Ο ΦΑΛΤΣΙΑΝΙ ΒΑΖΕΙ «ΒΟΜΒΑ» ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤOΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ένα ραντεβού στη «πόλη του Φωτός» με καθυστέρηση πολλών ετών… Και εδώ τίθεται το ερώτημα γιατί οι εισαγγελικές αρχές αλλά και το πολιτικό σύστημα δεν έχει διερευνήσει εις βάθος το εν λόγω «καυτό» ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε και μπορεί να ταράξει συθέμελα το οικοδόμημα της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Η διαχείριση της υπόθεσης παρουσιάζει στοιχεία συγκάλυψης. Ο άνθρωπος που δείχνει να έχει το κλειδί για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων, δεν αναζητήθηκε από τις ελληνικές διωκτικές αρχές επί πέντε χρόνια. Η υπόθεση της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ» που ουσιαστικά πρόκειται για τα ηλεκτρονικά αρχεία της τράπεζας HSBC που υπέκλεψε ο Ερβέ Φαλτσιανί, ταλανίζει εδώ και καιρό την πολιτική ζωή του τόπου απλώνοντας μια τεράστια σκιά.

Σκιά στην οποία η δικαιοσύνη με τις παρεμβάσεις της αναμένεται να ρίξει άπλετο φως μετά και τη συνάντηση που είχε ο κ. Φαλτσιανί με τους Έλληνες εισαγγελείς στο Παρίσι.

To ithesis.gr είχε ανεβάσει το video με τη συνέντευξη του Ερβέ Φαλτσιανί τον Μάρτιο του 2015 και είχε αναδείξει το σοβαρό αυτό θέμα.

Τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, κινήθηκαν υπό όρους απόλυτης εχεμύθειας και το ραντεβού -ύστερα από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων- κλείστηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Ο Φαλτσάνι, ο οποίος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, έφθασε στο κτίριο συνοδευόμενος από άνδρες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Για το ραντεβού δεν είχε ενημερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου – κάτι που δεν συνηθίζεται, ιδίως όταν πρόκειται να μεταβούν εισαγγελείς στο εξωτερικό. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, προκαλώντας έντονη «κινητικότητα» σε πολιτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς κύκλους.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί μίλησε και ήταν αποκαλυπτικότατος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φαλτσάνι έδειξε στους Έλληνες εισαγγελείς στοιχεία για «τρανταχτά ονόματα» που φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος και βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών.

Πληροφορίες θέλουν τον Φαλτσάνι να αναφέρθηκε σε πολιτικά ονόματα, παραθέτοντας στοιχεία που θα πρέπει να ερευνηθούν, για τυχόν παροχή βοήθειας τους στην εξαφάνιση μαύρων χρημάτων μέσω υπόγειων διατραπεζικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχει έντονη κινητικότητα στα κόμματα εν αναμονή των αποκαλύψεων και των εξελίξεων που αυτές θα φέρουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί εργαζόταν στην HSBC αντιγράφοντας καρτέλες με κινήσεις πελατών από το 2006 μέχρι το 2008 που αποδείκνυαν τις παράνομες τακτικές της τράπεζας η οποία διευκόλυνε χιλιάδες μεγάλους πελάτες της προκειμένου να φοροδιαφεύγουν στις χώρες τους. Τα στοιχεία που έδωσε τελικά στις Γαλλικές και Ισπανικές αρχές ήταν αποκαλυπτικά για το μέγεθος του δικτύου προστασίας (μέσω υπεράκτιων εταιριών) που είχε απλώσει η Ελβετική Τράπεζα για τους πελάτες της, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν εγκληματίες και έμποροι όπλων.

Οι χώρες με τις οποίες συνεργάστηκε ο Φαλτσιανί έχουν αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκμεταλλευόμενες τα στοιχεία και εξαναγκάζοντας τους φοροφυγάδες πολίτες να πληρώσουν μέσω συμβιβασμών τους αναλογούμενους φόρους.

Στην Ελλάδα, ήδη 5 χρόνια μετά την παράδοση της λίστας από την Κριστίν Λαγκάρντ στις ελληνικές αρχές ακόμα δεν έχουμε δει παρά ελάχιστα μόνο έσοδα από την εκμετάλλευσή της.

Ο Φαλτσιάνι είχε δηλώσει στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και στο περιοδικό HOT DOC για την Ελλάδα τα εξής:

Στην Ελλάδα τι συμβαίνει;

Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα του τι σημαίνει για μια χώρα να πρέπει να ξεχρεώσει τις τράπεζες, τη στιγμή που είναι πιθανό τα λεφτά να μην έχουν χαθεί, αλλά να βρίσκονται στο εξωτερικό. Βλέπετε πολίτες να υποφέρουν χωρίς να γνωρίζουν τους οικονομικούς μηχανισμούς. Η Ελλάδα είναι απλώς μέρος του μηχανισμού αυτού. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να σκεφτεί με όρους δικτύου, όπως οι τράπεζες. Αποκαλύψαμε πως η αδιαφάνεια προκύπτει μέσα από τέτοια δίκτυα. Ο τρόπος, λοιπόν, για να εξαλειφθεί αυτή η αδιαφάνεια, είναι κι εμείς να δουλέψουμε με τους ίδιους όρους, με δίκτυα. Επιμένω και προτείνω στην ελληνική Δικαιοσύνη να συνεργαστεί και να προσπαθήσει από κοινού με τις γαλλικές, τις ισπανικές, τις ιταλικές Αρχές για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Εσείς κρατάτε στα χέρια σας την απόδειξη (εννοεί τη Λίστα) ότι τα λεφτά που λείπουν από την Ελλάδα μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Είστε έτοιμος να ενημερώσετε την ελληνική Δικαιοσύνη;

