ΠΩΣ Η GOLDMAN SACHS «ΒΟΥΛΙΑΞΕ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Goldman Sachs, η τράπεζα που ορίζει το παγκόσμιο οικονομικό παίγνιο. Ο αφέντης που κινεί τα νήματα, που τοποθετεί μαριονέτες σε διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.  Είναι η τράπεζα που λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει. 

Η τράπεζα πρωταγωνίστησε στα “σάπια” στεγαστικά δάνεια, οδηγώντας στην καταστροφή του 2008. Τότε, οι τραπεζίτες ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολλάρια  για να καλύψουν τις νομότυπες ή μη απάτες των τραπεζών και αφού σώθηκαν από τη χρεωκοπία, οι τραπεζίτες επανήλθαν στα ίδια βάζοντας στο στόχαστρο ευάλωτα κράτη.

Η Goldman Sachs είναι παντού

Mario Draghi. Υπεύθυνος ιδιωτικοποιήσεων στην Ιταλία (1991-2001), αντιπρόεδρος Ευρώπης της Goldman Sachs (2001-2006), Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Henry Paulson. Μετά από 30 χρόνια στη Goldman Sachs, έγινε Υπουργός Οικονομικών του Μπους. 
 
Lawrence Summers. Σύμβουλος του Κλίντον, του Μπους και του Ομπάμα

O Κώστας Σημίτης αποφασίζει να βάλει τον λύκο μέσα στο μαντρί

Η Ελλάδα, αποτέλεσε το “πρώτο αίμα”, που εν έτει 2001, λίγο πριν την είσοδο μας στο ευρώ, μας άπλωσαν το χέρι. Με το αζημίωτο φυσικά.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στο Der Spiegel, στους New York Times, το BBC, και το Bloomberg News, από το 2010 μέχρι το 2012, η Goldman Sachs υποβοήθησε την Ελλάδα, έναντι αδρών αμοιβών και πανύψηλων επιτοκίων, να αποκρύψει σημαντικό μέρος του χρέος και να εξαπατίσει τότε την Ε.Ε (η οποία για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες…ήθελε να εξαπατηθεί).

Η συναλλαγή της Goldman Sachs το 2001 προέβλεπε την ανταλλαγή ομολόγου ύψους 10 δισ. ευρώ από γεν σε ευρώ με τη χρήση μιας ιστορικής τιμής συναλλάγματος, που εμφάνιζε το δάνειο μειωμένο κατά 2,8 δισ. ευρώ. Χρησιμοποιούσε επίσης ένα swap με επιτόκιο εκτός αγοράς για την αποπληρωμή του δανείου.

Το swap περιελάμβανε την ανταλλαγή ελληνικού δημόσιου χρέους από γεν και δολάρια, εκτιμώμενο σε 10 δισ. δολάρια ευρώ περίπου, με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες εκείνης της εποχής, σε ένα ποσό που υπολειπόταν των 10 δισ. ευρώ με την διαφορετική ισοτιμία (off market) που έγινε η συναλλαγή.

Ο λόγος για τον οποίο η τρέχουσα αξία του swap -στην ουσία μιλάμε για μια σειρά επιμέρους swap- δεν ήταν μηδέν, όπως συνήθως συμβαίνει, ήταν γιατί η συμφωνία ανταλλαγής βασίστηκε σε μια συναλλαγματική ισοτιμία που διέφερε από την τρέχουσα (spot) της εποχής.

Η Goldman Sachs πούλησε το currency swap στην Εθνική Τράπεζα το 2005 ως IRS swap, δηλαδή ανταλλαγής επιτοκιακών ροών σε ευρώ.

Η διαφορά των 2,8 δισ. ευρώ έγινε ένα έμμεσο δάνειο της Goldman στην Ελλάδα, ως ένα ακόμα swap, που δεν θα φαινόταν στο χρέος και θα αποπληρωνόταν λοιπόν το 2019. Τα κόστη των χρηματιστηριακών συναλλαγών επί του swap αυξήθηκαν διότι η συμφωνία είχε θεωρητική αξία που ξεπερνούσε τα 15 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο του ίδιου του δανείου. Λόγω του μεγέθους και της περιπλοκότητας της συμφωνίας η Goldman Sachs χρέωσε αναλογικά υψηλότερες προμήθειες χρηματιστηριακών συναλλαγών απ’ ό,τι χρέωνε για συμφωνίες μικρότερου μεγέθους και απλούστερης δομής.
 
