ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η ΑΓΚΥΡΑ «ΛΟΚΑΡΕΙ» ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο σοφός λαός λέει πως «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και την περίπτωση των ελληνοτουρκικών η παροιμία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή. Οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εντείνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Τουρκία ανήμερα των Χριστουγέννων προχώρησε στην προαναγγελία δέσμευσης μεγάλων περιοχών, ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου, για ασκήσεις από την 1η Ιανουαρίου έως την… 31η Δεκεμβρίου του 2016!

Η Άγκυρα με τις ΝΟΤΑΜ, Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 δεσμεύει τρεις μεγάλες περιοχές. Η πρώτη εκτείνεται από τα όρια του Ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης μέχρι την χερσόνησο του Άθω και νότια της Θάσου.

Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου, μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη την Σκύρο.

Η τρίτη περιοχή εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και Κινάρου.

Η τουρκική πρόκληση έρχεται λίγες ημέρες μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, όπου σύσσωμο το ευρωπαϊκό κονκλάβιο έδωσε «γη και ύδωρ» στην Τουρκία χαρίζοντάς τους ούτε λίγο ούτε πολύ 3 δισ. ευρώ για να ανακόψουν το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από τα παράλια της Τουρκίας προς το Αιγαίο.

Με αφορμή την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές την 22α Δεκεμβρίου για έναρξη επιχείρησης διάσωσης στο Φαρμακονήσι, ναυαγών προσφύγων, η Τουρκία με δυο ΝΟΤΑΜ (Α5832/15, Α5821/15) στις 23 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι η γραμμή του FIR Αθηνών δεν αφορά σε οριοθέτηση συνόρων μεταξύ των δυο χωρών, αλλά είναι μια γραμμή απολύτως θεωρητική που αποκλειστικά χρησιμοποιείται για λόγους εναέριας κυκλοφορίας.

Κυρίως όμως η Άγκυρα επανέφερε τη γνωστή της διεκδίκηση, σύμφωνα με την οποία, δεν αναγνωρίζει την ζώνη ευθύνης της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση (που περικλείεται από τα εξωτερικά όρια του FIR ΑΘΗΝΩΝ), και υποστηρίζει ότι η αρμοδιότητα Έρευνας και Διάσωσης μέχρι και το μέσο του Αιγαίου ανήκει στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στην τουρκική πρόκληση. Μάλλον το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι πιο σημαντικό ζήτημα από τις προκλήσεις των Τούρκων.

Την ίδια όμως στιγμή που το ελλαδικό κατεστημένο τηρεί σιγή ιχθύος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ήταν λάβρος κατά της Τουρκίας, του ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ακιντζί αλλά και όσων είναι έτοιμοι να πάνε άρον-άρον σε “λύση” του Κυπριακού.

Μεταξύ άλλων αναφέρει στο μήνυμά του:

“Ο στόχος της Τουρκίας για κατάκτηση και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου είναι ξεκάθαρος. …Έχουν παρέλθει οι ψευδαισθήσεις για τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί», ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο, «έχει αποβάλει το επικοινωνιακό του προσωπείο».
“Έχουμε χρέος, πάση θυσία, να ματαιώσουμε τους τουρκικούς στόχους», αναφέρει ο Χρυσόστομος και προτείνει να σταματήσει αμέσως «κάθε ενέργειά μας που διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδίων του κατακτητή, είτε είναι οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων, είτε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, είτε απεμπόληση των κατεχόμενων περιουσιών μας».

Αυτά τα πύρινα λόγια του μεγάλου ιεράρχη δυστυχώς δεν τα έχουμε ακούσει από τα μέλη της κυβέρνησης, ή από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, με ελάχιστες εξαιρέσεις φυσικά που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για την κοινωνία.

Στην εποχή της μνημονιακής Ελλάδας, όπου όλοι ασχολούνται με την οικονομική κρίση, είναι ελάχιστοι εκείνοι που θυμούνται πλέον τα εθνικά θέματα. Το γεγονός δε ότι η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή της στα θέμα της οικονομίας, εξακολουθώντας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα θα μπορούσε επίσης να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία.

Οι Τούρκοι θέλουν δικά τους όλα από τη μέση γραμμή (25ο μεσημβρινό περίπου) και ανατολικά. Εκτός από τα νησιά εκείνα που «αναφέρονται με το όνομά τους στις Συνθήκες και τις Διεθνείς Συμφωνίες με τις οποίες παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα». Από την πλευρά των δικών μας εκάστοτε κυβερνήσεων διατυμπανίζεται η θέση πως, συζητήσιμο είναι μόνον το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Χωρίς να εξηγείται το αυτονόητο, πως πλήθος άλλων θεμάτων επηρεάζονται ή προκύπτουν από την όποια ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας.
Τα εθνικά θέματα απαιτούν συνεχή και ενεργή επαγρύπνηση, κύριοι ξυπνήστε!

 

(UPDATE) 27/12/2015

Η Αθήνα απάντησε στην απαράδεκτη και προκλητική τουρκική NAVTEX με την οποία “κλείδωνε” το Αιγαίο για έναν ολόκληρο χρόνο,με NOTAM.

Σύμφωνα με τις τρεις NOTAM οι τουρκικές δεσμεύσεις περιοχών σε βόρειο,κεντρικό και νότιο Αιγαίο κρίνονται παράνομες. Επισημαίνεται πως για το FIR Αθηνών μόνες αρμόδιες είναι οι ελληνικές αρχές για την έκδοση ΝΟΤΑΜ , ενώ οι συντεταγμένες που έχει δώσει η Αγκυρα επικαλύπτουν και «περιοχές εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας».

Τονίζεται επίσης ότι οι περιοχές που προσπάθησαν να δεσμεύσουν οι Τούρκοι επηρεάζουν τους διεθνείς αεροδιάδρομους R19 και L995 καθώς και την εσωτερική εναέρια κυκλοφορία.

Σε ότι αφορά μάλιστα την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι επηρεάζονται ο διεθνής αεροδιάδρομος G33, και ο ΤΜΑ(Terminal Control Area) του αεροδρομίου της Λήμνου, όπως αναφέρει το onalert.gr

Όλα αυτά ήταν περίπου αναμενόμενα. Αλλά η ουσία του προβλήματος είναι ότι η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να πείσει τους πάντες ότι στο Αιγαίο έχει λόγο…

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password