Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το Μανιφέστο που θα απαλλάξει την Ελλάδα από τη δίνη της κομματοκρατίας. 

της Μαρίας Χωριανοπούλου 

Πολλές φορές έχουμε όλοι μας αναρωτηθεί για τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα μας στην παρακμή, την οικονομική υποτέλεια και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.
Οι λόγοι είναι αναμφίβολα πολλοί, η βασική αιτία όμως, κατά τη γνώμη μας, είναι ο τρόπος διαχείρισης, διαχρονικά, των υποθέσεων της χώρας από το πολιτικό σύστημα.
Όσο κι αν τα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία, βασικές θεσμικές αλλαγές, που θα εξυγιάνουν το πολιτικό σύστημα, δεν έχουν προταθεί από κανένα πολιτικό οργανισμό. Όπως καταλαβαίνετε, κανείς δεν τολμά να αγγίξει τα συμφέροντα της κλειστής κάστας.

Τώρα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ξεφύγουμε από τα κλισέ και τους διαχωρισμούς που σκόπιμα μας έχει εγκλωβίσει το πολιτικό σύστημα.
Δεν υπάρχουν πια κόμματα, διακρίσεις σε αριστερός, κεντρώος, δεξιός, μπλε, κόκκινος ή πράσινος.
Ένα και μόνο δίλημμα τίθεται αμείλικτα ενώπιον μας:
Τι επιζητούμε;  Παγκοσμιοποίηση ή διατήρηση της εθνικής ταυτότητας ;
Να μετατραπούμε επίσημα σε επαρχία της Ε.Ε. και των δανειστών και να γίνουμε κιμάς στη μηχανή της παγκοσμιοποίησης ή να διατηρήσουμε το έθνος-κράτος, τη γλώσσα, την παράδοση, την ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας ;

Το iThesis με βαθύ αίσθημα ευθύνης προς την χώρα και τους πολίτες που χειμάζονται, αποφάσισε να καταθέσει προτάσεις για την ανανέωση-εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.

1. Η θητεία των βουλευτών να απαγορεύεται να παρατείνεται πέραν των 8 ετών.
Η ιδιότητα του Βουλευτή δεν είναι δυνατόν να έχει γίνει επάγγελμα για πολλούς. Είναι λειτούργημα και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί.
Στη διάρκεια της θητείας των 8 ετών, ένας Βουλευτής μπορεί να προσφέρει όσα μπορεί και θέλει. Από εκεί και στο εξής, γίνεται μέρος του συστήματος και ακουλουθεί τις εξαρτήσεις του.

2. Μείωση του αριθμού των Βουλευτών από 300 σε 200.
Άμεση μείωση του αριθμού τους!! Είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Αφού όλοι οι πολιτικοί μάς λένε ότι συμφωνούν σε αυτό…

3. Η ιδιότητα του Υπουργού να μην είναι παράλληλη με την ιδιότητα του Βουλευτή. Ο Βουλευτής που αποκτά την ιδιότητα του Υπουργού να παραιτείται της βουλευτικής του ιδιότητας. Μόνο τότε θα αφοσιωθεί πραγματικά στο έργο του και δεν θα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την ικανοποίηση της κομματικής του πελατείας.

4. Οι συνδικαλιστές (εκλεγμένοι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συμβούλια) να μην έχουν το δικαίωμα να πολιτεύονται. Επίσης να είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται κανονικά και να μην έχουν το σκανδαλώδες προνόμιο αποχής από την εργασία τους λόγω των συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων. Τα προνόμιά τους να καταργηθούν πλήρως. Η χώρα ματώνει οικονομικά και γι’ αυτό πρέπει να περικοπούν συνδικαλιστικά επιδόματα, αυτοκίνητο και κινητό.

5. Οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς να είναι υπηρεσιακοί υπάλληλοι του εκάστοτε Υπουργείου (όχι αποτυχημένοι πολιτευτές και φίλοι των εκάστοτε Υπουργών και Πρωθυπουργών). Να μην έχουν το δικαίωμα να πολιτεύονται για πέντε έτη μετά τη λήξη της θητείας τους.

6. Κατάργηση κάθε μορφής ασυλίας Βουλευτών, Υπουργών και γενικότερα κάθε μορφής Αξιωματούχων. Άμεση κατάργηση του άρθρου 86 περί (μη) ευθύνης Υπουργών.

7. Ανάρτηση μονίμως στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου του Πόθεν Έσχες των Βουλευτών (από την ημέρα που μπήκαν στην πολιτική και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους).

8. Κατάργηση της δυνατότητας να αποσπούν υπαλλήλους από το δημόσιο.
Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες Βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν στο γραφείο τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες (οι οποίοι αμείβονται από τη Βουλή) και να αποσπάσουν δύο δημοσίους υπαλλήλους.
Ποιος Έλληνες επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας απολαμβάνει τέτοιων προνομίων ;
Κατάργηση των προνομίων τους (αυτοκίνητο, δωρεάν κλήσεις κινητών τηλεφώνων, δωρεάν διέλευση στα διόδια, δωρεάν ταχυδρονικά τέλη κλπ. κλπ.)
Ποια ελληνική επιχείρηση έχει αυτή την προνομική μεταχείριση ;
Θα μπορούσε να ισχύει για τους Έλληνες βουλευτές αυτό που ισχύει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο budget, ανά μήνα, με το οποίο θα καλύπτουν έξοδα του γραφείου τους και θα πληρώνουν τους συνεργάτες τους.

