εγώ τον ενημέρωσα ότι -όπως κάνουμε πάντα- θα μεταδοθεί το βίντεο των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ την επομένη, όπως και έγινε.

Ως γνωστόν, μετέδωσα στο δελτίο του MEGA ότι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να γίνει η ελάφρυνση του χρέους χωρίς την διευθέτηση του ασφαλιστικού -κάτι που είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΡΘΟ– έχοντας ως δεδομένο αυτό που είπε η ίδια η κ. Λαγκάρντ και χθες αποκάλυψε ο Πολ Τόμσεν σε κείμενό του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ. Μίλησα για σκληρή προειδοποίηση από τη γενική διευθύντρια προς την Ελλάδα και πρόσθεσα ότι χωρίς μείωση συντάξεων δεν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους.

Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, η Ελλάδα θα ξυπνήσει με οργισμένους τίτλους όπως αυτός της Καθημερινής, που αντιδρά έτσι στο κείμενο του Πολ Τόμσεν: Μείωση συντάξεων και μέτρα 9 δισ. μέχρι το 2018 ζητά το ΔΝΤ (http://www.kathimerini.gr/849081/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/meiwsh-synta3ewn-kai-metra-9-dis-mexri-to-2018-zhta-to-dnt)

 Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, συγκεκριμένα η κ. Λαγκάρντ τόνισε τα εξής (το βίντεο στο τέλος του κειμένου):

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία. 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: Βut it needs to add up and the pension system needs to be reformed, the tax collection system needs to be improved so that revenue comes in, evasion is stopped, and the debt relief by the other Europeans must accompany that process.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ λέει ότι για να γίνει η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να μεταρρυθμιστεί το ασφαλιστικό σύστημα, να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων και να τερματιστεί η φοροδιαφυγή. Είναι αν θέλετε οι ΚΑΝΟΝΕΣ του Ταμείου, άλλοι τους χαρακτηρίζουν ΟΡΟΥΣ, για να ελαφρυνθεί το χρέος. Οι δανειστές ζητούν πρώτα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Πόσες φορές ακούσαμε αυτή τη θέση, και πόσες φορές έχουμε εκνευριστεί…

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε επίσης και τα εξής, τα οποία δεν συμπεριέλαβα στην ανταπόκρισή μου στο MEGA βασικά λόγω έλλειψης χρόνου και επειδή πιστεύω ότι το σημαντικό ήταν ότι ενέτασσε και το ασφαλιστικό στους ΚΑΝΟΝΕΣ ή στους ΟΡΟΥΣ της:

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: «Πάντα έλεγα ότι το Ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο «πυλώνες»: ο ένας είναι αυτός των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ο άλλος αυτός της ελάφρυνσης του χρέους. Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: Σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση χρέους. Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστική και βαθιά όσο χρειάζεται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την άλλη πλευρά (εννοεί τους Ευρωπαίους). Αλλά, εξίσου, καμία ελάφρυνση χρέους, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: I have always said that the Greek program has to walk on two legs, one leg it the one of significant reforms and the other one is a debt relief, we persist on that view: significant reform, debt relief. If the pension reform cannot be as significantly, substantially deeply reformed as needed, it will mean more debt relief on the other side. But equally, no matter how big the debt relief will actually make the pension system sustainable.

            Οι δηλώσεις της, που σημειώνω ξανά έγιναν μετά από ερώτηση του MEGA, μεταδόθηκαν ολόκληρες την επομένη το πρωί στην εκπομπή Κοινωνία Μέγκα και το μεσημέρι ξανά (και με βίντεο), τα links θα τα βρείτε στη συνέχεια.

ΕΔΩ το βίντεο της ανταπόκρισής μου, την οποία ΔΕΝ παίρνω πίσω:

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27377#toppage

            Στο μεταξύ, άρχισα να αναζητώ τις ανταποκρίσεις των υπολοίπων δημοσιογράφων, για να δω που έκανα το λάθος και αν πραγματικά έκανα λάθος, όταν δέχομαι τηλεφώνημα γνωστού και αγαπητού συναδέλφου, ο οποίος με ερωτά αν αληθεύει ότι «το ΔΝΤ μου αφαίρεσε τη δημοσιογραφική ταυτότητα και με έδιωξε».

Εκείνη τη στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι συμβαίνουν απίστευτα πράγματα που «τρέχουν» με ταχύτητα …φωτός. Αυτοί που με κατήγγειλαν στο ΔΝΤ άρχισαν να διαρρέουν ότι το Ταμείο μου αφαιρεί τη δημοσιογραφική διαπίστευση επειδή …παραποίησα τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ.

