ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Όσο και να θέλουν να μειώσουν τις ενεργειακές εξελίξεις διάφοροι ραγιάδες της Ελλάδας και της Κύπρου γιατί φοβούνται την σκιά τους, η πραγματικότητα έχει αλλάξει. Το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ δεν αποτελεί πια μόνο ένα γεγονός, αλλά ένα παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Με τέτοια κοιτάσματα-στόχους του τύπου Ζορ για την Ελλάδα μέσω της ΑΟΖ της και τρία για την Κύπρο, το μέλλον του Ελληνισμού θα είναι διαφορετικό από τη μιζέρια που κυριαρχεί λόγω δογματικής ανικανότητας κι έλλειψης στρατηγικής.
Τώρα είναι δύσκολο ακόμα και για τους πιο δογματικούς ραγιάδες που κρύβονται πίσω από ιδεολογίες του κατά Λουκά να δικαιολογήσουν την απραξία τους.

Βλέπουμε ότι είναι η πραγματικότητα που αλλάζει πλέον την πολιτική, διότι αυτή δίχως πρωτοβουλίες, για να μην υποστεί κόστος, έχει καταντήσει να ακολουθεί ό,τι γίνεται κι όχι να παράγει έργο. Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μια θεωρία αλλά μια πραγματικότητα που κανείς πια δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει.

Η Κύπρος στον τομέα της ενέργειας δείχνει το παράδειγμα με δυναμικό τρόπο και η καλύτερη απόδειξη είναι η ανακήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Είναι όμως πιο σημαντικό ακόμα να αντιληφθούμε ότι μια επίπτωση των ενεργειακών εξελίξεων είναι η αναγκαία κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο. Και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα στη συνέχεια. Αυτές οι κινήσεις είναι απαραίτητες για να είμαστε προετοιμασμένοι για τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλιώς θα σπαταλήσουμε πολύτιμο χρόνο και θα παραχθεί τεράστιο κόστος δίχως απολύτως κανένα λόγο.

Nίκος Λυγερός67 Posts

Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password