9. Επειδή η Ελληνική Βουλή έχει γίνει βο(υ)λή συγγενών και τόπος εύρεσης εργασίας των γόνων των πολιτικών οικογενειών, θα πρέπει να απαγορευθεί να είναι υποψήφιοι Βουλευτές συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού αλλά και παράλληλα να είναι υποχρεωτικό να παρέλθει μία δεκαπενταετία για να πολιτευθεί συγγενής Βουλευτή ή Υπουργού. Επίσης οι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού των Βουλευτών να μην έχουν το δικαίωμα να διορίζονται στη Βουλή.
Ακούμε συχνά από δήθεν «προοδευτικούς και δημοκράτες» να τοποθετούνται κατά του βασιλιά. Συμφωνούμε, κανείς δεν θέλει να τον κυβερνούν άνθρωποι μόνο και μόνο εξαιτίας της κληρονομικής τους ιδιότητας!! Αλλά και οι γιοι, κόρες, ανήψια, ξαδέλφια κλπ. βουλευτών δεν αποτελούν παρόμοια περίπτωση ;

10. Να καταργηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια. Τα κόμματα μπορούν κάλλιστα να διατηρήσουν τις πολιτικές τους νεολαίες. Είναι όμως απαράδεκτο οι φοιτητοπατέρες -αμφιβόλου αξίας και προσόντων- να διαμορφώνουν ρυθμιστικό ρόλο στα πανεπιστήμια και στη συνέχεια να εξαργυρώνουν αυτή την «προσφορά» τους στο κόμμα, με μία θέση στη Βουλή!

11. Οι Βουλευτές να υποχρεούνται να επιδείξουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία είναι απαραίτητη για να κυβερνήσουν τον τόπο και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και να μην … έχει εργαστεί…ούτε σε περίπτερο!!

12. Οι Πρόεδροι Οργανισμών, Συμβουλίων, Νοσοκομείων κλπ. να έχουν αποδεδειγμένα σχετικές γνώσεις και εμπειρία για την θέση που θα κληθούν να υπηρετήσουν και να μην έχουν ποτέ διατελέσει συνδικαλιστικά στελέχη.

13. Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η δυνατότητα ενός πολίτη να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής.
Μόνο όταν βρίσκεται κάποιος κοντά στην κομματική μηχανή και έχει την εύνοια ενός πολιτικού αρχηγού, έχει ελπίδα να είναι υποψήφιος βουλευτής.
Πόσοι ικανοί, έντιμοι, με ιδεαλισμό, άνθρωποι θα ήθελαν να προσφέρουν στον τόπο τους, αλλά δεν μπορούν! Βρίσκουν πόρτες ερμητικά κλειστές!!
Σήμερα, την εποχή του διαδικτύου, είναι απόλυτα εφικτό να ψηφίζουν διαδικτυακά οι πολίτες και να επιλέγουν οι ίδιοι τους υποψηφίους βουλευτές.
Εξαιρετικό παράδειγμα, οι εκλογές στα Πανεπιστήμια για την ανάδειξη πρυτάνεων και συμβουλίων διοίκησης που έγιναν με ηλεκτρονικό τρόπο και σημείωσαν απόλυτη επιτυχία!

14. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τους Πολίτες.

15. Πλήρης διαχωρισμός της Δικαστικής από την Εκτελεστική Εξουσία. Οι ανώτατοι δικαστικοί να μην διορίζονται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία αλλά να επιλέγονται σε μία short list με βάση τα προσόντα τους και τελικά να επιλέγονται με κλήρωση. Να ενεργοποιηθεί το σύστημα των ενόρκων που θα επιλέγονται επίσης με κλήρωση και θα είναι Έλληνες πολίτες που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

16. Να μην επεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στις κρίσεις των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τα σώματα αυτά επιτελούν σημαντικό έργο και έχουν αναλάβει τεράστιες ευθύνες έναντι του λαού, επομένως πρέπει να έχουν αυτοδιάθεση και αυτοδιοίκηση.

17. Να διενεργούνται δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα. Δεν είναι δυνατόν 300 άνθρωποι να αποφασίζουν, ανεξέλεγκτα, για την τύχη της χώρας και την πορεία της και να μην έχουν ακούσει τι θέλουν οι πολίτες.
Να υπάρχει καταλογισμός ποινικής ευθύνης για τις κυβερνήσεις που δεν τηρούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

18. Να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος με τη συμμετοχή των πολιτών. Το διαδίκτυο είναι θαυμάσιο εργαλείο για να ληφθεί υπόψιν η γνώμη των πολιτών. Οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για το συγκεκριμένο θέμα διαδικτυακά. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος από ένα ένοχο πολιτικό σύστημα που θα διασφαλίσει και θα διαφυλάξει τα του οίκου του.

