ΣΤΟΧΟΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ «ΖΟΡ» ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Προ εβδομάδων είχαμε επισημάνει ότι η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος (Supergiant gas field) βιογενούς φυσικού αερίου ΖOΡ στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της AOZ της Αιγύπτου αποτελούσε -από γεωλογική άποψη- μία πρωτόγνωρη ανακάλυψη και μία καινοτομία στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώσαμε επίσης ότι το αιγυπτιακό κοίτασμα ΖOΡ με ύψος αποδεδειγμένων αποθεμάτων (proven) 26 Τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου δημιουργήθηκε σε ακτές παλαιολίμνης (lagoon border) μειοκαινικής περιόδου, πράγμα που ανοίγει νέες σημαντικές γεωλογικές προοπτικές ανακαλύψεων κοιτασμάτων τόσο στην AOZ της Κύπρου όσο και στην AOZ της Ελλάδας.

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι των δημοσιεύσεων μας ο Σόλων Κασίνης και ο Ηλίας Κονοφάγος στο Διεθνές Συνέδριο MARE FORUM των Αθηνών παρουσίασαν τους αναμενόμενους στόχους νέων γιγαντιαίων κοιτασμάτων καρστικού ασβεστολίθου τύπου ΖΟΡ τόσο στην AOZ της Κύπρου όσο και στην AOZ της Ελλάδας.

Το πρώτο και σημαντικότερο γεγονός φαίνεται να είναι σήμερα o νέος κυπριακός στόχος κοιτάσματος τύπου ΖΟΡ ο οποίος εντοπίζεται εξ ολοκλήρου μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει χαρτογραφηθεί πρόσφατα από την γαλλική εταιρεία “TOTAL”
23801_1
Ο στόχος αυτός θεωρείται σήμερα επιστημονικά ώριμος για διάτρηση με γεώτρηση, τα δε χαρακτηριστικά του κοιτάσματος αυτού παρουσιάζουμε πολύ συνοπτικά πιο κάτω:
• Το κυπριακό ΖΟΡ βρίσκεται μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 11.
• Η βάση του κυπριακού στόχου τύπου ΖOP φαίνεται να απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την βάση του αιγυπτιακού κοιτάσματος ΖΟΡ.
• Το αιγυπτιακό κοίτασμα ΖΟΡ είναι σχεδόν γεμάτο με φυσικό αέριο σε όλο το ύψος της δομής του (περί τα 660 μέτρα, pay zone) πράγμα εξαιρετικά σπάνιο ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οδηγεί βεβαίως στο συμπέρασμα ότι η οργανική ύλη που περιείχαν οι εξαιρετικά αλμηρές παλαιολήμνες της Μεσογείου δημιούργησαν τεράστιες ποσότητες καθαρού φυσικού αερίου το οποίο και τροφοδότησε ικανοποιητικά τους παλαιοϋψηλους ταμιευτήρες καρστικού ασβεστολίθου της Μειοκαινικής περιόδου.

23801_2
• Η πιθανότητα να ανακαλυφθεί ένα νέο κοίτασμα τύπου ΖΟΡ στην Κύπρο -πλήρες με φυσικό αέριο- από την TOTAL στο θαλάσσιο οικόπεδο 11, πρέπει κατά την γνώμη μας να υπερβαίνει το 70%.
• Ως γνωστόν η ύπαρξη αδιάβροχου καλύμματος αλάτων του Μεσσηνίου που υπάρχει στην κορυφή των δομών εξασφαλίζει πλήρως την στεγανότητα τους εξασφαλίζοντας έτσι υψηλές πιέσεις παροχών φυσικού αερίου στις παραγωγές γεωτρήσεις. Αυτή η ιδιότητα οδηγεί σχεδόν πάντα σε πολύ χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης των κοιτασμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου & φυσικού αερίου ο παράγοντας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
• Σε περίπτωση που υπάρξει δε ανακάλυψη κοιτάσματος από την TOTAL στο θαλάσσιο οικόπεδο 11, η υποδομή θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αιγυπτιακού κοιτάσματος ΖΟΡ της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ που αναμένονται στην περιοχή μέσα στο 2019, θα επιτρέψει την αξιοποίηση του νέου κυπριακού κοιτάσματος με αρκετά μικρότερο κόστος.

• Τα αναμενόμενα πιθανά (probable) αποθέματα του κυπριακού ΖΟΡ εκτιμώνται κατά την γνώμη μας σήμερα, σε τουλάχιστον 15 Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (τριπλάσια της Αφροδίτης) ενώ τα αντίστοιχα δυνατά (possible) αποθέματα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 28 Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

• Τα παραπάνω πιθανά αποθέματα – που αντιπροσωπεύουν τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδος σε φυσικό αέριο για περίπου 100 χρόνια – θα μπορούσαν να συμβάλουν δραστικά τόσο στη δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ελλάδας αλλά και στην ουσιαστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Καταλήγοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στην Ελλάδα εξακολουθούμε δυστυχώς να λειτουργούμε ως απλοί παρατηρητές της ενεργειακής ανάπτυξης των κοιτασμάτων της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Η τακτική μας επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνον σε ενεργειακές εισαγωγές από τρίτες χώρες. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία απολύτως προσπάθεια ανάδειξης του πιθανού ορυκτού μας πλούτου Νότια της Κρήτης, η οποία όχι μόνο έχει βάσιμες πιθανότητες να προσφέρει σημαντικά νέα αποθέματα φυσικού αερίου στη χώρα μας αλλά θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές συνέργειες ανάδειξης ή ακόμη και συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου με αυτά της Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ..

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προηγούμενων δημοσιεύσεων μας υπάρχουν οπωσδήποτε αντίστοιχες με την Κύπρο και την Αίγυπτο προοπτικές εντοπισμού σημαντικών νέων κοιτασμάτων τύπου ΖΟΡ και στην Ελλάδα.

Πρόσφατες ερευνητικές συνεργασίες πετρελαϊκών εταιρειών με τα Πανεπιστήμια της Κολούμπια των Η.Π.Α. και της Ουτρέχτης στην Ολλανδία απέδειξαν ότι Νότια της Κρήτης παλαιογεωγραφικά υπήρξαν τουλάχιστον 5 θέσεις παλαιολιμνών της Μειοκαινικής περιόδου, σε περιοχές οι οποίες έχουν οπωσδήποτε βάσιμες πιθανότητες παρουσίας κοιτασμάτων φυσικού αερίου τύπου ΖΟΡ μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ .

23801_3

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος 

πηγή: lygeros.org

Nίκος Λυγερός67 Posts

Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password