Αναζήτησα πρώτα την ιστοσελίδα του ΑΝΤΕΝΝΑ, του οποίου ο κ. Αθανάσιος Τσίτσας είναι ανταποκριτής στη Νέα Υόρκη. Σημείωνε ανάμεσα στα άλλα τα εξής με τίτλο “Κεραυνοί” Λαγκάρντ για ασφαλιστικό και χρέος»:

«Σε ερώτηση κατά πόσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

ΕΔΩ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.antenna.gr/news/Economy/article/435302/keraynoi-lagkarnt-gia-asfalistiko-kai-xreos

            Επίσης, στην έγκυρη εφημερίδα Real News, ο ίδιος ανταποκριτής, ο οποίος έχει έδρα τη Νέα Υόρκη -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- με τίτλο «Καμπανάκι» Λαγκάρντ για συνταξιοδοτικό και χρέος”, έγραψε μεταξυ των άλλων και τα εξής:

Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Τη σχέση του ασφαλιστικού με την ελάφρυνση του χρέους συνέδεσε για πρώτη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην περίπτωση που η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν προχωρήσει στο αναγκαίο βάθος.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου κλήθηκε να απαντήσει αν το Ταμείο μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση με τις απαιτήσεις του στο ασφαλιστικό.

Η κ. Λαγκάρντ στην απάντηση της είπε ότι όσο λιγότερο βαθιά είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τόσο μεγαλύτερη αναγκαστικά θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος επιμένοντας στο δίπτυχο μεταρρυθμίσεις-ελάφρυνση του χρέους αποσαφήνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα ότι η ελάφρυνση αποτελεί πάγια προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο.

ΟΛΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΩ: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=482689&catID=2

Διαβάζοντας την ανταπόκριση του κ. Τσίτσα, αντιλαμβάνομαι ότι στη δική μου ανταπόκριση στο MEGA παρέλειψα να τονίσω ότι η κ. Λαγκάρντ συνδέει για …ΠΡΩΤΗ φορά -ως προϋπόθεση μάλλον- την ελάφρυνση του χρέους με το συνταξιοδοτικό. Είχα την εντύπωση ότι το είχε ξαναπεί.

Ο κ. Τσίτσας βάζει και μία άλλη παράμετρο, που είχε ξεφύγει της προσοχής μου. Ένα έμμεσο εκβιασμό στους Ευρωπαίους ότι εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν προχωρήσει σε αναγκαίο βάθος, δηλαδή εάν δεν επιβληθούν οι μειώσεις των συντάξεων, θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι. Είναι ως να λέει η κ. Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους, όπως τα παρουσιάζει ο εν λόγω ανταποκριτής από τη Νέα Υόρκη, ότι βοηθήστε να επιβάλουμε τις μειώσεις των συντάξεων για να μην πληρώσουν οι πολίτες σας. Αυτή είναι μία ΛΟΓΙΚΗ υπόθεση, καθώς εξάγεται το συμπέρασμα μόνο μετά από ανάλυση των λεγομένων της. Στη δήλωσή της ΔΕΝ το είπε, αλλά ποιος μπορεί να πει ότι δεν το εννοεί… Η αλήθεια είναι ότι μόλις ακούσαμε τη δήλωση της ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ και οι υπόλοιποι.

Λέω μήπως και ο κ. Τσίτσας έκανε λάθος, όπως και …εγώ. Ετσι αναζήτησα την ανταπόκριση του κ. Δημητρίου Σουλτογιάννη, νεαρού και άπειρου ανταποκριτή του Σταρ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος συχνά μεταδίδει από την …Ουάσιγκτον, ακόμα και από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ δεν βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα. Βλέπω την ανταπόκρισή του και αντιλαμβάνομαι ότι λέει τα ίδια και χειρότερα από μένα:

ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ και το κείμενο: http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=311151&artTitle=ichiri_paremvasi_lagkarnt_parte_metra_tora_gia_to_asfalistiko_meioste_syntaxeis_

Ο κ. Σουλτογιάννης από τη Νέα Υόρκη, μεταδίδοντας μέσω …Ουάσιγκτον, αναφέρει τα εξής σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Σταρ (www.star.gr):

“Παράλληλα, η κα Λαγκάρντ συσχέτισε το φλέγον θέμα του ασφαλιστικού με το ελληνικό χρέος και υπογράμμισε ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να είναι βιώσιμο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα τώρα (δηλαδή να μειώσει συντάξεις). Αν το ασφαλιστικό δεν μεταρρυθμιστεί στον δέοντα βαθμό, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση χρέους από την άλλη πλευρά. Όσο μεγάλη και να είναι η μείωση, δεν θα είναι βιώσιμο το συνταξιοδοτικό».

