ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς – [Το κατωτέρω άρθρο του Αμερικανού πολιτικού φιλοσόφου προβλήθηκε χθες από το διεθνούς προβολής οικονομικό δελτίο Ζήρο Χετζ, με τις δικές του υπογραμμίσεις αποσπασμάτων. Μεταφράσθηκε και προσφέρεται και ως τροφή ερεθισμάτων και -ελπίζεται- προβληματισμού των αρμοδίων για την χάραξη της εθνικής μας πολιτικής. ]

Μετάφραση Μιχ. Στυλιανού

Ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται πως μια κοσμοϊστορική αλλαγή σημειώθηκε στα παγκόσμια πράγματα στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διακήρυξε στην ομιλία του στον ΟΗΕ ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον τις δολερές, βλακώδεις και αποτυχημένες πολιτικές της Ουάσιγκτων, οι οποίες έχουν εξαπολύσει το χάος που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή και εισβάλει τώρα στην Ευρώπη.

Δυο μέρες αργότερα η Ρωσία πήρε επάνω της την στρατιωτική κατάσταση στη Συρία και άρχισε την καταστροφή των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
΄Ισως μεταξύ των συμβούλων του Ομπάμα να υπάρχουν μερικοί που δεν έχουν πνιγεί στην αλαζονεία και μπορούν να αντιληφθούν αυτή την ιστορική αλλαγή. Το Σπούτνικ Νιους αναφέρει πως ορισμένοι υψηλού επιπέδου σύμβουλοι ασφαλείας του Ομπάμα τον συμβούλευσαν να αποσύρει τους στρατιωτικούς του από την Συρία και να εγκαταλείψει το σχέδιο ανατροπής του Άσαντ. Τον συμβούλευσαν να συνεργασθεί με τη Ρωσία για να σταματήσει τη ροή των προσφύγων που απειλεί να πνίξει τους υποτακτικούς του στην Ευρώπη. Η εισροή ανεπιθύμητων λαών κάνει τους Ευρωπαίους να αντιληφθούν πόσο πολύ τους στοιχίζει να υπηρετούν την αμερικανική πολιτική. Οι σύμβουλοι είπαν στον Ομπάμα ότι η ηλιθιότητα της πολιτικής των νεοσυντηρητικών απειλεί την αυτοκρατορία της Ουάσιγκτων στην Ευρώπη.

Αλλά η παρορμητική χρήση βίας από την Ουάσιγκτων* αποτελεί κίνδυνο για την Αμερική και για τον κόσμο. Αυθάδεις πολιτικοί της Ουάσιγκτων και ανισόρροποι νεοσυντηρητικοί στριγγλίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταρρίψουν τα ρωσικά αεροπλάνα που ενεργούν εναντίον δυνάμεων εφοδιασμένων από τις ΗΠΑ, οι οποίες σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή στη Συρία, εξωθώντας εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη, στην προσπάθεια της Ουάσιγκτων να ανατρέψει τη κυβέρνηση της Συρίας. Ακόμη και ο Σμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ, άλλοτε συνάδελφος στο Κέντρο Στρατηγικών Και Διεθνών Μελετών, φυσιολογικά ένα λογικό αν και κάποτε παραπλανημένο άτομο, έγραψε στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς ότι η Ουάσιγκτων πρέπει να απευθύνει τελεσίγραφο στη Ρωσία να «σταματήσει και να απόσχει από στρατιωτικές ενέργειες που επηρεάζουν αμέσως αμερικανικά κεφάλαια». Ως «αμερικανικά κεφάλαια» ο Μπρεζίνσκυ εννοεί τις δυνάμεις των τζιχαντιστών που η Ουάσιγκτων εξαπέλυσε εναντίον της Συρίας.

Ο ισχυρισμός του Μπρεζίνσκυ ότι « η Ρωσία οφείλει να συνεργασθεί με την Ουάσιγκτων και όχι εναντίον της στη Συρία», είναι σφαλερός. Η πραγματικότητα είναι ότι «οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεργασθούν με τη Ρωσία, όχι εναντίον της στη Συρία», δοθέντος ότι η Ρωσία ελέγχει την κατάσταση, ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και πράττει το σωστό.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ας Κάρτερ, επαναλαμβάνει την αξίωση του Μπρεζίνσκυ. Εδήλωσε ότι η Ουάσιγκτων δεν προτίθεται να συνεργασθεί με την «τραγικά ελαττωματική» και «εσφαλμένη στρατηγική» -που εμποδίζει την παράνομη απόπειρα της Ουάσιγκτων να ανατρέψει την κυβέρνηση της Συρίας με στρατιωτική βία.
Η θέση της Ουάσιγκτων είναι ότι μόνο η Ουάσιγκτων αποφασίζει και ότι η Ουάσιγκτων προτίθεται να εξαπολύσει ακόμη περισσότερο χάος στον κόσμο με την ελπίδα ότι θα φθάσει στη Ρωσία.

Υποθέτω ότι κανένας στην αλαζονική και υπεροπτική Ουάσιγκτων δεν άκουγε όταν ο Πούτιν έλεγε στην ομιλία του της 28 Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ: « Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση στον κόσμο».

