VIDEO-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – ΟΤΑΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

Αμέσως μετά την ψήφιση του μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στο ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, υλοποιώντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που κατήγγειλε μέχρι τώρα.

Πριν λίγους μήνες όμως, οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος, Νίκος Φίλης, Τέρενς Κουίκ και πολλά άλλα στελέχη αντιδρούσαν στο μέγιστο σε περίπτωση που τα 14 αεροδρόμια περνούσαν στα χέρια της γερμανικής FRAPORT.

Με απόφαση της, η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, μετά από σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πριν μήνες και μετά την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου. Το ξεπούλημα των αεροδρομίων ήταν όρος του Μνημονίου που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου. Τα 14 αεροδρόμια της Ελλάδας θα πάνε στην ουσία υπέρ του δημοσίου στη Γερμανία και θα περάσουν σε εταιρεία δημοσίου ελέγχου γερμανικού κρατιδίου σε τιμή πολύ μικρή.

Φυσικά η Fraport δεν εξαγοράζει τυχαία τα εν λόγω αεροδρόμια. Σύμφωνα με τα εσωτερικά δεδομένα της Ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο αριθμός των πτήσεων αυξήθηκε, στα 14 αεροδρόμια που εποφθαλμιά η Fraport, μόνο πέρυσι, στις πάνω από 188.000, μια αύξηση της τάξης του 13,8%, ο δε αριθμός των επιβατών αυξήθηκε σε περισσότερο από 22 εκατομμύρια, μια αύξηση της τάξης του 19%.

Τα δεδομένα αυτά ήταν εις γνώσιν των πολιτικών ταγών που μας κυβερνούν, παρ’ όλα αυτά όμως επέλεξαν να κάνουν το χατίρι του δόκτωρος Σοιμπλε και της ελληνικής και γερμανικής ελίτ.

Ας διαβάσουμε σε αυτό το σημείο τι είχαν δηλώσει για τα αεροδρόμια σημαίνοντα πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Σταθάκης: Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, την ανακοίνωση του ανάδοχου για τον διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος στην πώληση τους.

«Η πώληση της δημόσιας αυτής υποδομής προσβάλει ευθέως το δημόσιο συμφέρον» τονίζει ο κ. Σταθάκης, προειδοποιώντας για αύξηση του κόστους μετακίνησης για τους πολίτες αλλά και πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Όπως δήλωσε ο Γ. Σταθάκης, υπεύθυνος Ανάπτυξης στον ΣΥΡΙΖΑ, «η ανακοίνωση του ανάδοχου για τον διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Περισσότερα εδώ: (25 Νοεμβρίου2014) http://goo.gl/583Jl2

Όταν ο Τέρενς Κουικ χαρακτήριζε «έγκλημα» την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων

«Είναι δυνατόν να θυσιάζονται στον μνημονιακό βωμό Αεροδρόμια, όπως αυτό της Καβάλας ή των Χανίων ή και αλλού στην περιφέρεια, χωρίς να αντιλαμβάνεστε τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της παράλογης και παράνομης πράξης;»

«Είναι σαφές ότι η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θέτει σε κίνδυνο την αεροπορική σύνδεση ζωτικών περιοχών, περιοχών εθνικά ευαίσθητων ή απομακρυσμένων όπως είναι οι νησιωτικές. Αντιλαμβάνεστε ότι με το να ετοιμάζεται να χαρίσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση τα Αεροδρόμια της χώρας σε εξευτελιστικές τιμές πώλησης σε ιδιώτες, γιατί περί αυτού πρόκειται – μη γελιόμαστε – αυτό σημαίνει ότι δίνει ταυτόχρονα κα τα «κλειδιά» πυλών εισόδου της Ελλάδας, παραχωρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στον εκάστοτε ξένο ιδιώτη – επενδυτή να σφραγίσει αυτές τις θύρες όποτε το επιθυμεί; Αυτό δεν είναι παράλογο, παράνομο και επικίνδυνο, που πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ;»

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: (Δελτίο τύπου ΑΝΕΛ 06/05/2014) http://goo.gl/QlHbOh

Φίλης (10/03/2015 στην εκπομπη enikos): Θα ακυρώσουμε το διαγωνισμό για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

«Η σύμβαση αυτή θα τεθεί υπό την κρίση της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος», διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν πολλά εναλλακτικά επενδυτικά σχήματα. Έθεσε, μάλιστα, ως παράδειγμα το σχήμα του Ελ. Βενιζέλος στο οποίο συμμετέχει και το ελληνικό δημόσιο και «είναι επικερδές για την Ελλάδα και για τους επενδυτές». «Δεν θέλουμε να δώσουμε τα αεροδρόμια σε ιδιώτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις πρέπει να είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.»