Διαβάζοντας την ιστοσελίδα του καναλιού, είπα ότι ο εν λόγω ανταποκριτής ήταν υπερβολικός ως προς την ανάλυσή του, αν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν σωστή η ερμηνεία του. Ο κ. Σουλτογιάννης το προχώρησε και λίγο παραπάνω και μίλησε και για την ανάγκη λήψης μέτρων, μίλησε και για την ανάγκη μείωσης συντάξεων. Η κ. Λαγκάρντ ΔΕΝ τα είπε βεβαίως, αλλά κάποιος θα μπορούσε να κάνει αυτή την ερμηνεία. ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ. Αλλωστε, στις εκτός Ταμείου ενημερώσεις ακούω συχνά ότι χρειάζεται μείωση συντάξεων, κάτι που είπα και εγώ στην ανταπόκρισή μου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τζέρι Ράις στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Φωτογραφία via IMF

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τζέρι Ράις στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Φωτογραφία via IMF

            Αναζήτησα τις ανταποκρίσεις του τρίτου των ανταποκριτών στη Νέα Υόρκη -και αυτός μεταδίδει λέγοντας στους τηλεθεατές ότι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον- κ. Αθανάσιου Δημάδη, και τις βρίσκω στην ιστοσελίδα thetoc.gr και στην εφημερίδα των Συντακτών. Δεν γνωρίζω εκείνη τη στιγμή αν πρόλαβε να μεταδώσει τα νέα στον Alpha, διότι η συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ τελείωσε ελάχιστα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του δελτίου του καναλιού.

Καταφεύγω στην ιστοσελίδα του καναλιού και διαβάζω: «Με το ασφαλιστικό συνέδεσε το χρέος η Λαγκάρντ». Είπα είναι να τρελαίνεται κανείς… Η παρουσιάστρια, όχι ο κ. Δημάδης, αναφέρει: «Καμπανάκι από την Κριστίν Λαγκάρντ, που για άλλη μία φορά μίλησε για την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό».

Το κείμενο και το βίντεο ΕΔΩ:

http://www.alphatv.gr/news/economy/me-asfalistiko-synedese-hreos-i-lagkarnt

Στη συνέχεια πάω στην ιστοσελίδα thetoc.gr και βεβαίως μένω άφωνος. Ο εν λόγω ανταποκριτής γράφει από τη Νέα Υόρκη, με τίτλο Η Λαγκάρντ πιέζει τους Ευρωπαίους για σκληρή γραμμή στο ασφαλιστικό, τα εξής (διατηρείται η ορθογραφία):

Πλήρης επιβεβαιώση του TheTOC από την Κριστίν Λαγκάντ η οποία σε συνέντευξη τύπου από την Ουάσινγκτον είπε ότι όσο μικρότερες είναι οι περικοπές στο ασφαλιστικό τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση χρέους που θα χρειαστεί η Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο- όπως είχε μεταδώσει το TheTOC πριν μερικές μέρες- το ΔΝΤ κλείνει το μάτι στην Ευρώπη να συνταχθεί με την σκληρή στάση που τηρεί για βαθιές περικοπές στο ασφαλιστικό. Η κα Λαγκάρντ μάλιστα υπαινίχθηκε βαθιές βαχυπρόθεσμες περικοπές ώστε να γίνει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο άμεσα καθώς- όπως είπε- η χρηματοδότησή του με 10% από τον προϋπολογισμό ετησίως δεν πληροί το κριτήριο της βιωσιμότητας.

Την ίδια ώρα αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το ΔΝΤ είναι ο “κακός δράκος” της όλης ιστορίας και υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει εξ αρχής ζητήσει η δημοσιονομική προσαρμογή να μην είναι υπερβολική. Ο λόγος που το τόνισε αυτό δεν ήταν τυχαίος καθώς το ΔΝΤ ρίχνει το φταίξιμο στην πλευρά της Ευρώπης για την ραγδαία δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλαδα από το 2010 διότι οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να δώσουν επιπλέον δανεικά στην χώρα μας.

Επίσης η κα Λαγκάρντ ζήτησε να δωθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε την ανάγκη για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας προσθέτοντας ότι “θέλει να δει την χώρα να ανακάμπτει πραγματικά στην ζωή, και όχι μόνο στους αριθμούς”.

Συνεχίζει ο εν λόγω … Νεοϋορκέζος ανταποκριτής:

Μεγαλύτερο μαχαίρι στις συντάξεις, άρα μικρότερο στο χρέος

Άλλωστε, όπως έγραφε το theTΟC στις 2/2/2016, η συλλογιστική της κα Βελκουλέσκου υπέρ της σκληρής γραμμής για το ασφαλιστικό είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους Ευρωπαίους, που θέλουν μία πιθανή ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα να είναι όσο γίνεται πιο περιορισμένη.

Γι’ αυτό και το μέτωπο πλέον για βαθύτερες περικοπές στις συντάξεις και ακόμα μεγαλύτερο βάρος στους νέους συνταξιούχους και τους νέους ασφαλισμένους είναι κοινό μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης και έχει ως κεντρική επιχειρηματολογία τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα ώστε να είναι ικανή να αποπληρώνει τα χρέη της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και κατά συνέπεια- σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική- το ελληνικό χρέος να έχει προοπτική βιωσιμότητας και άρα το ΔΝΤ να συμβιβαστεί εν συνεχεία με μικρότερης έκτασης ελάφρυνσης χρέους εκ μέρους της Ευρώπης.

