TPP: Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και 10 ακόμα χώρες του Ειρηνικού υπέγραψαν πριν λίγες ημέρες τη Σύμφωνία Εμπορίου ΤPP, που καλύπτει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Η υπογραφή της TPP έγινε στην Ατλάντα, μετά από 5 ημέρες μυστικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι ΗΠΑ επεξεργάζονται αυτές τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου τα τελευταία 5 χρόνια.

Η TPP έχει επικριθεί παγκοσμίως, αφού χαλαρώνει τους περιορισμούς με τους οποίους δεσμεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες. Επιχειρηματικά λόμπι, εκατέρωθεν του Ατλαντικού, οραματίζονταν από καιρό μια εμπορική και επενδυτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ευνοϊκή προς τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Το 1995 ιδρύθηκε ο Διατλαντικός Οικονομικός Διάλογος (Transatlantic Business Dialogue, TABD), ένα κλειστό λόμπι που απαρτίζεται από τους διευθύνοντες συμβούλους των ισχυρότερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών. Σκοπός του ήταν να ασκήσει πιέσεις υπέρ της άρσης των ρυθμίσεων που επηρεάζουν τις υπερεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και έκτοτε προωθεί συστηματικά την ιδέα μιας συμφωνίας μεγάλης εμβέλειας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η δημιουργία του Διατλαντικού Οικονομικού Συμβουλίου (Transatlantic Business Council, TABC) το 2007 έδωσε στο Διατλαντικό Οικονομικό Διάλογο μια ακόμη ευκαιρία να ασκήσει πίεση για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στη βάση της απορρύθμισης των αγορών τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.

Η TPP είναι στην ουσία μια γεωστρατηγική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας με σκοπό να περιορίσουν την Κίνα. Εν ολίγοις επιχειρεί να διαμορφώσει μια οικονομική ζώνη που θα μπορούσε τουλάχιστον να σταθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Πάνω απ’ όλα, η TPP είναι το απόλυτο δώρο για τις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, όπου η συνθήκη έχει ως στόχο να συντρίψει όλα τα είδη των τιμολογίων και των κανονισμών σε κάθε τομέα της οικονομίας, από τις τράπεζες και την ασφάλιση μέχρι την πληροφορική και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η TPP δίνει την εξουσία στις πολυεθνικές εταιρείες έναντι των κρατών. Αν μια κυβέρνηση πάρει μέτρα, τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηροποιείται στη χώρα, τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος στα διεθνή δικαστήρια και να πετύχει την αναίρεση της απόφασης ή ακόμα και να ζητήσει αποζημιώσεις.

Το ίδιο θα ισχύει αν μια εταιρεία προκαλέσει κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να παύσουν την λειτουργία της πολυεθνικής ή να επιβάλλουν νόμους που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους.

Σημειώνεται πως προβλέπεται η ένταξη συνολικά 28 χωρών στις συμφωνίες αυτές, ανάμεσα τους και τα Ευρωπαϊκά κράτη. Οι φαρμακοβιομηχανίες δεν εξαιρούνται από τους σκιώδεις μέχρι στιγμής όρους της συνεργασίας των δύο πλευρών του ωκεανού.

Εξ αρχής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, καθώς θεωρούν ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους, μετά τις τελικές υπογραφές, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το κεφάλαιο των πνευματικών δικαιωμάτων του TPP είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο κεφάλαιο, λόγω των επιπτώσεων στις υπηρεσίες διαδικτύου, τα φάρμακα, τις εκδόσεις, τις πολιτικές ελευθερίες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε σχέση με την βιολογία.

Το Κεφάλαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IP) καθορίζει τις διατάξεις για την άσκηση ενός εκτεταμένου, διακρατικού νομικού καθεστώτος και την επιβολή, τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων νόμων στα κράτη-μέλη της TPP. Τα εδάφια του κεφαλαίου περιλαμβάνουν συμφωνίες σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (για το ποιος θα μπορεί να παράγει αγαθά ή φάρμακα), τα πνευματικά δικαιώματα (για ποιος θα μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες), τα εμπορικά σήματα (για το ποιος θα που μπορεί να περιγράφει τις πληροφορίες ή τα εμπορεύματα ως αυθεντικά) και για τα βιομηχανικά σχέδια.

Το μεγαλύτερο τμήμα του κεφαλαίου Enforcement είναι αφιερωμένο στην εξειδίκευση νέων μέτρων αστυνόμευσης, με εκτεταμένες συνέπειες για τα ατομικά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες, τους εκδότες, τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, καθώς και για τα δημιουργικά, πνευματικά, βιολογικά και περιβαλλοντικά κοινά (commons). Προτείνονται ειδικά μέτρα και περιλαμβάνουν, υπερεθνικά δικαστήρια επίλυσης διαφορών στα οποία τα κυρίαρχα εθνικά δικαστήρια αναμένεται να υπόκεινται, αλλά και στα οποία δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι λεπτομέρειες της “σκοτεινής” συμφωνίας έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Wikileaks.

Η TPP, η οποία έχει την διακομματική υποστήριξη στις ΗΠΑ τόσο Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, πιθανότατα αντιπροσωπεύει την τελική λύση στο πρόβλημα του παγκόσμιου καπιταλισμού, που είναι η εξασφάλιση της ανάπτυξης της χρηματιστηριακής αγοράς (και σταθερότητας), έχοντας σαν στόχο την συνέχιση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επενδύσεων και την αποσταθεροποίηση των εθνών-κρατών.

Πάντως μια μερίδα γερουσιαστών δείχνει προβληματισμένη και ένας εξ΄ αυτών, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, σημείωσε ότι το Σύμφωνο χρειάζεται “λεπτομερή εξέταση” ώστε να διευκρινιστεί αν “προωθεί τα συμφέροντα του έθνους”.

Η ΤΡΡ θα επιφέρει ακόμα ένα δώρο στον παγκόσμιο καπιταλισμό, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες συνθήκες παγκοσμιοποίησης του εμπορίου (NAFTA, CAFTA, της GATT, κλπ), οι περισσότερες θέσεις εργασίας στις βιομηχανικές χώρες θα μετακινηθούν σε χώρες όπου η καταναγκαστική εργασία είναι μια τυπική διαδικασία λειτουργίας.

Η ΤPP έχει γραφτεί από τους παγκοσμιοποιητές για να εξυπηρετήσουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Η ενημέρωση των πολιτών, του Ευρωκοινοβουλίου και των κρατικών κοινοβουλίων για τη Συμφωνία είναι υποτυπώδης, καλυμμένη από ένα προπέτασμα καπνού ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι τελικές προτάσεις δεν έχουν διαμορφωθεί. Τα ΜΜΕ δεν κάνουν καμία αναφορά στην εν λόγω συμφωνία και στις επιπτώσεις που θα επιφέρει. Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο δυστυχώς για άλλη μια φορά είναι τα θύματα στις ορέξεις των παγκόσμιων εξουσιαστών.

Πληροφορίες: globalresearch.ca, sputniknews.com, news247.gr, infowars.com

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password