ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ

Στην πρόσφατη συνάντηση στο Μόναχο της Διεθνούς Ομάδας για την Στήριξη της Συρίας (International Syria Support Group ή ISSG), σκοπός της οποίας είναι η διευθέτηση του συριακού ζητήματος, συμμετείχαν η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Στόχος της συνάντησης ήταν ένα σχέδιο, που θα διευκόλυνε τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των ομάδων της “συριακής αντιπολίτευσης” και της συριακής κυβέρνησης, δίχως να γίνονται παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (IS) και άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Το σκεπτικό της χρονικής τοποθέτησης της συνάντησης ήταν οι αποτελεσματικές επιχειρήσεις του Συριακού Στρατού, οι οποίες, κατά την άποψη των ειδικών, έχουν σταδιακά δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να οδηγηθεί ο πόλεμος στη Συρία σε ένα τέλος.

Για να κατανοήσει κανείς την τεράστια σημασία αυτής της φάσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απειλούν τον κόσμο σήμερα, θα πρέπει να κάνει μια αναδρομή στον τρόπο που εξελίχθηκε η κατάσταση στη Συρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Στο διάστημα αυτό γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας που μετέτρεψε αυτό που κάποιοι αποκαλούσαν “μετριοπαθή αντιπολίτευση” σε μια μάστιγα τρομοκρατικών ομάδων με κτηνώδεις πρακτικές. Πολλές ομάδες συνεργάσηκαν με εισαγόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις, καλά εξοπλισμένες και χρηματοδοτημένες από διάφορους περιφερειακούς φορείς, οι οποίες στη συνέχεια εφάρμοσαν τα δικά τους πολιτικά σχέδια στα πεδία μάχης της Συρίας.

Η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη, σε τετοιο σημείο που ούτε οι Αμερικανοί ήταν σε θέση να βρουν άτομα που θα μπορούσαν να εμπιστεύονται μεταξύ των ομάδων αυτών, προκειμένου να αναλάβουν ως αποστολή την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης. Οι Βρετανοί συνάδελφοί τους ομολογούσαν επίσης, πριν από λίγους μήνες, ότι η κατάσταση στη Συρία ήταν ένα πλήρες χάος. Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο με την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, ενός εκρηκτικού μίγματος ακραίων ισλαμιστών και οπαδών του ιρακινού καθεστώτος των μπααθιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αξιωματικοί του Σαντάμ Χουσεΐν.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει έναν συνασπισμό από 70 ομάδες, που υποτίθεται θα πολεμούσε εναντίον του ΙΚ, αλλά τελικά αποδείχτηκε αναποτελεσματικός. Όλα αυτά έγιναν πάνω από ένα χρόνο πριν η Ρωσία αναγκαστεί να επέμβει με την πολεμική αεροπορία της, κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης. Το περασμένο καλοκαίρι μας έλεγαν οι εταίροι των Δυτικών χωρών, ότι τον Οκτώβριο η Δαμασκός θα παραδινόταν στο Iσλαμικό Κράτος. Αυτό σχεδίαζαν να κάνουν. Τα επόμενα σχέδιά τους δεν τα γνωρίζουμε. Πιθανώς, είχαν βρει κάποιους τρόπους να βγάλουν τους εξτρεμιστές ασπροπρόσωπους και να αποδεχθούν το κράτος τους, ένα σουνιτικό μόρφωμα, του οποίου τα σύνορα θα ήταν κάπου ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η παρέμβαση της Ρωσίας ήταν καταλυτικής σημασίας, αφού επέτρεψε στα μέλη εκείνα της αντιπολίτευσης που έχουν δημοκρατικές πεποιθήσεις, να προσανατολιστούν εκ νέου προς ένα όραμα αποκατάστασης του δημοκρατικού και κοσμικού κράτους στη Συρία, η οποία είχε καταληφθεί από ξένες τρομοκρατικές ομάδες. Μόνο τότε θα ήταν δυνατή μια σύγκλιση δυνάμεων στα πλαίσια της Διεθνούς Ομάδας για την Στήριξη της Συρίας (International Syria Support Group ή ISSG), ώστε να συμμετάσχουν σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία και την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Η σημασία αυτής της φιλόδοξης διπλής αποστολής δεν έχει υποτιμηθεί, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν την κατάσταση στο μέτωπο της μάχης σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο η ομάδα συμφώνησε στην κατάρτιση καταλόγων, όπου θα καταγραφούν τα όποια μέλη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και τα μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, λόγω των δολοπλοκιών κάποιων περιφερειακών δυνάμεων. Για παράδειγμα, οι Κούρδοι της Συρίας δεν έχουν προσκληθεί για συνομιλίες στη Γενεύη, λόγω των έντονων αντιρρήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Αυτή η προσπάθεια, με την πρωτοβουλία Ρώσων και Αμερικανών, να διαχωριστούν οι μετριοπαθείς από τις εξτρεμιστικές ομάδες, είναι ζωτικής σημασίας. Θα επιτρέψει στην μετριοπαθή αντιπολίτευση να διαλύσει τις συμμαχίες της με τρομοκρατικές ομάδες από το εξωτερικό. Θα επέτρεπε επίσης στον Συριακό Στρατό να αναδειχθεί στην κατ’ εξοχήν χερσαία δύναμη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένα κοινό αντιτρομοκρατικό μέτωπο, ενώ παράλληλα στη Γενεύη θα αναζητηθεί μια κοινή πολιτική λύση στη συριακή κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Συγχρόνως, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία και η συμμαχία υπό την αμερικανική ηγεσία θα πρέπει να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς τους εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους.

Η προσέγγιση αυτή θα είναι η μόνη πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του συριακού προβλήματος. Δεν θα είναι εύκολος στόχος, αλλά αν θέλουμε να φέρουμε ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, οφείλουμε να προσπαθήσουμε.

Alexander Yakovenko, πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βρετανία

Evening Standard

Απόδοση: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password