ΕΔΩ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ): http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/i-lagkarnt-piezei-tous-eurwpaious-gia-skliri-grammi-sto-asfalistiko

Η Εφημερίδα των Συντακτών, της οποίας ο κ. Δημάδης είναι επίσης ανταποκριτής, με τίτλο Το χρέος με το ασφαλιστικό συνδέει η Λαγκάρντ, γράφει:

«Τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος ανέπτυξε σε χθεσινή συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι όσο βαθιά απαιτείται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. η ευρωζώνη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη δήλωση μόνο τυχαία δεν είναι καθώς με τον τρόπο αυτό κλείνει το μάτι στην Ευρώπη να συνταχθεί με τη σκληρή θέση του, γνωρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι οι πρώτοι που δεν θέλουν καν να διανοηθούν μια εκτεταμένη ελάφρυνση χρέους για τη χώρα μας.

Με αυτό το πολιτικό πόκερ, η κ. Λαγκάρντ πετυχαίνει να διευρύνει το μέτωπο ενάντια στην Αθήνα, που μέχρι στιγμής προσπαθεί να αντισταθεί στις πιέσεις για βαθύτερες περικοπές σε συντάξεις και για ακόμα πιο επώδυνες ανατροπές στο ασφαλιστικό όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

‘Οταν ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση, είπε, είναι αυτό να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους.
«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για τη στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Συνεπώς, ανέφερε, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μη συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.
Τόνισε, επίσης, ότι τα νούμερα πρέπει «να βγαίνουν και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια για να το καταστήσουν βιώσιμο».
«Δεν είμαστε Δράκοντες»: Η γενική δευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι δεν της αρέσει όταν «μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, τρομερό ΔΝΤ διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες».
Υποστήριξε ότι το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι «η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί».
Σύμφωνα με την ίδια, «το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία».
«Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει»: Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως «θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες».
«Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα – θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά» τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

ΕΔΩ η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.efsyn.gr/arthro/hreos-me-asfalistiko-syndeei-i-lagkarnt

Όπως διαβάσετε και όπως είδατε στις παραπομπές, ο κ. Δημάδης ξεπερνά όλους τους ανταποκριτές, ακόμα και αυτούς της Νέας Υόρκης.

Τι λέει στην ιστοσελίδα thetoc.gr: Ότι η κ. Λαγκάρντ στην πραγματικότητα εκβιάζει τους Ευρωπαίους για να συνταχθούν μαζί της και να επιβάλουν από κοινού τις μειώσεις των συντάξεων. Με ακρίβεια τα λόγια του: «Το ΔΝΤ κλείνει το μάτι στην Ευρώπη να συνταχθεί με την σκληρή στάση που τηρεί για βαθιές περικοπές στο ασφαλιστικό. Η κα Λαγκάρντ μάλιστα υπαινίχθηκε βαθιές βαχυπρόθεσμες περικοπές ώστε να γίνει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο άμεσα καθώς- όπως είπε- η χρηματοδότησή του με 10% από τον προϋπολογισμό ετησίως δεν πληροί το κριτήριο της βιωσιμότητας».

Είπε τα παραπάνω η κ. Λαγκάρντ; Θα ελεγα όχι, αλλά θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει τα λόγια της όπως τα παρουσιάζει ο κ. Δημάδης. ΑΣ ΤΟ ΔΕΧΘΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ…

Τι λέει η Εφημερίδα των Συντακτών; Χονδρά πράγματα, τα οποία διαβάσατε παραπάνω αλλά αξίζει τον κόσμο να τα επαναλάβουμε:

«Η συγκεκριμένη δήλωση (εννοεί της κ. Λαγκάρντ) μόνο τυχαία δεν είναι καθώς με τον τρόπο αυτό κλείνει το μάτι στην Ευρώπη να συνταχθεί με τη σκληρή θέση του, γνωρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι οι πρώτοι που δεν θέλουν καν να διανοηθούν μια εκτεταμένη ελάφρυνση χρέους για τη χώρα μας.
Με αυτό το πολιτικό πόκερ, η κ. Λαγκάρντ πετυχαίνει να διευρύνει το μέτωπο ενάντια στην Αθήνα, που μέχρι στιγμής προσπαθεί να αντισταθεί στις πιέσεις για βαθύτερες περικοπές σε συντάξεις και για ακόμα πιο επώδυνες ανατροπές στο ασφαλιστικό όπως απαιτεί το ΔΝΤ».

Τι μας λέει, λοιπόν, ο εν λόγω ανταποκριτής της Νέας Υόρκης, που όταν μεταδίδει «ειδήσεις» βάζει από πίσω του μία ταμπέλα με την ένδειξη Ουάσιγκτον; Ότι λίγο-πολύ όλα είναι ένα κόλπο της κ. Λαγκάρντ, που έχει στόχο την Ελλάδα και την κυβέρνησή της. Αν δώσετε άλλη ερμηνεία στο παραπάνω κείμενο του, με χαρά θα ήθελα να την ακούσω. Είπε τα παραπάνω η κ. Λαγκάρντ; Όχι, αλλά θα μπορούσε κάποιος να την ερμηνεύσει, ως έπραξε ο κ. Δημάδης.

