«Τι μέλλει γενέσθαι μετά το δημοψήφισμα;»

Κυριακή 5 Ιουλίου και η χώρα έχει φορέσει τα «καλά» της για να συναντήσει την ιστορία και το μέλλον της, το οποίο διαγράφεται ομολογουμένως δύσβατο. Άγνωστοι δρόμοι , αχαρτογράφητες θάλασσες και άλλες τέτοιες εκφράσεις προσπαθούν να αποδώσουν το κλίμα της επόμενης μέρας που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να δώσει ένα τόνο «αραβικής άνοιξης» στο δημοψήφισμα, την αντιπολίτευση να συντάσσεται με τους εταίρους ως ΤΡΟΪΚΑ εσωτερικού, με τους πολίτες διχασμένους, παραπληροφορημένους και αγανακτισμένους προσπαθούμε να διανύσουμε τα στενά του Ρουβίκωνα αγκομαχώντας. Με τις τράπεζες κλειστές, με διαθέσιμα που επαρκούν ως τη Δευτέρα το βράδυ, με τη χώρα σε οικονομική ασφυξία λόγω του περιορισμού κινήσεων κεφαλαίων που έχει επιβληθεί, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη να δηλώνει έτοιμος για οικονομικό «πόλεμο» που θα δεχτεί η χώρα πασχίζουμε να αποκρυσταλλώσουμε άποψη και να σχηματίσουμε το παζλ της επόμενης μέρας. Η  εθνική μας κυριαρχία να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με την «επίθεση» φιλίας εκ μέρους της Τουρκίας που προσφέρεται να μας αποπληρώσει τη δόση για το ΔΝΤ (Θεέ μου φύλαγε….!!!), σαν άλλο πτωματοφάγο όρνεο το οποίο ορμάει να αποτελειώσει ό, τι έχει απομείνει από το ελληνικό κουφάρι, εγείροντας αξιώσεις για Αιγαίο, υφαλοκρηπίδες, ανεξαρτητοποίηση Θράκης λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας και του κόμματος που πρόσκειται στον παραλίγο Σουλτάνο της Τουρκίας.

Μια χώρα που τόσα χρόνια μας αφαιμάσσει κυριολεκτικά με τις συνεχείς παραβιάσεις, απειλώντας χώρα της ΕΕ με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα για την οριογραμμή των 6 μιλίων που μας έχουν δοθεί βάσει συμφωνίας, με τους «συμμάχους» μας να….εθελοτυφλούν επιδεικτικώς. Και σαν να μην έφτανε αυτό η τρομο-λαγνία από μέσα του εξωτερικού για grexitκαι κούρεμα καταθέσεων 30% από τα 8.000 ευρώ σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ. Τα πνεύματα ηρέμησαν κάπως με τις δηλώσεις του κ. Τούσκ περί μη σχέσης του δημοψηφίσματος με την παραμονή ή όχι στο ευρώ αλλά και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής η οποία διαβεβαίωσε, σε αντίθεση με το άρθρο των FinancialTimes,  ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες και δεν υπάρχει κάποιο σχετικό σχέδιο κουρέματος των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών. Την κατάσταση τέλος πυροδοτεί η σημερινή δήλωση Σουλτς σχετικά με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα προκειμένου να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό, επηρεάζοντας την ψήφο του. Σύμφωνα με το καταστατικό ουδείς μπορεί να μας διώξει από το ευρώ αν δεν το ζητήσουμε εμείς. Δεν έχουν κανένα νόμιμο δικαίωμα.

Εν μέσω λοιπόν όλης αυτής της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί, με πληροφορίες να μας βομβαρδίζουν από όλες τις πλευρές θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα αναλόγως της απόφασης που θα παρθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι είτε βγει το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι άκρως επώδυνα, άκρως υφεσιακά και γενικώς θα υποστούμε φοροεπιδρομή άνευ προηγουμένου. Ουσιαστικά θα είμαστε μέσα στο ευρώ χωρίς ή με ελάχιστα ευρώ στην τσέπη είτε εκτός ευρώ(;) πράγμα που δεν γίνεται σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας και πραγματοποιείται μόνο από απόφαση της ίδιας της χώρας για αποχώρησή της από το κοινό νόμισμα. Είναι σαν να σε βάζουν να διαλέξεις από τι θα πάς: από κρεμάλα ή από γκιλοτίνα. Όπως και να έχει οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θα είναι ραγδαίες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να ξετυλίγουμε το κουβάρι των όσων θα ακολουθήσουν ξεκινώντας από την επιθυμία της συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για το ΟΧΙ ( η σειρά παρουσίασης είναι τυχαία προς αποφυγή παρεξηγήσεων).

