ΑΣΚΗΣΗ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2015»: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εθνική διακλαδική άσκηση με την επωνυμία «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2015». Πρόκειται για άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων. Διεξάγεται σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων) και ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων).

Kατά την Τελική Φάση της Άσκησης εκτελέστηκαν βολές με πραγματικά πυρά από το σύνολο των οπλικών συστημάτων της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, βολές επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache της Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες, σε αυτές, μονάδες, συμμετέχουν και Φορείς του Πολιτικού Τομέα.

Κύριοι σκοποί της ασκήσεως είναι:

α. Η εξέταση-αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
β. Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
γ. Η εφαρμογή και αξιολόγηση των σχεδίων, διαδικασιών και η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
δ. Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ και των φορέων του πολιτικού τομέα, στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Μεταξύ των Σχέδιων Επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο της Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2015 ήταν η εκτέλεση ευρείας κλίμακας αποβατικής ενέργειας από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών στη νήσο Χίο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Την αποβατική ενέργεια υποστήριξαν επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ και ΑΗ-64DHA Apache Longbow της Αεροπορίας Στρατού, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη νηοπομπή για την εκτέλεση της αποβατικής ενέργειας της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα υποβρύχια ΠΙΠΙΝΟΣ (S122) και ΩΚΕΑΝΟΣ (S118), με το πρώτο να πραγματοποιεί ανάδυση και να πλέει εν επιφανεία με υψωμένη την Ελληνική Σημαία στο λιμένα Χίου, απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια.

Στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2015», η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών πραγματοποίησε ασκήσεις επί βάσεως ΤΑΜΣ (Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων), δοκίμασε τα υφιστάμενα Σχέδια Επιχειρήσεων και εφάρμοσε τις διαδικασίες που απορρέουν από την αποστολή της.

Στις 2 Οκτωβρίου εξετάσθηκε η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής αέρος (αεροσκάφος «RENEGADE»). Το αεροσκάφος «RENEGADE» απεικονίσθηκε από πολιτικό αεροσκάφος Airbus A320, που διατέθηκε από τον ελληνικό αερομεταφορέα AEGEAN και το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου χωρίς επιβάτες.

Ηταν μια άριστα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη Εθνική Άσκηση των ΕΔ της Πατρίδος μας. Μας έκαναν ακόμη μια φορά υπερήφανους όλους, γιατί ότι οι ΕΔ της Χώρας συνεχίζουν να αναβαθμίζουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας τους.

Οι ΕΔ απέδειξαν πως ακόμα και στα χρόνια της κρίσης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας και πως αν απαιτηθεί είναι σε θέση όχι μόνο να αποτρέψουν αλλά και να «τιμωρήσουν» σκληρά όποιον σκεφθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Οι ΕΔ συνεχώς δείχνουν ένα υψηλό φρόνημα είτε σε πραγματικές συνθήκες πολέμου στο Αιγαίο, καθώς οι αερομαχίες με την τουρκική αεροπορία είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο, είτε σε τακτικές ασκήσεις δείχνουν πως είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Το κράτος όμως τα τελευταία χρόνια γυρίζει συνεχώς την πλάτη στο στρατιωτικό προσωπικό, κάνοντας τη εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ όλο και δυσκολότερη. Τα στοιχεία για τα επόμενα έτη δείχνουν πως η κατάσταση θα γίνει ολοένα και χειρότερη, καθώς το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει μειώσεις ύψους 500 εκατομμυρίων για την Άμυνα το 2015 και το 2016. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ μειώσεις θα γίνουν το 2015 και ακόμη 400 εκατομμύρια το 2016.

Την ίδια στιγμή που οι μισθοί των στρατιωτικών πετσοκόβονται, οι μέσες μικτές αποδοχές ενός βουλευτή είναι υπερπενταπλάσιες των αντιστοίχων αποδοχών των στρατιωτικών.

Αποτελεί κρίσιμο ερώτημα για το ποια θα είναι η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας, την στιγμή που οι δανειστές έχουν «παγώσει» τα πάντα στην οικονομία μας και σαν φυσικό επακόλουθο είναι να επηρεαστούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ από την άλλη η Τουρκία έχει αυξήσει δραματικά τα τελευταία χρόνια τις αμυντικές της δαπάνες.

Ταυτόχρονα η προκλητικότητα της Τουρκίας συνεχίζεται και μάλιστα τους τελευταίους μήνες σε έντονο ρυθμό. Οι εμπλοκές και οι παραβιάσεις όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι ένα συχνό φαινόμενο πλέον στο Αιγαίο, με την Τουρκία να θέλει να δοκιμάσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίοδο κρίσης.

Το προσωπικό δίνει έναν άξιο αγώνα και πρέπει όλοι να τους συμπαρασταθούμε. Το μυαλό τους όμως είναι και αλλού. Στην επιβίωσή των ιδίων και των οικογενειών τους. Είναι κάτι που το ζω καθημερινά και σας το μεταφέρω, καθώς έχω την τιμή να είμαι φίλος με αξιόλογα στελέχη των ΕΔ.

Η χώρα μας σίγουρα περνά μία μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια, όμως ο εξωτερικός πυλώνας του Έθνους, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αφεθεί από την πολιτική ηγεσία στον αυτόματο πιλότο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει…

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password