ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ…ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ!»

Έπρεπε να αναμένουμε υπομονετικά μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης για να γνωστοποιηθεί η σύνθεση της «νέας» κυβέρνησης. Τα μάτια και τα αυτιά μας στραμμένα προς το πιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το Υπουργείο των Οικονομικών. Εκπλήξεις δεν υπήρξαν αφού τα σενάρια ανάληψής του, σε περίπτωση επανεκλογής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ήταν λίγο-πολύ γνωστά. Ωστόσο αξίζει να ασχοληθούμε με την καθεμία προσωπικότητα που συνθέτει αυτήν την “οικονομική τριάδα” ξεχωριστά:

1) Ευκλείδης Τσακαλώτος: O νέος “Τσάρος” της Οικονομίας, ο διάδοχος και στενός συνεργάτης του “αποδιοπομπαίου τράγου” της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, του Γιάνη Βαρουφάκη, συνεχίζει στην ίδια θέση. Ο άνθρωπος με την αγγλοσαξωνική προφορά και κουλτούρα που δεν δίστασε στο παρελθόν να ξεχάσει για λίγο τους λεπτούς του τρόπους και να υπερασπιστεί από το Βήμα της Βουλής με περίσσεια θέρμης το τρίτο Μνημόνιο που ο ίδιος κατάφερε και έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο για υπερψήφιση (ποιός μπορεί να ξεχάσει την εκρηκτική λεκτική αντιπαράθεσή του με ολόκληρη την Κ.Ο. της Ν.Δ τον περασμένο, “καυτό” Αύγουστο του Μνημονίου;).
Η “ήρεμη δύναμη” της ελληνικής Οικονομίας μας έκανε να αναζητήσουμε περισσότερα στοιχεία για το οικονομικό του παρελθόν και τα ευρήματα που ήρθαν στο φως μας έκαναν, αν μη τι άλλο, να στοχαστούμε. Ο κ. Υπουργός των Οικονομικών, κατά την προηγούμενη δήλωση του “πόθεν έσχες” των βουλευτών, βρέθηκε επενδυτής σε ξένες εταιρείες όπως αυτές των JP MORGAN και BLACK ROCK με κεφάλαιο που αγγίζει τις 500.000 ευρώ. Σίγουρα δεν είναι παράνομο να επενδύεις σε ξένες εταιρείες, όμως είναι κάπως παράδοξο να προβαίνεις σε δηλώσεις απαξίωσεις για τέτοιου είδους εταιρείες, με το πρόσημο της Αριστεράς! Έτσι δεν είναι κύριε Υπουργέ;

2) Τρύφων Αλεξιάδης: Ο φόβος και ο τρόμος των απανταχού φορολογουμένων ολόκληρου του ελληνισμού! Μεγάλες προσδοκίες και βαρυσήμαντες δηλώσεις για την είσπραξη των φόρων, μέχρι και του τελευταίου ευρώ. Η κυβέρνηση διέκρινε στο πρόσωπό του τη λύση για τη συγκέντρωση των φόρων αλλά οι Έλληνες πολίτες μάλλον απογοητεύονται ύστερα από τα τελευταία οικονομικά “μαντάτα”. Όσοι διακιούνται να λάβουν επιστροφή φόρου από την τελευταία φορολογική δήλωση εσόδων-εξόδων για το οικονομικό έτος 2014-2015 και οφείλουν στην Εφορία μέχρι 1.500 ευρώ, δεν θα λάβουν ούτε ευρώ καθώς επιστροφή φόρου και οφειλές προς το Δημόσιο θα συμψηφισθούν! Ο Τρύφων Αλεξιάδης έκανε λόγο για κοινωνική αδικία θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί αλλά για ακόμη μία φορά οι μικροοφειλέτες του Δημοσίου μπαίνουν στο στόχαστρο ενώ ταυτόχρονα οι μεγαλοεισοδηματίες μένουν στο απυρόβλητο της φορολόγησης. Περίεργη αντίληψη για την ισομερή κατανομή των φορολογικών βαρών έχει η νέα κυβέρνηση,με “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, όπως πολύ εύστοχα λέει ο λαός που κυβερνάτε κύριοι των Οικονομικών!

3) Γιώργος Χουλιαράκης: Ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση γίνεται σήμερα επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Μία από τις σημαντικότερες θέσεις για τα ενδότερα ενός κράτους, η πιο άμεση διαχείρηση των Οικονομικών του, η “πηγή” του Δημοσίου χρήματος. Η τοποθέτησή του σ’ αυτήν τη θέση ήταν περισσότερο μία επιβράβευση για την όλη συνεισφορά του Έλληνα με τις πλούσιες γνώσεις επί των Οικονομικών και τις διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τον κουνιάδο του Μ.Μόσιαλου, του κάποτε βουλευτή επί πρωθυπουργίας Γ.Α. Παπανδρέου (κοίτα πως τα καταφέρνει κάθε φορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ και εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στην εξουσία λοιπόν). Μάλιστα οι Ευρωπαίοι εταιροι, με τους οποίους είχε αναπτύξει στενές σχέσεις, όταν ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για τη Ελλάδα, έδειξαν μια εκτίμηση στο πρόσωπό του. Ιδιαίτερα όταν συνέβη η αποκορύφωση της γελοιοποίησης ενός κράτους σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, όταν η ομάδα διαπραγμάτευσης αποχώρησε απότις Βρυξέλλες, για να αναγγείλει ο Αλ.Τσίπρας το περιβόητο Δημοψήφισμα, ο κ.Χουλιαράκης μάλλον ξεχάστηκε και συνέχισε να διαπραγματεύεται με τους ομολόγους του στην Ευρώπη. Μάλιστα από την πλευρά της Ευρώπης ειπώθηκε πως ο Γ. Χουλιαράκης κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικά εφόδια για την Ελλάδα, όσο ο Αλ. Τσίπρας κατέφθανε στα πάτρια εδάφη. Σ ‘ένα θέατρο του παραλόγου με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί και την Ευρώπη υποβολέα!

Κρίνοντας από τις τρεις πολιτικές προσωπικότητες, τους τρεις “ειδήμονες” της οικονομικής πολιτικής της χώρας, θεωρούμε σχεδόν αδύνατο να επιτελέσουν έργο οικονομικής εξυγίανσης του τόπου. Από το τρίτο μνημόνιο που χρεώνεται στον Ε. Τσακαλώτο και την ευρηματική αποφυγή καταβολής επιστροφής φόρων του Τ. Αλεξιάδη, μέχρι την ανικανότητα αντίληψης του Γ. Χουλιαράκη για διακοπή των διαπραγματεύσεων, γεγονός που προκάλεσε κύμα γέλωτος τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αυτοί είναι οι “πρώτοι των πρώτων” κύριε Πρωθυπουργέ; Σ’αυτούς στηρίζετε την ελληνική Οικονομία; Αυτά είναι τα “δυνατά χαρτιά” που έχει να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση για να επαναδιαπραγματευτεί ένα μνημόνιο που έχει ήδη ψηφισθεί και οδεύουμε προς την υλοποίησή του, ένα νομοσχέδιο που μόνο απώλειες θα προσμετρήσει;
Αν είναι έτσι, τότε οι επόμενες μέρες είναι σίγουρα ανησυχητικές και η διαχείριση αυτών θα κριθεί ανεπαρκής, στα όρια του πειραμαστισμού και της επικινδυνότητας!

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password