Οι ανταποκρίτριες της ΕΡΤ και του ΣΚΑΙ, που είναι μέσα στα γεγονότα μιας και είναι διαπιστευμένες στην Ουάσιγκτον, στάθηκαν στις ακριβείς δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ τονίζοντας ότι το συνταξιοδοτικό είναι προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους, όπως τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία πρόσθεσε στη δήλωσή της τόσο το φορολογικό, όσο και τη φοροδιαφυγή.

Από την Ουάσιγκτον, η Κατερίνα Σώκου μετέδωσε στον ΣΚΑΙ τα εξής στο δελτίο ειδήσεων της Σίας Κοσώνη:

«Καλησπέρα από την Ουάσιγκτον Σία, όπου η επικεφαλής του ΔΝΤ ουσιαστικά επέκτεινε το στόχο της βιωσιμότητας του χρέους και στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε λίγο νωρίτερα στις κατηγορίες ότι μπλοκάρει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας σε σκληρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Οπως επιβεβαίωσε, το Ταμείο ζητά άμεσα μέτρα που θα κάνουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Μάλιστα συνέδεσε το θέμα με την ελάφρυνση του χρέους, τονίζοντας ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν είναι όσο βαθιές και σημαντικές χρειάζεται, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους». Και όλοι γνωρίζουμε Σία ότι οι Ευρωπαίοι δεν ενθουσιάζονται με αυτή την προοπτική.

Η κυρία Λαγκάρντ είπε εξάλλου ότι όσο μεγάλη και να είναι η ελάφρυνση του χρέους, δεν θα κάνει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο. Έφερε ως παράδειγμα τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,5%, και τόνισε ότι αυτό το καθεστώς δεν είναι βιώσιμο.

Απαντώντας στην κατηγορία ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι πολύ σκληρές, είπε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να επιτύχει στην πραγματικότητα, όχι στα χαρτιά». Παραδέχθηκε ότι δεν της αρέσει όταν το Ταμείο εμφανίζεται να απαιτεί δρακόντεια μέτρα, ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα η οποία έχει κάνει τόσες θυσίες, ωστόσο τόνισε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα να μεταρρυθμισθεί και η συλλογή φόρων να βελτιωθεί. Η πυξίδα μας για την Ελλάδα, είπε, θα είναι η βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, να βγαίνουν οι αριθμοί, και ότι το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται να έχει δύο πόδια για να προχωρήσει – δηλαδή και σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη μετέδωσε με ακρίβεια μεταξύ άλλων, «πως το Ταμείο επιμένει δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ σε ριζική και ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε και πάλι μη βιώσιμο. Εξήγησε μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι εάν η μεταρρύθμιση δεν είναι τόσο βαθιά όσο χρειάζεται, τότε θα απαιτηθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους.»

Στο μεταξύ αρχίζει η συζήτηση στο Twitter, όπου βασικά οι πάντες συνδέουν το ασφαλιστικό με την ελάφρυνση του χρέους, όπως προκύπτει από την απάντηση της κ. Λαγκάρντ και όπως είδατε στο βίντεο. Μάλιστα, κάποιοι κινδυνολογούν ότι οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να πληρώσουν τις συντάξεις των Ελλήνων πολιτών, που εξάγεται ως ερμηνεία από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ.

Το στέλεχος με το οποίο μίλησα, ΔΕΝ μου έχει στείλει ποτέ κανένα e-mail, που να απαιτεί ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ από μένα και το MEGA. Τίποτα απολύτως. Το μοναδικό e-mail που έχω λάβει είναι για την ερώτηση που υπέβαλα στην κ. Λαγκάρντ και δεν προμηνύει κανένα απολύτως πρόβλημα. Στη διάρκεια της συνομιλίας μας, του αναφέρω ότι στο επόμενο δελτίο του MEGA -όπως κάνουμε πάντα, και όπως οφείλουμε σαν δημοσιογράφοι– θα μεταδώσουμε το βίντεο της απάντησής της κ. Λαγκάρντ στην ερώτηση μου. Επαναλαμβάνω ότι το MEGA ήταν το μόνο κανάλι που μετέδωσε τα επίμαχα σημεία της δήλωσης της. Επίσης μεταδώσαμε όλο το κείμενο των δηλώσεων της στην εκπομπή των συναδέλφων Γιώργου Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη.

Δέστε το βίντεο στα λεπτά 1:30 και 3:19 ΕΔΩ.

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27893&subid=2&pubid=35588296

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Γιατί έγινε η καταγγελία εναντίον μου από τον Ελληνα ανταποκριτή; Ιδιαίτερα όταν η ερμηνεία που έδωσε ο ίδιος, αλλά και οι άλλοι δύο ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη, των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ ήταν χειρότερη από τη δική μου.

