Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ «ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ» – ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ;

Τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατεί εδώ και λίγες ώρες ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, έπειτα από το πολεμικό επεισόδιο της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού από τουρκικά.

Η κατάρριψη

Πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-24, ρωσικής κατασκευής, κατερρίφθη σε συριακό έδαφος κοντά στη συρο-τουρκική μεθόριο. Οι Τούρκοι επιμένουν πως το μαχητικό προειδοποιήθηκε επί πέντε λεπτά, περισσότερες από δέκα φορές. Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Βέβαια όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι το ρωσικό αεροσκάφος έπεσε σε συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού και ο τηλεοπτικός σταθμός Χαμπέρ Νιους, το αεροσκάφος φαίνεται να γίνεται μια πύρινη «σφαίρα» και να χάνει ύψος με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ συντρίβεται στην κορυφή ενός λόφου, στο έδαφος της Συρίας, με μαύρους καπνούς να υψώνονται αμέσως μετά.

Πούτιν: Μας κατέρριψε τουρκικό F-16 – Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες

«Πισώπλατο» χτύπημα χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και κατηγόρησε την Τουρκία ότι δρα ως συνεργός των τρομοκρατών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε 4 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, εντός της επικράτειας της Συρίας.

Το ρωσικό Su-24 καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16 από πύραυλο αέρος-αέρος.

«Θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις», τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στο Σότσι.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το ρωσικό μαχητικό έπληττε στόχους τρομοκρατών στην περιοχή της Λατάκιας και δεν απειλούσε την τουρκική εθνική ασφάλεια. Η Ρωσία παρακολουθούσε το λαθρεμπόριο πετρελαίου από εδάφη της Συρίας, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο τρομοκρατών, προς την Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως «προφανώς, το Ισλαμικό Κράτος τώρα δεν λαμβάνει μόνο έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά έχει και την προστασία των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μετά το περιστατικό και βιάστηκε να καλέσει σύσκεψη του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό. «Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει το ΝΑΤΟ να υπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους».

«Η επίθεση ήταν ένα έγκλημα και η Ρωσία δεν θα το ανεχθεί», κατέληξε ο κ. Πούτιν.

Η κατάρριψη από την πλευρά της τουρκικής Αεροπορίας (THK) ενός ρωσικού μαχητικού, δημιουργεί εντυπώσεις τις οποίες η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα αφήσει αναπάντητες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ρ.Τ. Ερντογάν ”παίζει” με την φωτιά και το μέλλον των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αναμένεται δυσοίωνο.

Η τουρκική αντίδραση, οφείλεται στο ότι το ρωσικό μαχητικό επιχειρούσε σε περιοχές που κατοικούν Τουρκομάνοι, τους οποίους η Άγκυρα έχει δεσμευθεί να υπερασπίσει, καθώς θεωρούνται Τούρκοι στην καταγωγή, ενώ παραδοσιακά αποτελούσαν και το μακρύ χέρι της τουρκικής στρατηγικής στην περιοχή.

Η επιλογή του Ερντογάν έγινε επειδή οι εξελίξεις –με την είσοδο της Ρωσίας στη Συρία και την Μέση Ανατολή- καταστρέφουν τα όνειρα του «σουλτάνου» για να αναδειχθεί η Τουρκία ως ο ισχυρός της Μέσης Ανατολής, ενώ ταυτόχρονα η ανάδειξη του Ιράν, της Συρίας και των Κούρδων αποκόπτουν την Τουρκία από τις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Με απλά λόγια, η Τουρκία είναι ήδη στο καναβάτσο.

Ευρωπαίος αναλυτής του Russia Today περιέγραψε ποιά θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας στην τουρκική επίθεση κατά του ρωσικού αεροσκάφους:
«Η Ρωσία θα αντιδράσει. Η απάντηση της θα είναι ψυχρή, καίρια, καταλυτική και οι Τούρκοι δεν θα προλάβουν καν να αντιδράσουν» (will never see it coming η ακριβής έκφραση).

Η πρώτη πάντως αντίδραση ήταν η ανακοίνωση της ρώσικης Δούμας που καλούσε όλους τους Ρώσους τουρίστες να αποχωρήσουν από την Τουρκία. Να μην ξεχνάμε και την άμεση ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία.

ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ DAILY STAR (21 NOΕMBΡIOY 2015)

Όπως σημειώνει η Daily Star, η Τουρκία έχει ήδη προειδοποιήσει το Κρεμλίνο ότι θα καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα εάν παραβιάσουν το τουρκικό εναέριο χώρο.

Και οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία, υποστηρίζοντας διαφορετικές πλευρές. Η Τουρκία υποστηρίζει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που θέλουν να ανατρέψουν τον Άσαντ, οι Ρώσοι από την πλευρά τους, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, βομβαρδίζουν κυρίως τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία.

Η Daily Star αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έξαλλος με την συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία.

Η Άγκυρα παραδοσιακά θέλει να είναι η «προστάτης» των Τουρκομάνων, μιας τουρκικής φυλής που ζει τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Για ποιους Τουρκομάνους μιλάμε.

Mετά από λίγα 24ωρα το δημοσίευμα έπεσε μέσα στην πρόβλεψή του
Οι σχέσεις Τουρκίας-ISIS

O Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως οι Ερντογάν-Νταβούτογλου στηρίζουν προσωπικά το ISIS.

Οπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κινεζικό δίκτυο Phoenix TV αν δεν υπήρχαν η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει η ISIS.

Μάλιστα επεσήμανε πως οι τζιχαντιστές με τα όπλα και την τρομοκρατία κατέλαβαν κάποιες περιοχές και ότι αυτές οι ακραίες οργανώσεις στην πράξη στηρίζονται από την Τουρκία. Υποστήριξε ότι το Ισλαμικό Κράτος κατορθώνει να βγάζει χρήματα πουλώντας πετρέλαιο βασικά μέσω Τουρκίας αλλά και πως τόσο στην πώληση όσο και στους οικονομικούς λογαριασμούς η Τουρκία παίζει θεμελιώδη ρόλο. «Η βασική αρτηρία ζωής του ISIS είναι η Τουρκία» επανέλαβε αρκετές φορές σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση των τζιχαντιστών προέρχεται κατά μείζονα λόγο – εκτός από την Αγκυρα – και από το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία.

Σε ερώτηση γιατί οι γειτονικές της Συρίας χώρες, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στράφηκαν εναντίον της, ο Άσαντ εκτιμά:

«Επειδή ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή, έχει την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην καρδιά του. Ετσι όταν είδε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέλαβε τον έλεγχο στην Τυνησία και αργότερα στη Λιβύη, στη συνέχεια, στην Αίγυπτο, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την αναζωογόνηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον αραβικό κόσμο, αλλά όχι κάτω από την οθωμανική ονομασία. Κάτω από το όνομα του Ισλάμ. Έτσι σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει τον κόσμο. Το μόνο εμπόδιο ήταν η Συρία. Αυτός είναι ο λόγος […] Ετσι, γι ‘αυτόν, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο στη Συρία και εκείνος (σ.σ. ο Ερντογάν) θα είναι ο «ιμάμης» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε αυτή την περιοχή.

Ο ύποπτος ρόλος της Τουρκίας αρχίζει να ξεκαθαρίζει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αφού θεωρείται δεδομένη, πλέον, η “απάντηση” της Μόσχας. Οι πύλες της κολάσεως μόλις άνοιξαν.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password