Είμαι απολύτως ελεύθερος και έχω κίνητρο να βοηθήσω οποιονδήποτε το χρειάζεται. Το έκανα και το κάνω με πολλές χώρες ανά την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια χώρα η οποία αρνείται να συνεργαστεί μαζί μου, η Ελβετία. Μόνο αυτοί θέλουν να με εμποδίσουν να έρθω, για παράδειγμα, στην Ελλάδα και να βοηθήσω στην έρευνα. Μπορώ αύριο να έρθω στην Ελλάδα και να εξηγήσω στους δικαστές πώς δουλεύει το σύστημα. Μπορούν όμως να έρθουν κι εκείνοι εδώ (σ.σ. στη Γαλλία) και να συνεργαστούν με τις γαλλικές Αρχές και να πάρουν όλα τα στοιχεία που μάζεψαν και τα οποία εξηγούν ακριβώς το σύστημα. Σκοπός της Λίστας ήταν να ενεργοποιήσει τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό και μετά από λίγο καιρό να ζητήσει η Ελλάδα τη βοήθεια της Γαλλίας και να συνεργαστούν πάνω σε όσα έχουν βρει, κάτι που εμπόδισαν τα πολιτικά συμφέροντα.

Οι δικαστικές Αρχές μπορούν να ασκήσουν έλεγχο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Φυσικά. Όμως λίγοι δικαστές γνωρίζουν την ύπαρξη και τον τρόπο λειτουργίας ενός τέτοιου δικτύου. Μιλήσατε, για παράδειγμα, για την εταιρία του Παντελάκη. Οι δικαστές στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουν ιδέα για το θέμα, όμως εδώ φαίνεται πως ήταν μέρος ενός δικτύου. Κάθε πληροφορία είναι σημαντική.

Ο Φαλτσιανί είχε κάνει και μια σημαντική αποκάλυψη στο βιβλίο του, «La cassaforte degli evasori», που στα ελληνικά σημαίνει «το χρηματοκιβώτιο των απατεώνων», ο Φαλτσιανί γράφει συγκεκριμένα για την Ισπανία και την Ελλάδα, κατονομάζοντας δύο ανθρώπους: «Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ισπανίας, ο Εμίλιο Μποτίν της Τράπεζας Santander (της οποίας ήταν και ιδιοκτήτης μέχρι και τον θάνατό του στις 10 Σεπτεμβρίου 2014), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC στη Γενεύη».

Ο δεύτερος άνθρωπος που κατονομάζεται είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, η Corriere della Sera γράφει:

«Στη συνέχεια, ο ίδιος προσθέτει ένα άλλο επώνυμο με σημαντικό λογαριασμό, αυτό της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, που “είχε έναν λογαριασμό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ”. Αυτή η λίστα των “χρυσών ανθρώπων” της HSBC -από διάφορες χώρες και για πολλά χρόνια- θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη, σύμφωνα με τον Φαλτσιανί, για την επιβολή των πολιτικών λιτότητας σε άλλες χώρες.”.

Η είδηση θα έπρεπε να μονοπωλεί χρεοκωπημένα τα ΜΜΕ της Ελλάδας, περιέργως όμως όχι μόνο υποβαθμίστηκε από τα ίδια τα μέσα που υποτίθεται ότι ενδιαφέρει αλλά επιχειρήθηκε ο Φαλτσιανί να εμφανιστεί ως αναξιόπιστος μάρτυρας.

Ο ίδιος ο Ερβέ Φαλτσιανί, πάντως, με δήλωσή του στην ΕΡΤ «ξεγύμνωσε» όσους βιάστηκαν να τον χαρακτηρίσουν ως αναξιόπιστο και να μιλήσουν για… γενικότητες που περιείχε η κατάθεσή του.

Αποκάλυψε ότι είπε τα πάντα στους τέσσερις εισαγγελείς και μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα πιο μπροστά, λέγοντας πως ήδη τους έχει δώσει και πληροφορίες για διασυνδέσεις με άλλους ερευνητές της υπόθεσης σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα έθεσε εαυτόν στη διάθεση και της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον επιθυμεί να ρίξει φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ…

Είναι πασιφανές ότι όσοι έχουν εμπλοκή στη λίστα να μη θέλουν να δρομολογηθούν δικαστικές εξελίξεις και θα κάνουν τα αδύνατα – δυνατά για να μη διαρρεύσουν τα ηχηρά ονόματα που έδωσε ο Φαλτσιανί

Ο καταπονημένος και προδομένος ελληνικός λαός θα αναμένει να ακούσει -επιτέλους- αλήθειες, για να αποφασίσει σε ποιον τελικά θα εμπιστευτεί το μέλλον του τόπου για τα επόμενα χρόνια.

Το εν λόγω ζήτημα αφέθηκε στη μοίρα του τόσο απο τις κυβερνήσεις ΓΑΠ, εν συνεχεία Σαμαρά-Βενιζέλου όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν πέραν της κατάργησης των Μνημονίων, την απονομή δικαιοσύνης για εκείνους που έσυραν την Ελλάδα στο ΔΝΤ και άνοιξαν την πόρτα στα Μνημόνια, για μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων όπως οι μίζες των υποβρυχίων και η siemens, για τους εμπλεκόμενους στις λίστες Λαγκάρντ και Λουξεμβούργου και τέλος, μεταβολή του καθεστώτος αδειοδότησης και λειτουργίας των υπερχρεωμένων μέσων ενημέρωσης.

Τίποτε από αυτά δεν συνέβη…
Πληροφορίες: zougla.gr, koutipandoras.gr

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password