Αφήστε που ο διάλογος με τη Λαγκάρντ έγινε δημόσια, και το βίντεο ήταν ήδη αναρτημένο στο διαδίκτυο. Αρα δεν είναι λογικό κανείς συνάδελφος – ιδίως «ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον» που κανονικά έπρεπε να είναι στην αμερικανική πρωτεύουσα εκείνη την ημέρα, εκτός κι αν τον λένε «Βρούτο», να μπερδεύτηκε και να ζήτησε απλά «διευκρινίσεις» από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Εκανε κάτι άλλο: Με κατήγγειλε στο ΔΝΤ στέλνοντας και αυτά που υποτίθεται είπα.

Είναι αναμενόμενο, όσοι στηρίζουν τον βιοπορισμό τους στην παρουσία και εργασία άλλων στις πηγές των ειδήσεων, όπως είμαστε οι ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, να αναζητούν σωτηρία στα «δικά τους μαλλιά». Αυτοί που τους αναπαράγουν πρέπει να γνωρίζουν πως όσοι πάνε «άτσαλα» να σώσουν» πνιγμένο, το πιθανότερο είναι να πνιγούν παρέα.

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά, αλλά δυστυχώς τις απαντήσεις μπορούν να τις δώσουν μόνο οι ίδιοι οι ενορχηστρωτές της πρωτοφανούς αυτής συκοφαντικής και αντι-συναδελφικής επίθεσης.

— Γιατί άραγε έγινε αυτή η καταγγελία εναντίον μου και συγκεκριμένα από τους ανταποκριτές, που διαμένουν εκτός Ουάσιγκτον; Το μυστικό τους για την καθημερινή τους δημοσιογραφική απάτη, να ζουν στη Νέα Υόρκη και να μεταδίδουν από την …Ουάσιγκτον, δεν κινδύνευε…

— Γιατί επιχείρησαν να γίνουν αρεστοί στο «στόμα του λύκου» έξω από το οποίο αρέσκονται να φωτογραφίζονται τις ελάχιστες φορές που ως επισκέπτες βρίσκονται στην Ουάσιγκτον;

— Γιατί έσπευσαν να μεταφράσουν την ανταπόκριση μου, να την διαστρεβλώσουν και να την στείλουν στο ΔΝΤ, μόλις αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του MEGA; Δεν έχει γραφείο το ΔΝΤ στην Αθήνα; Βεβαίως έχει.

— Ποια συμφέροντα επιχειρούν ή μάλλον… επιθυμούν να εξυπηρετήσουν; Των δανειστών; Γιατί; Για την «επιτυχία» μίας συνέντευξης με την κ. Λαγκάρντ;

— Γιατί ομιλούν για εγχώρια μιντιακά παιχνίδια, όταν οι ίδιοι εργάζονται σε μιντιάρχες και εξυφαίνουν συνομωσίες, μέσω των οποίων το ΔΝΤ παρουσιάζεται ως το θύμα; Φανταστείτε… Εγώ είμαι ο θύτης και ο κακός…

— Γιατί ομιλούν για ωμή παραποίηση δηλώσεων, όταν οι δικές τους ανταποκρίσεις από τη Νέα Υόρκη βασίστηκαν σε ερμηνείες και μόνο των λεγομένων της κ. Λαγκάρντ;

— Πως τολμούν να ομιλούν για κίνδυνο αποκλεισμού τους από τις ενημερώσεις του ΔΝΤ, αφού δεν ζουν στην Ουάσιγκτον, αλλά στη Νέα Υόρκη; Για να είσαι ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον ένα από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία είναι η διεύθυνση διαμονής με ενοικιοστάσιο στο όνομά σου. Εχουν; Όχι.

— Επίσης πρέπει να διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο… Διαθέτουν; Όχι.

— Επίσης απαιτείται η παρουσία των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στις ενημερώσεις το λιγότερο τέσσερις φορές την εβδομάδα. Πόσες φορές έχουν έρθει στις ενημερώσεις; Ας απαντήσουν…

— Πως τολμούν να αναφέρονται σε δημοσιογραφική δεοντολογία, όταν οι ίδιοι δεν την έχουν τηρήσει ποτέ;

— Πως τολμούν να επικαλούνται επανειλημμένως στις κατά καιρούς ανταποκρίσεις τους «πηγές στον Λευκό Οίκο ή στα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ», όταν ακόμη και ένας απλός τουρίστας στην Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι τέτοιες πηγές διαθέτουν μόνο οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι; Στις ενημερώσεις καλούνται ΜΟΝΟ οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι. Οσον αφορά αυτούς, φοβάμαι ότι δεν έχουν διαπιστευθεί ούτε καν στον ΟΗΕ, που βρίσκεται στην πόλη που ζουν, τη Νέα Υόρκη. Και θα τολμήσω να στοιχηματίσω…

— Πως τολμούν να λένε ότι τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν νοσήσει από την σήψη, όταν οι ίδιοι είναι οι κατεξοχήν τροφοδότες της σήψης και της λάσπης, όταν κατηγορούν όλους τους συναδέλφους τους με φρικτά λόγια;

