ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ κ. Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ

Με άρθρο του στους Τάϊμς της Ν. Υόρκης

Περιληπτική μετάφραση: Μιχ.Στυλιανού

Ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης, με άρθρο του στους Τάϊμς της Ν. Υόρκης αποκαλύπτει ότι είχε εκπονήσει από τον Μάρτιο εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομική ανάρρωση της Ελλάδος, με σύμβουλό τον οικονομολόγο Τζέφρυ Σάχς και την βοήθεια ομάδας εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων οι τέως υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας Λάρυ Σάμερς και Νόρμαν Λαμόντ.

Το σχέδιο ήταν έτοιμο στις 11 Μαίου, αλλά μολονότι το είχε παρουσιάσει σε βασικούς υπουργούς οικονομικών της Ε.Ε. περιλαμβανομένου του Σόιμπλε, ως επίσημο πρόγραμμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας ουδέποτε το υιοθέτησε. Επειδή η τρόικα του είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχόταν οποιαδήποτε απομάκρυνση από τους όρους του δικού της προγράμματος.

Ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει τη θλίψη του που βλέπει τον κ. Τσίπρα να είναι ο τρίτος πρωθυπουργός που εξώνεται από την εξουσία, έχοντας αποδεχθεί να εφαρμόσει ένα ατελέσφορο πρόγραμμα λιτότητας. Ο ίδιος, έχοντας παραιτηθεί από υπουργός, μετά τον ταπεινωτικό καταναγκασμό των εντολών της Τρόικα, «δεν πρόκειται να διεκδικήσω την βουλευτική έδρα μου σ’ αυτές τις θλιβερές εκλογές, που δεν πρόκειται να αναδείξουν Βουλή ικανή να ψηφίσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα. Ούτε μπορώ να υποστηρίξω ένα πρόγραμμα της Τρόικα, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι είναι προορισμένο να αποτύχει. Υπήρχε μια ευρεία σύμπτωση απόψεων, μεταξύ όχι μόνο εμού και του κ.Τσίπρα αλλά επίσης και του κ. Σόϊμπλε και αξιωματούχων του ΔΝΤ, ότι αυτό το νέο πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι βιώσιμο».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως το γεγονός ότι ελάχιστοι πληροφορήθηκαν ότι υπήρχε ένα ελληνικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελεί τεκμήριο των αποτυχιών διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Αν η «άνοιξη της Αθήνας» -όπου ο λαός απέρριψε γενναία τους καταστροφικούς όρους λιτότητας των προηγουμένων προγραμμάτων («διάσωσης»)- έχει φέρει ένα δίδαγμα, αυτό είναι ότι η Ελλάδα θα αναρρώσει μόνο όταν η Ευρώπη θα πραγματοποιήσει τη μετάβαση από το «εμείς τά κράτη» στο «εμείς οι ευρωπαϊκοί λαοί».

«Σε όλη την ήπειρο οι λαοί έχουν απαυδήσει με μια νομισματική ένωση που είναι δυσλειτουργική επειδή είναι τόσο βαθειά αντιδημοκρατική. Γι’ αυτό ο αγώνας για την σωτηρία της Ελλάδος μεταστρέφεται τώρα σε αγώνα για της Ευρώπης την ακεραιότητα, την ψυχή, τον ορθολογισμό και τη δημοκρατία. Σχεδιάζω να επικεντρώσω τις προσπάθειά μου να βοηθήσω στη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος, εμπνεόμενου από την Άνοιξη της Αθήνας, που θα εργασθεί για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.

Φυσικά αυτό θα πάρει χρόνια για να καρποφορήσει – χρόνια που η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει. Στο μεταξύ θα συνεχίσω να υποστηρίζω το σχέδιό μας για την ανόρθωση της Ελλάδος, ως ένα βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο στο μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα της Τρόικα.»

Μιχαήλ Στυλιανού284 Posts

Δημοσιογράφος από τό 1953, με τριεθνή επαγγελματική διαδρομή και σε επιτελικές θέσεις. Μεταξύ των οποίων Δ/ντής της ελληνικής εκπομπής της γαλλικής κρατικής ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της χούντας, Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι και Γεν. Δ/ντής του ΑΠΕ.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password