«Η λιτότητα απέτυχε»: Ανοιχτή επιστολή του Thomas Piketty στην Άνγκελα Μέρκελ

Η δίχως τέλος λιτότητα που η Ευρώπη τροφοδοτεί τους Έλληνες δεν λειτουργεί.Τώρα  Ελλάδα φώναξε ένα ηχηρό “φτάνει ως εδώ”

Μετάφραση του συνεργάτη του iThesis Ανδρέα Μουντζουρούλια του άρθρου http://www.thenation.com/article/austerity-has-failed-an-open-letter-from-thomas-piketty-to-angela-merkel/
Η παγκόσμια καμπάνια Avaaz https://secure.avaaz.org/el/stand_with_greece_loc_el/?slideshow οργάνωσε αυτή την ανοιχτή επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ  την οποία υπέγραψαν περισσότεροι απο μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι, απαιτώντας το τέλος του αποτυχημένου προγράμματος λιτότητας της Ελλάδος.
Όπως ο περισσότερος κόσμος γνώριζε, οι οικονομικές απαιτήσεις της Ευρώπης διέλυσαν την οικονομία της Ελλάδος, οδήγησαν σε μαζική ανεργία, σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, διόγκωσαν το εξωτερικό χρέος, με το πρόβλημα του χρέους να κλιμακώνεται σε ένα ανεξόφλητο 175% του ΑΕΠ.
Η ανθρωπιστική επίπτωση είναι τεράστια, 40% των παιδιών ζούν σε συνθήκες φτώχιας, η βρεφική θνησιμότητα βρίσκεται στα ύψη και η ανεργία των νέων είναι κοντά στο 50%.

Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η κακή λογιστική από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις βοήθησαν στη δημιουργία του προβλήματος του χρέους. Οι Έλληνες έχουν συμμορφωθεί με ένα μεγάλο μέρος του καλέσματος της  Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για λιτότητα, περικοπή μισθών, περικοπή των κρατικών δαπανών, περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιησεις και αυξήσεις φόρων.  
Αλλά τα τελευταία χρόνια, η σειρά των λεγόμενων προγραμμάτων προσαρμογής που επεβλήθησαν  στην Ελλάδα, εξυπηρέτησαν μόνο στη δημιουργία μιας Μεγάλης Ύφεσης που όμοια της έχουμε να δούμε στην Ευρώπη απο την περίοδο 1923-1933. Το φάρμακο που συνταγογράφησε το το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες έχει αιμοραγήσει τον ασθενή και δεν θεράπευσε την ασθένεια.
Μαζί καλούμε την καγκελάριο Μέρκελ και την τρόικα να διορθώσει την πορεία αυτή, για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει τη σκανδάλη. 
Δυστυχώς, η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνο το μέλλον της Ελλάδος στην Ευρώπη. Οι παράπλευρες απώλειες θα σκοτώσουν την Ευρωζώνη, τη δημοκρατία και την ευημερία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες οικονομικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.
«Αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει τη σκανδάλη.” – Piketty, et al.
Στη δεκαετία του 1950, η Ευρώπη ιδρύθηκε για τη συγχώρεση των χρεών του παρελθόντος, κυρίως της Γερμανίας, η οποία συνεισέφερε σημαντικά στην μεταπολεμική οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη. Σήμερα χρειαζόμαστε την αναδιάρθρωση και τη μείωση του ελληνικού χρέους, δίνοντας πνοή στην οικονομία να ανακάμψει, και να επιτρέψει στην Ελλάδα να εξοφλήσει το βάρος του μειωμένου  χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τώρα είναι η ώρα για να επανεξέταστεί το ανθρωπιστικό ζήτημα  και το αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας των τελευταίων ετών και να συμφωνήσουν σε μια σημαντική μείωση των χρεών της Ελλάδος σε συνδυασμό με τις απολύτως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Το μήνυμα μας στην καγκελάριο Μέρκελ είναι ξεκάθαρο. Σας καλούμε να κάνετε ζωτικής σημασίας ενέργειες για την Ελλάδα, τη Γερμανία και για ολόκληρο τον κόσμο. 
Η Ιστορία θα σας θυμάται για τις ενέργειές σας αυτή την εβδομάδα. Περιμένουμε και υπολογίζουμε σε εσάς ότι θα κάνετε τολμηρά και γενναιόδωρα βήματα προς την Ελλάδα, που θα στηρίζουν την Ευρώπη για τις επόμενες γενιές.
 
Με εκτίμηση,

Heiner Flassbeck, former State Secretary in the German Federal Ministry of Finance

Thomas Piketty, Professor of Economics at the Paris School of Economics

Jeffrey D. Sachs, Professor of Sustainable Development, Professor of Health Policy and Management, and Director of the Earth Institute at Columbia University

Dani Rodrik, Ford Foundation Professor of International Political Economy, Harvard Kennedy School

Simon Wren-Lewis, Professor of Economic Policy, Blavatnik School of Government, University of Oxford

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password