— Πως τολμούν να ομιλούν για αντικειμενική ενημέρωση όταν ψεύδονται ότι μεταδίδουν από το ΔΝΤ και τον Λευκό Οίκο, ακόμα και από το αμερικανικό Πεντάγωνο, την ώρα που πίνουν καφέ στο Σόχο της Νέας Υόρκης ή παίζουν τάβλι στα ζαχαροπλαστεία της Αστόριας;

— Ας μας πουν αυτοί τι συμφέροντα θέλησαν να εξυπηρετήσουν. Μάλλον μόνο προσωπικά συμφέροντα. Δεν τους έχω ικανούς για τίποτα παραπάνω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Χθες, στην ενημέρωση του ΔΝΤ που υποτίθεται ότι θα μου ανακοίνωναν την εκδίωξη μου από το Ταμείο, παρουσιαστήκαμε και συμμετείχαμε στη διαδικασία των ερωτήσεων μόνο οι διαπιστευμένοι ανταποκριτές της Ουάσιγκτον. Οι ανταποκριτές της Νέας Υόρκης, που προκάλεσαν τρικυμία σε …ποτήρι την περασμένη εβδομάδα και παρέσυραν ακόμα και μερικούς ανόητους του κυβερνώντος κόμματος, για μία ακόμη φορά δεν εμφανίστηκαν. Εάν σκεφτόμουν με το δικό τους αρρωστημένο μυαλό, θα υποστήριζα ότι κάποιος -ποιος άραγε;- τους το απαγόρευσε μετά τις αθλιότητες που έκαναν. Ευτυχώς δεν έχω το δικό τους αρρωστημένο μυαλό. Είναι δυνατόν, να ισχυρίζεσαι ότι καλύπτεις δημοσιογραφικά το ΔΝΤ, να ισχυρίζεσαι ότι ζεις στην Ουάσιγκτον, και να απουσιάζεις από την ενημέρωση; Ο εκπρόσωπος κ. Τζέρι Ράις, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, με επιβράβευσε για την …παραποίηση των δηλώσεων που έκανα, ξεκινώντας τις ερωτήσεις για την Ελλάδα από μένα. Εκεί που θα με …έδιωχνε, μου έδωσε και τέσσερις ερωτήσεις, τρεις για την Ελλάδα, μία για την Κύπρο.

Στο ΛΕΠΤΟ 19:51 αρχίζουν οι ερωτο-απαντήσεις. Μετά από μένα ρωτά ο συνάδελφος του Bloomberg Andrew Mayeda για τις αγορές και ακολουθεί η συνάδελφος Λένα Αργύρη της ΕΡΤ ξανά για την Ελλάδα στο ΛΕΠΤΟ 30:25. Στο λεπτό 39:00 ο κ. Ράις μου ξαναδίνει το λόγο για μία ερώτηση για τον κ. Τόμσεν και μία ερώτηση για την Κύπρο. ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ:

http://www.imf.org/external/mmedia/view.aspx?vid=4750458736001

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι-ΠΑΡΑΔΟΧΗ: Αναλαμβάνω ένα μερίδιο της ευθύνης επειδή για πέντε χρόνια δεν αποκάλυψα το μεγάλο ψέμα που είπαν στα ΜΜΕ τα οποία τους εργοδοτούν, ότι δήθεν εργάζονται μαζί μας στην Ουάσιγκτον και παρίστανται μαζί μας στις ενημερώσεις. Ζουν στη Νέα Υόρκη και ψεύδονται τραγικά στους εργοδότες τους, στους τηλεθεατές και στους αναγνώστες τους όταν ισχυρίζονται πως διαμένουν και εργάζονται στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οσες φορές ρωτήθηκα από συνεργάτες τους στην Αθήνα, με προσοχή απέφυγα να επιβεβαιώσω τον τόπο διαμονής τους, επειδή οι εποχές είναι δύσκολες και τα οικονομικά όλων μας είναι σε τραγική κατάσταση. Όλα αυτά τα χρόνια, εγώ και οι δύο συναδέλφισσες της ΕΡΤ και της Καθημερινής υποβάλλουμε το 95% των ερωτήσεων που αφορούν την Ελλάδα στο ΔΝΤ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε άλλα υπουργεία και στα διάφορα ινστιτούτα και δεξαμενές σκέψης. Το υπόλοιπο 5% υποβάλλουν Αμερικανοί. Αν αναρτούσαμε βίντεο και φωτογραφίες από την καθημερινή μας δημοσιογραφική δραστηριότητα, θα γεμίζαμε τοίχους ολόκληρους…