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://goo.gl/osj8VT

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου τότε του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης υπογράφει την παραχώρηση, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι:

«Λέτε για μεταρρυθμίσεις. Να σας πω ένα παράδειγμα. Λέτε επένδυση την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων. Για πηγαίνετε κάτω να δείτε τι επιπτώσεις θα έχει. Σύσσωμη η κοινωνία των Χανίων, εργαζόμενοι, επιχειρηματικός κόσμος εναντιώνονται. Ξέρετε γιατί; Γιατί 500.000 επιβάτες ήρθαν το 2013 από την Ryanair, να πούμε και το όνομα της εταιρείας, η οποία έχει πει ότι αν ιδιωτικοποιηθεί, εγώ θα σηκωθώ και θα φύγω. Διότι ο ιδιώτης θα κοιτάξει να βάλει τέτοια τέλη που θα κάνει ασύμφορη τη χρήση. Και ξέρετε τι σημαίνει 500.000 προσγειώσεις επιβατών στο αεροδρόμιο των Χανίων για τον τουρισμό; Αφήστε τα λοιπόν. Δεν έχετε σχέδιο. Θέλετε να εξυπηρετείτε ημετέρους και πολιτικά είστε ουραγός της Μέρκελ στην Ευρώπη».
Περισσότερα εδώ: https://goo.gl/508ec4
Καμμένος (17/10/2014): «Παράνομη η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων»

Παράνομη χαρακτήρισε την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί στο δημαρχείο Χανίων με τον δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα. Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι επίσης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα συνεργαστούν με το δήμο Χανίων και θα καταθέσουν τροπολογία στη Βουλή που θα εξαιρεί το αεροδρόμιο Χανίων από τα αεροδρόμιο που θα ιδιωτικοποιηθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Περισσότερα εδώ: http://goo.gl/ALzlUI

Και για το τέλος… bonus οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα

Ο Τσίπρας είχε προβεί κατά καιρούς και σε δηλώσεις για το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας.

Α. Τσίπρας: «Με το ξεπούλημα των υποδομών: λιμάνια, αεροδρόμια, βουνά και παραλίες, δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος» υποστήριξε και συνέχισε: «Παραλάβατε κράτος, θα παραδώσετε αποικία των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής που καιροφυλακτεί και βιάζεται να ξεκοκαλίσει έναντι πινακίου φακής, πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές».

Είπε ακόμη: «Μην θεωρείτε ότι εμείς σε αυτή την ιστορία θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι και θα σπεύσουμε να επωμιστούμε το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας και χώρας, θεωρώντας αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα. Να σας αφήσουμε να παίξετε το τελευταίο χαρτί -όπως λένε τζιμάνια σύμβουλοι πρωθυπουργού- το χαρτί της αριστερής παρένθεσης».

Στις 30 Νοεμβρίου 2014, στην ομιλία του στα Ιωάννινα, ο κ. Τσίπρας: «Αναρωτιόμαστε: τι όφελος μπορεί να έχει για την ανάπτυξη του τόπου η ιδιωτικοποίηση του αεροδρόμιου στο Άκτιο; Ή το να μην υλοποιούνται μέχρι σήμερα τα αναγκαία έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων; Η απάντηση είναι: κανένα όφελος. Πουλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους και εγκαταλείπουν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή είναι η δική τους στρατηγική. Απέναντι στην στρατηγική αυτή, αντιπαραθέτουμε την δική μας: την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με σοβαρό σχεδιασμό, αντίστοιχο στις κοινωνικές ανάγκες».

Στις 13 Δεκεμβρίου 2014, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Περιφερειακή Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αεροδρόμιου στα Χανιά. Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι για την επικοινωνία της Κρήτης με την Ελλάδα και τον κόσμο. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ το ξεπουλάει, για να μετατραπεί σε κερδοφόρο μαγαζί. Και έτσι, ένα κομμάτι από το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, μετατρέπεται σε ιδιωτικό κέρδος».

Στις 23 Ιανουαρίου 2015, στην τελευταία του προεκλογική ομιλία στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κ. Τσίπρας:
«Δεν θα επιτρέψουμε η δημόσια περιουσία και οι υποδομές να περάσουν στα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ και των ποικιλώνυμων συμφερόντων. Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, ο βόρειος οδικός άξονας δεν είναι κερδοφόρα φιλέτα προς χάρισμα».

Στις 9 Απριλίου 2014, κατά τη συνάντησή του με κοινωνικούς φορείς της Καρδίτσας, ο κ. Τσίπρας: «Υπάρχουν, τέλος, οι μεγάλοι αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, οι μεγάλοι αγώνες για να μην εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια».

Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη Ρόδο: «Στην ίδια λογική, θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων γιατί το ξεπούλημα καθε υποδομής δεν είναι ούτε πρόοδος ούτε ανάπτυξη.» «Αρκετά με αυτό το παραμύθι των ιδιωτικοποιήσεων, αυτό που έχουμε στην Ελλάδα δεν είναι επενδύσεις, αλλά αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας έναντι ευτελούς τιμήματος από το δημόσιο προς ιδιώτες.»

Τα συμπεράσματα δικά σας…

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password