Οι δόσεις για το swap των 2,8 δισ. που συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν από το 2004, ήταν 360 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, συν τον πληθωρισμό, με χρονολογία αποπληρωμής το 2019, σύμφωνα με τεχνοκράτες της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ οι της Ν.Δ. μιλούν για 430 εκατ.

Και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέφυγαν στην τεχνογνωσία των μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών για να «βελτιστοποιήσουν» την εικόνα των εθνικών τους λογαριασμών. Η Ιταλία έκανε ακριβώς το ίδιο με την αμερικανική τράπεζα JP Morgan.
 
Το 2004 ο Μισέλ Βάντεν Αμπέλε, ο νέος γενικός διευθυντής, επιφορτισμένος με την αναδιοργάνωση της Eurostat, αρνείται να πιστοποιήσει τους λογαριασμούς της χώρας.
Ο λόγος; H μη ορθή λογιστικοποίηση ορισμένων στρατιωτικών δαπανών, κυρίως για την αγορά αμερικανικών αεροπλάνων, και η ασαφής λογιστική απεικόνιση της κοινοτικής βοήθειας. 
Οι αντιδράσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών; Ανύπαρκτες. Κουκουλώνουν την υπόθεση, νομίζοντας ότι θα ξεχαστεί.
 
Ο Κώστας Σημίτης έχει χαρακτηρίσει το αμαρτωλό swap ως «απλή πράξη διαχείρισης δημόσιου χρέους», αλλά αποδείχτηκε μια πανάκριβη συναλλαγή για το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία ακόμη και σήμερα βαραίνει τον Προϋπολογισμό. Για να αποπληρώσει τα 2,8 δισ. ευρώ που δανείστηκε από την Goldman Sachs, η Ελλάδα σύναψε ξεχωριστή συμφωνία swaps που συνδεόταν με τις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Λόγω όμως της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων, η Ελλάδα βρέθηκε έως το 2005 -έτος που αναδιαρθρώθηκαν τα εν λόγω swaps- να χρωστά 5,1 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αρχικό. 

Οι εμπνευστές του τότε δικαιολογήθηκαν πως ό,τι έκαναν το έκαναν από ένα… όραμα για την Ελλάδα και δεν… μπορούσαν να φανταστούν την κατοπινή αυτή πτώση των επιτοκίων. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s πάντως κά­λυψε τη δημιουργική λογιστική της Goldman Sachs, αξιολογώντας με άριστα την Ελλάδα! Οι ίδιες πρακτικές συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μέχρι τις αρχές του 2009.

Τα τελευταία χρόνια, μας ταΐζουν τοξικό χρέος με το ζόρι. Όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο της Goldman Sachs σε αυτή την υπόθεση, και πώς η τράπεζα αυτή, με το τεράστιο τοξικό χρέος που είχε, φρόντισε ώστε η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στη ζώνη του ευρώ. Ήταν όλα προσχεδιασμένα. Η Γερμανία γνώριζε πολύ καλά ότι μια μέρα το οικοδόμημα του ευρώ θα κατέρρεε και όλο αυτό το διάστημα ανυπομονούσε να γίνει η έκρηξη για να τρέξει και να μαζέψει τα πολύτιμα λάφυρα. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει εισβάλει στην Ελλάδα με σκοπό να αρπάξει την περιουσία έναντι πινακίου φακής.

Επιθυμούν να συνθλίψουν την Ελλάδα με στόχο να δημιουργήσουν μία χώρα αποικία. Όπως πριν κάποιους αιώνες έκαναν οι δυτικοί στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, έτσι και η σημερνή Ευρώπη θέλει είλωτες που θα δουλεύουν στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί.

Η Ευρώπη και οι διάφοροι σκοτεινοί οργανισμοί είναι σαν ένα “ζόμπι” έτοιμο να πιει το ”αίμα” των λαών που αντιστέκονται στις κτηνωδίες του κονκλαβίου των Βρυξελλών.  

Άξιζε αυτή η κατάληξη της χώρας, η απώλεια της αξιοπρέπειάς της, η κατάντια σε παρία της Ευρώπης, η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, για να ωφεληθούν πολιτικά και οικονομικά κάποιοι;

Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες στούς υπαίτιους αυτής της τραγωδίας ;

Το αμαρτωλό swap αποδεικνύει όμως ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι απεχθές ή και έχει συγκροτηθεί με παράνομο τρόπο, πράγμα που υποβοηθά την προσπάθεια διαγραφής του αλλά και συνολικής αμφισβήτησης του! 

Πληροφορίες: Δημοκρατία, Newsbomb.gr, Νews247, The Guardian

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password