Είναι τη δική μας δουλειά που παίρνουν όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, είναι τη δική μας δουλειά που εκμεταλλεύονται οι ανταποκριτές της Νέας Υόρκης. Αν δεν ρωτήσουμε οι τρεις διαπιστευμένοι ανταποκριτές, δεν θα γίνει καμία τοποθέτηση για τη χώρα μας, δεν θα προβληθεί η Ελλάδα και το πρόβλημα της από τα αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης. Δεν παραπονεθήκαμε ποτέ. Σε ότι αφορά εμένα, αντί να ακούσω ένα ευχαριστώ, επιχειρήθηκε η με δόλιο τρόπο εκδίωξή μου από το ΔΝΤ. Ηταν μία άθλια επίθεση εναντίον και της οικογένειας μου, και αυτό είναι ασυγχώρητο. Είναι άλλο να σε καρφώσει μία κυβέρνηση, μία μυστική υπηρεσία, ένας διεθνής οργανισμός, κάποιοι διπλωμάτες, στρατιωτικοί κ.λπ. Και άλλο να σε συκοφαντούν με ψέματα άκαπνοι δημοσιογράφοι και να σε καρφώνουν στον ένα εκ των τεσσάρων δανειστών της Ελλάδας, με αισχρό και ψεύτικο τρόπο ότι παραπληροφορείς.

Αυτό αφορά δύο «φίλους» στον ΣΥΡΙΖΑ: Όπως αποκάλυψαν τα Wikileaks, πριν από μερικά χρόνια, η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία δέχθηκε σφοδρές πιέσεις από Κύπριους πολίτες, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, για να ακυρωθεί η δημοσιογραφική μου διαπίστευση. Ενόχλησε η αντίθεσή μου στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν που παρέδιδε την Κύπρο στην Τουρκία. Δεν σκέφθηκαν ότι αυτό ίσως προκαλούσε σε μένα οικογενειακά και άλλα προβλήματα. Ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ έστειλε τηλεγράφημα στην προϊσταμένη του υπουργό Εξωτερικών και της εισηγήθηκε να με «κόψουν» σιγά-σιγά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επειδή προφανώς αποτελούσα πρόβλημα. Το τηλεγράφημα αυτό είναι αναρτημένο στη σελίδα της Wikileaks.

Σε μία άλλη περίπτωση οι «κατήγοροί» μου με συκοφάντησαν ότι εργάζομαι εναντίον των στρατηγικών συμφερόντων της Αμερικής -πρόκειται για βαρύτατη κατηγορία. Οι Αμερικανοί δεν άκουσαν τους ρουφιάνους, με ερεύνησαν και δεν ακύρωσαν τη δημοσιογραφική μου διαπίστευση. Το ίδιο έκανε την Πέμπτη και το ΔΝΤ, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι διατηρούμε καλή σχέση συνεργασίας με τα γραφεία Τύπου του ΔΝΤ και των αμερικανικών υπουργείων. Ιδιαίτερα τα γραφεία Τύπου του Ταμείου, όπως και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στελεχώνονται από καλούς επαγγελματίες, οι οποίοι κάνουν μία πολύ δύσκολη δουλειά. Είναι λογικό μερικές φορές να παραπονούνται, με ευγενικό τρόπο, για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουμε το ΔΝΤ. Δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια οπτική και την ίδια ερμηνεία για δηλώσεις, ανακοινώσεις και εκθέσεις που δημοσιοποιούν. Αλλωστε, είμαστε και εμείς θύματα αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης και του Μνημονίου. Αλλά, είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις άλλη ερμηνεία των γεγονότων και διαφορετικό να αλλοιώνεις τα γεγονότα. Το δεύτερο πρέπει να τιμωρείται.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Στους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να διαδώσουν ότι αυτή η ιστορία ήταν συνομωσία του MEGA εναντίον της κυβέρνησης, δεν έχω να πω πολλά. Είναι ΨΕΥΤΕΣ. Ηταν δική μου η ανταπόκριση και επειδή δεν υπήρχε χρόνος, δεν συνεννοήθηκα με τους διευθυντές μου. Οτι είπα αποτελούσε δική μου απόφαση. Λυπάμαι πάρα πολύ που τους υποστήριξα όταν τους κυνηγούσε η Ν.Δ. Αλλά το έκανα επειδή το πίστευα…

Εκανα πολλά χρόνια υπομονή. Εξαντλήθηκε. Αυτή είναι η τελευταία μου απάντηση. Δεν θα ασχοληθώ ξανά μαζί τους. Δεν έχω καταφύγει ποτέ στα δικαστήρια, αλλά το επόμενο βήμα πρέπει να είναι αυτό…

Κλείνω αυτό το σημείωμα με την παράκληση προς τους αναγνώστες να διαβάσουν το κείμενο του κ. Πολ Τόμσεν για όλα όσα μας περιμένουν. Τα ελληνικά ΜΜΕ το υποδέχθηκαν με δικαιολογημένη οργή. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η αντίδραση της κυβέρνησης. Αυτό το κείμενο του κ. Τόμσεν απλά ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΣΑ ΜΕΤΕΔΩΣΑ:

https://mignatiou.com/2016/02/ellada-pros-ena-efarmosimo-programma-ena-kimeno-tou-tomsen-pou-tha-sizitithi/

ΕΔΩ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ MEGA ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ…

 

πηγή: mignatiou.com

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password