Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΩΝ – ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα όλες οι δημοσκοπήσεις, (για άλλη μια φορά), όπου διάφοροι «εργολάβοι» της ενημέρωσης, όχι μόνο έπεσαν έξω αλλά ευτέλισαν πλήρως τη στατιστική επιστήμη.

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, δεν έχει καμία σχέση με τις δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,46%, η ΝΔ λαμβάνει 28,10%, η Χρυσή Αυγή τρίτη με ποσοστό 6,99%, 6,28% συγκεντρώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ), ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,55%, το Ποτάμι με 4,09%, οι ΑΝΕΛ με 3,69% και η Ένωση Κεντρώων με 3,43% και 9 έδρες.

Σε αυτό το σημείο θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι ποσοστά έδιναν οι αποτυχημένες πλέον εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Public Issue

ΣΥΡΙΖΑ: 33%
Ν.Δ: 30%
ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ: 8%
Χρυσή Αυγή: 7%
ΚΚΕ: 6,5%
Ποτάμι: 4,5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%
Ένωση Κεντρώων: 2,5%

Pro Rata

ΣΥΡΙΖΑ: 27,5%
ΝΔ: 24,5%
Χρυσή Αυγή: 7%
ΚΚΕ: 5,5%
Ποτάμι: 5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5%
Ενωση Κεντρώων: 3,5%
Λαϊκή Ενότητα: 2,5%
Aνεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

Αlco

ΣΥΡΙΖΑ: 25,3%
ΝΔ: 25%
Χρυσή Αυγή: 6,2%
ΚΚΕ: 5,7%
ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ: 4,7%
Ποτάμι 4,2%
Ενωση Κεντρώων: 3,7%
Λαϊκή Ενότητα: 3,4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

Μetron Analysis

ΣΥΡΙΖΑ: 24,5%
ΝΔ: 24%
Χρυσή Αυγή: 5,4%
ΚΚΕ: 4,7%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 4,6%
Ποτάμι: 4,5%
Λαϊκή Ενότητα: 2,6%
Ενωση Κεντρώων: 2,4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,3%

Οι δημοσκοπήσεις είχαν αδυναμία να δουν την τελική κατάταξη των κομμάτων, ενώ έπεσαν έξω στη διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην τελική κατάταξη των κομμάτων.

Ας θυμηθούμε όμως και τις εθνικές εκλογές, του Ιανουαρίου. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις τότε εμφανιζόταν μικρή η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Η πρόβλεψή τους αυτή δεν επιβεβαιώθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με 8 μονάδες διαφορά! Ας έλθουμε τώρα στο πλέον πρόσφατο γεγονός, αυτών των δημοσκοπήσεων για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Και στην περίπτωση αυτή όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν πανηγυρικά έξω! Εμφάνιζαν την διαφορά μεταξύ του ναι και του όχι στις 3 περίπου μονάδες και αυτή ξεπέρασε τις 20!

Είναι φανερό και στον πιό αθώο και ανυποψίαστο πολίτη πως δεν πρόκειται για καταγραφή της κοινής γνώμης ή της τάσης τού εκλογικού σώματος, παρά για προσπάθεια καθοδήγησής του.

Με κύριο όπλο-εργαλείο την τηλεόραση, οι τεχνικές χειραγώγησης των δημοσκοπικών εταιριών καταλαμβάνουν σταδιακά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του επικοινωνιακού χώρου. Στόχος τους ένας και μοναδικός, η σύγχυση μεταξύ πληροφορίας και επικοινωνίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται μονίμως σε σύγχυση.

Ο Sylvain Timsit, αναφέρει πως τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.

Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τα πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα έδιναν τα «ρέστα τους» σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπικές εταιρίες, ούτως ώστε να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Προσωπική μου άποψη, όσον αφορά αυτές στις δημοσκοπήσεις, είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο παιγχνίδι της παραπληροφόρησης, καθώς η εικόνα που διαμορφωνόταν στην κοινή γνώμη ήταν πως τα δύο κόμματα είναι ισόπαλα, άρα για να μην βρεθεί η χώρα σε ακυβερνησία, έπρεπε να ενισχυθούν τα δύο μεγάλα κόμματα και παράλληλα στόχος τους ήταν η αποδυνάμωση των μικρότερων, καλλιεργώντας έμμεσα την θεωρίας της «χαμένης ψήφου».

Το σύστημα της διαπλοκής έκανε ό,τι μπορούσε για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τα μνημονιακά κόμματα. Οι πολίτες όμως έδωσαν ένα ηχηρό ράπισμα στο τρίγωνο της διαπλοκής γυρίζοντας την πλάτη στο σάπιο κατεστημένο. Διότι αυτοί οι άνθρωποι που δεν ψήφισαν, τους έχουν πολύ απλά σιχαθεί, είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι και πολύ απλά περιμένουν νέες προτάσεις και λύσεις και οχι ψευδεπίγραφες υποσχέσεις και πάνω από όλα θέλουν έντιμους ανθρώπους να παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών τους και όχι άτομα που είναι βουτηγμένα μέσα σε σκάνδαλα.

Επιτέλους όμως, θα παρέμβει ένας εισαγγελέας για να δώσει ένα τέλος σε αυτή την ασυδοσία; Αν υπήρχε εξοντωτικό πρόστιμο για «απόπειρα χειραγώγησης και εξαπάτησης του εκλογικού σώματος», τότε τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν δείχνει την βούληση να μπει ένα τέλος στην χειραγώγηση του λαού.
Το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν πολύ διαφορετικό, αν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υπόκεινταν σε έναν έλεγχο.

Περιμένουμε λοιπόν οι αρμόδιες αρχές να παρέμβουν τάχιστα και να τιμωρήσουν όλους όσοι με άμεσο ή έμμεσο τρόπο προσπαθούν να κατευθύνουν με ψεύτικα στοιχεία την κοινή γνώμη.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password