«Στρατηγική κίνηση του Έλληνα καταθέτη ή τελικώς ανοησία;»

Από την αρχή της κρίσης είναι έκδηλη η τάση των Ελλήνων καταθετών, κυρίως των μεγαλοκαταθετών, φυγάδευσης των κεφαλαίων τους σε τράπεζες του εξωτερικού έχοντας ως σκοπό να τις διαφυλάξουν από πιθανό Grexit και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Υπό τον αβάσιμο, μέχρις στιγμής, φόβο οι Έλληνες αποστράγγιξαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας τεράστια κενά στο εγχώριο κεφαλαιακό σύστημα. Τελικά έπραξαν ορθώς ή μήπως έσφαλαν;
Ο ESM καταστρώνει τα σχέδιά του με απώτερο στόχο την επιβίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σκωτσέζικο ντους περιμένει όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και ειδικότερα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ο κ. Ντράγκι κάθε άλλο παρά αφελής δεν είναι και δεν πρόκειται να τους αφήσει «ατιμώρητους». Ο Έλληνας λοιπόν που με τα κάθε είδους δάνεια δημιούργησε τη φούσκα του 1999, και αργότερα την φούσκα των ακινήτων, την τελευταία τριετία απέσυρε τα λεφτά του, φυγαδεύοντάς τα στο εξωτερικό. Τους τελευταίους πέντε μήνες, και με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται «επί ξυρού ακμής», χάθηκε συνολικά το ποσό των 120 δις ευρώ!!! Οι τράπεζες μοιάζουν πλέον με άνυδρες έρημοι.
Σε περίπτωση εκτάκτου γεγονότος αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα ο ESM μπορεί να παγώσει όλους τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε πρώτη φάση. Οι ξένοι γνωρίζουν ότι κούρεμα των εγχώριων καταθέσεων θα αποτελείωνε την κεφαλαιακή βάση και δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση ανάνηψης του τραπεζικού συστήματος. Γι αυτό οι του ESM έχουν προκρίνει ως βέλτιστη λύση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το κούρεμα των λογαριασμών των Ελλήνων καταθετών σε ευρωπαϊκές τράπεζες (Deutsche Bank, UBS, Societe Generale, etc etc…). Πλανώνται λοιπόν πλάνην οικτράν όσοι… περνιούνται για έξυπνοι και οι οποίοι σύντομα θα χάσουν και τον ύπνο τους. Η έκτακτη φορολόγηση θα ανέρχεται στο ποσοστό του 20%-30% το οποίο και πρακτικά μεταφράζεται σε 24-36 δις ευρώ, χρήματα που με τη σειρά τους θα δοθούν στο κράτος για την ανακεφαλαιοποίηση των Συστημικών Τραπεζών.
Πάνω σε αυτό τον τομέα το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο για αμνηστία σε καταθέσεις με φόρο 21%, προωθώντας την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και τη φορολογική συμμόρφωση. Με αυτό τον τρόπο θα δίδεται από την κυβέρνηση πλήρης αμνηστία σε αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες τιμωρούνται με 33% έως και 45% επί των αποκρυβέντων εισοδημάτων και συνοδεύονται από ποινές κάθειρξης 10 έως και 20 ετών. Επωφελούμενοι από τα κυβερνητικά σχέδια αναμένεται να είναι χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκρυψαν από τις φορολογικές αρχές μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και προϊόντα παράνομου πλουτισμού. Τη πρόταση αυτή αποκάλυψε χθες ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Μετά τη συμφωνία στο ύψος των συντελεστών, απομένει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και η κύρωση πολιτικής διακήρυξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία ώστε να υπάρξει συνδρομή των ελβετικών τραπεζών στην αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων Ελλήνων στη χώρα.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ λένε στο χωριό μου λοιπόν. Ο κ. Τσίπρας ίσως άργησε, αλλά με αυτή του την κίνηση, αν τελικώς πραγματοποιηθεί, έστω και καθυστερημένα θα αποδοθεί το περί δικαίου αίσθημα στους νομοταγείς πολίτες. Σημαντική κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού , αποτελεί επίσης η ρύθμιση χρεών οφειλετών προς το δημόσιο με στόχο την εισροή χρημάτων στο δημόσιο ταμείο. Ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνουν με γοργότερους ρυθμούς και σε άλλους τομείς ώστε οι πολίτες να νιώθουν ότι όλοι ανεξαιρέτως επωμίζονται τα βάρη αναλόγως. Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο, πιο δίκαια κατανεμημένο οικονομικό σκηνικό σε όλους τους τομείς.

Πηγή: anatropionline.gr και διαδικτυακές πηγές
Νάσσος Καλογερόπουλος

Νάσσος Καλογερόπουλος25 Posts

Καθηγητής Φιλόλογος, Msc Language Engineer, Απόφοιτος σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password