Στην περίπτωση που υπερισχύσει λοιπόν το ΟΧΙ η κυβέρνηση έχοντας νέα νωπή εντολή του ελληνικού λαού συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις επιδιώκοντας νέα συμφωνία προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Το ότι αυτή η απόφαση θα λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός, ως μοχλός πίεσης είναι η ευχή της κυβέρνησης και του κ.Τσίπρα αλλά και όλων μας ώστε να μπορέσουμε να δούμε επιτέλους φως στο τούνελ και να επέλθει μια μορφή σταθερότητας στη χώρα, να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες και να τελειώσουν τα σενάρια για grexit, για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ή κούρεμα καταθέσεων. Επίσης γλιτώνουμε τις εκλογές (επιπλέον έξοδα για τη χώρα) καθώς δεν θα συντρέχει λόγος ανατροπής της κυβερνήσεως. Από την άλλη μεριά όμως είναι υπαρκτό το σενάριο εμπλοκής των διαπραγματεύσεων μετά το ΟΧΙ καθώς αυτό θα εκληφθεί από τους δανειστές ως άρνηση του λαού για παραμονή της χώρας στο ευρώ, φέρνοντας τη χώρα αντιμέτωπη με την έξοδο από το ευρώ και την αλλαγή νομίσματος. Οι τράπεζες δεν θα έχουν χρηματοδότηση, θα κηρυχθούν αφερέγγυες αν δεν πληρωθεί η δόση προς την ΕΚΤ την 20η Ιουλίου και θα επέλθει αποσταθεροποίηση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, θα υποστούν τεράστια ζημιά.  Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν. Μεγάλες εταιρείες θα φύγουν. Οι 1,3 εκατομμύρια άνεργοι θα υποδεχτούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νέων ανέργων.Τέλος το κύμα μετανάστευσης θα ενταθεί καθώς τα παραγωγικότερα μυαλά μας θα αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό μη μπορώντας να επιβιώσουν.

Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση της επικράτησης του ΝΑΙ καθώς είναι μια απόφαση που δεν μπορεί μέχρι στιγμής, ή δεν φαίνεται τουλάχιστον, να τη διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση. Το πρώτο σενάριο είναι να παραμείνει η κυβέρνηση  στη θέση της, πράγμα που επιθυμεί και το Μαξίμου, θα εφαρμόσει τους νόμους που θα προκύψουν από την συμφωνία και κατά πάσα πιθανότητα θα διενεργηθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η συγκυβέρνηση με το πρόσχημα της έλλειψης χρημάτων αλλά και χρόνου, φοβούμενη μεγαλύτερη κατάρρευση του τουρισμού μέσα στο καλοκαίρι, θα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία αξιοποιώντας όσο χρόνο έχει στη διάθεσή της. Η σύναψη συμφωνίας, με την ίδια κυβέρνηση, παρά το πιθανό ΝΑΙ ( αν τελικά προκύψει), δεν είναι βέβαιη, καθώς η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και από τις δύο πλευρές και οι εταίροι μας θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την απαραίτητη βούληση να υλοποιήσει τους όρους που θα υπογραφούν. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πάλι όμως με απώτερο σκοπό τις κάλπες. Αυτή η κυβέρνηση ίσως περιλαμβάνει μέλη από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ( Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου….) αν υπάρξει θέμα συμμετοχής από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ονόματα όπως του κ.Καμίνη και  του κ. Μπουτάρη έχουν ακουστεί ως πιθανοί πρωθυπουργοί αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης τύπου «Παπαδήμου». Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει περίπτωση οι εκλογές να διενεργηθούν ακόμα και μέσα στον Αύγουστο .

Στις παραπάνω διαπιστώσεις συγκλίνουν και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters. Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και να μπορούσαμε να παρουσιάσουμε μια πιο ελπιδοφόρο εικόνα. Ανήκω και εγώ σε εκείνη τη γενιά των 25άρηδων που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον. Που δεν ανέχονται πλέον στο σβέρκο τους την απειλή των δανειστών ως δαμόκλειο σπάθη. Που θέλουν επιτέλους αλλαγή και ανατροπή της παρούσας κατάστασης. Θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά ως ισότιμα μέλη, όχι ως παρείσακτοι-επαίτες. Αλλιώς να μας λείπει το βύσσινο. Φάγαμε τα καλύτερά μας χρόνια μέσα στην ΚΡΙΣΗ, το άγχος, την αγωνία, λέξεις και συναισθήματα που θα μας στοιχειώνουν για μια ζωή. Τελικά τα κατοχικά σύνδρομα των προγόνων μας δεν θα τα αποφύγουμε ούτε εμείς, καθώς βιώνουμε μια άλλου είδους, οικονομική κατοχή. Μακάρι να αποφασίσουμε ορθά , να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνετε με το δημοψήφισμα και να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να έκανε τραγικά λάθη αλλά από όσο δείχνει δεν δείλιασε και δεν είπε Ναι σε όλα όπως οι προκάτοχοί της. Μπορεί να σφάλλω. Αυτή είναι η άποψή μου. Και θα τελειώσω με απόσπασμα  του Ν. Καζαντζάκη που πιστεύω ότι απεικονίζει πλήρως την κατάσταση, πιο επίκαιρη από ποτέ: «Τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο, πάνε οι κόποι μου χαμένοι… …Έπιασε πάλι φωτιά και κοπριά, κι έφτιαξε έναν άλλο Ρωμιό, και τους έβαλε στο ταψί να παλέψουν. Τρικλοποδιά ο ένας, τρικλοποδιά κι ο άλλος. Μπηχτές ο ένας, μπηχτές κι ο άλλος. Μπαμπεσιά ο ένας, μπαμπεσιά κι ο άλλος… Πάλευαν, πάλευαν, έπεφταν, σηκώνουνταν, πάλευαν πάλι, ξανάπεφταν, ξανασηκώνουνταν, πάλευαν… Κι ακόμα παλεύουν! Κι έτσι ο κόσμος βρήκε την ησυχία του..»

 

Υ.Γ. Έλληνες μη φοβάστε…Ψηλά το κεφάλι…Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε το αδύνατο όπως έχουμε κάνει τόσες φορές στην ένδοξη ιστορία μας..Τα ένδοξα κατορθώματα των προγόνων μας, ας γίνουν οδηγός μας..

 

Νάσσος Καλογερόπουλος

 

 

Νάσσος Καλογερόπουλος25 Posts

Καθηγητής Φιλόλογος, Msc Language Engineer, Απόφοιτος σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password