Η ανυπόφορη κατάσταση είναι το χάος που η Ουάσιγκτων έχει φέρει στη Μέση Ανατολή, το χάος που απειλεί να επεκταθεί σε όλες τις χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό και το χάος από το οποίο εκατομμύρια προσφύγων κατακλύζουν την Ευρώπη.

Μη ικανοποιημένη με το να απειλεί τη Ρωσία με πόλεμο, η Ουάσιγκτων ετοιμάζεται να στείλει αμερικανικά πολεμικά εντός των δωδεκαμίλιων χωρικών υδάτων των τεχνητών νησιών που έχει δημιουργήσει το κινεζικό πρόγραμμα ανάκτησης εδάφους. Οι «Τάϊμς του Ναυτικού» έγραψαν ότι τρείς αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν πως «επίκειται η έγκριση της αποστολής».

Ώστε έχουμε εδώ την αμερικανική κυβέρνηση προκλητικά και αδικαιολόγητα να απειλεί δύο πυρηνικές δυνάμεις. Οι πολεμοκάπηλοι της Ουάσιγκτων προσπαθούν να προσποιηθούν ότι εδαφική ανάκτηση είναι «μια ενέργεια περιφερειακής επίθεσης» και ότι η Ουάσιγκτων απλώς φυλάττει το Διεθνές Δίκαιο, προστατεύοντας την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας.»

Με το «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» η Ουάσιγκτων εννοεί την δυνατότητα της Ουάσιγκτων να ελέγχει όλες τις θαλάσσιες οδούς. Μετά από όλες τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Ουάσιγκτων και τα εγκλήματα πολέμου τα τελευταία 14 χρόνια, ο ισχυρισμός της Ουάσιγκτων ότι προστατεύει το Διεθνές Δίκαιο είναι για γέλια.

Ο αντιστράτηγος Μάϊκλ Φλυν, τέως διευθυντής της Αμερικανικής Μυστικής Υπηρεσίας Αμύνης, της μυστικής υπηρεσίας του Πενταγώνου, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτων οφείλει να κατανοήσει ότι «η Ρωσία έχει και αυτή εξωτερική πολιτική, η Ρωσία έχει επίσης μιαν εθνική αμυντική στρατηγική» και σταματήστε να παραβιάζετε τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας. Ο στρατηγός Φλυν συντάσσεται έτσι με τον Πάτρικ Μπιουκάναν (σημ. μτφ. έγκυρο δημοσιολόγο και πρώην υποψήφιο Πρόεδρο) σε δύο φωνές λογικής και ευαισθησίας στην Ουάσιγκτων. Μαζί ορθώνονται εναντίον της αλαζονείας και της ύβρεως που μας καταστρέφει.

Αρκετοί σχολιαστές, όπως ο Μάϊκ Χουίτνεϋ και ο Στέφεν Λέντμαν συμπέραναν σωστά ότι η Ουάσιγκτων δεν μπορεί να κάνει τίποτα κατά των ενεργειών της Ρωσίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το σχέδιο των νεοσυντηρητικών για μια απόφαση του ΟΗΕ για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία για να απωθήσουν τους Ρώσους είναι ονειροφαντασία. Τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να βγει από τον ΟΗΕ. Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι έχουν ήδη δημιουργήσει μιαν ντε φάκτο απαγόρευση πτήσεων.

Ο Πούτιν, χωρίς να διατυπώσει φραστικές απειλές ή προσωπικούς χαρακτηρισμούς, άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων και ο κόσμος το ξέρει.
Η απάντηση της Ουάσιγκτων είναι ύβρεις, μεγαλαυχίες και περισσότερα ψεύδη, μερικά από τα οποία επαναλαμβάνονται από τους όλο και πιο αμφίβολους υποτακτικούς της Ουάσιγκτων. Το μόνο αποτέλεσμα είναι η απόδειξη της αδυναμίας της Ουάσιγκτων.

Εάν ο Ομπάμα έχει ίχνος λογικής, θα απομακρύνει από την κυβέρνησή του τους νεοσυντηρητικούς ηλιθίους που σπατάλησαν την ισχύ της Ουάσιγκτων και θα επικεντρωθεί στο να συγκρατήσει την Ευρώπη, συνεργαζόμενος με τους Ρώσους για να καταστρέψει μάλλον παρά να προωθήσει την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, που πνίγει την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Εάν ο Ομπάμα δεν μπορεί να ομολογήσει ένα λάθος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να χάνουν αξιοπιστία και κύρος σε όλο τον πλανήτη.

*Σημείωση: Ο Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς κάνει επίμονα, στην αρθρογραφία του, την αντιδιαστολή μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ουάσιγκτων, καταγγέλλοντας την υφαρπαγή της εξουσίας από συμφέροντα, οικονομικά και άλλα, που αντιστρατεύονται και καταστρέφουν τα ζωτικά συμφέροντα του αμερικανικού έθνους.

Μιχαήλ Στυλιανού284 Posts

Δημοσιογράφος από τό 1953, με τριεθνή επαγγελματική διαδρομή και σε επιτελικές θέσεις. Μεταξύ των οποίων Δ/ντής της ελληνικής εκπομπής της γαλλικής κρατικής ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της χούντας, Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι και Γεν. Δ/ντής του ΑΠΕ.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password