19. Να υπάρχει αναζήτηση ποινικών ευθυνών για πολιτικούς αρχηγούς που ανέβηκαν στα μπαλκόνια, εξήγγειλαν υποσχέσεις, κέρδισαν τις εκλογές με βάση αυτές τις υποσχέσεις και στη συνέχεια δεν τήρησαν τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν!! Αυτή η τακτική εξαπάτησης των πολιτών κάποτε πρέπει να σταματήσει!!

20. Να μηχανογραφηθούν όλες οι υποθέσεις του Δημοσίου και να συνδέονται ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες μεταξύ τους. Κανείς δεν θα μπορεί να επέμβει και να προσπεράσει κάποιον άλλο στο χρόνο λήψης της σύνταξης, στο χρόνο έγκρισης ενός φακέλου στην πολεοδομία, στην στρατολογία σχετικά με την κατάταξη των νέων στρατευμένων κλπ. Με αυτόν τον τρόπο θα πάψει το αλισβερίσι των πολιτών με τους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα γραφεία τους σε γραφεία ικανοποίησης ρουσφετιών.

Είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, ο πολίτης να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο Κράτος, στην Πολιτεία, στη Χώρα του. Να πάψει να αποτελεί απειλή το κράτος για τον πολίτη!!

Μόνο με δραστικά και ουσιαστικά μέτρα, που θα θίξουν τα κακώς κείμενα στη ρίζα τους, μπορούμε να έχουμε ελπίδα για τη σωτηρία αυτού του τόπου!!

Κανένα μαγικό ραβδάκι της Κίρκης δεν πρόκειται να μας σώσει, αν οι ίδιοι δεν αναλάβουμε, ο καθένας χωριστά, και όλοι μαζί, τις ευθύνες μας!!

Αν συμφωνείτε με το κείμενο, διαδώστε το σε όσους περισσότερους μπορείτε.
Η δράση και η ενεργοποίησή μας είναι η ελάχιστη προσφορά στην πατρίδα μας.

4 Comments

 • ASP Reply

  28 Απριλίου, 2016 at 12:39 πμ

  Σε όλα συμφωνώ, εκτός του 3. Όπου για να γίνει κάποιος υπουργός απαραίτητα πρέπει να έχει την ιδιότητα του εκλεγμένου βουλευτή.

  Επίσης το 1. Η χρονική διαρκεια που επιτρέπεται να είναι κάποιος βουλευτής ισως δεν πρέπει να έχει περιορισμό στο σύνολο των ετών, αλλά ίσως να πρέπει περιορίζεται σε εκ περιτροπής βουλευτική θητεία από 6 μήνες μέχρι 2 χρόναι

  Επίσης για το 2, ως προς τον αριθμό των βουλευτών, πρέπει να τονισθεί ότι όσο περισσότερο η εξουσία πηγάζει απο το λαό, ειτε αυτό επιτυγχάνεται με την πιο άμεση συμμετοχή των πολιτών είτε με την διαδικασία της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας τόσο μειώνεται η ανάγκη μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών.

  Αυτό το μανιφέστο νομίζω πως βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών και αν πραγματικά κάποια στιγμή εφαρμοστεί θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που για δεκαετίες υπάρχουν. Γενικά θα προσπαθήσω να το προωθήσω.

 • ΔΙΚ Reply

  30 Απριλίου, 2016 at 3:50 μμ

  Συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Αλλά στο 3ο πιστεύω ότι βουλευτής δεν θα πρέπει να γίνεται υπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του. Στο κάτω-κάτω οι ψηφοφόροι του τον ψήφισαν για να τους εκπροσωπεί στη βουλή. Τα συγκοινωνούντα δοχεία βουλής-κυβέρνησης εξάλλου είναι πηγή ρουσφετιών… Όσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: για να ψηφίζεται από τους πολίτες, υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχει και κάποιες εξουσίες, που σήμερα δεν έχει. Αλλοιώς η άμεση ψήφισή του δεν έχει νόημα…

 • Δημήτρης Αντ. Σιδερής Reply

  3 Μαΐου, 2016 at 3:09 μμ

  Θα συμφωνούσα σε όλα, αν υπήρχε μια βασική πρόταση που λείπει: Οι βουλευτές να μην εκλέγονταν, αλλά να κληρώνονταν από το σύνολο των πολιτών. Μ΄ αυτό τον απλό τρόπο, που έχει δοκιμασθεί με μέγιστη επιτυχία στην Αρχαία Αθήνα: καταργείται η πελατειακή σχέση βουλευτών με πολίτες. Καταργείται η αποχή. Μπορούν να αποκλεισθούν, μετά την εκλογή οι ακατάλληλοι (ποινικό μητρώο, άνοια κλπ), πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με τους εκλεγμένους. Η βουλή αποτελεί αξιόπιστο αντιπροσωπευτικό δείγμα της λαϊκής βούλησης κλπ

 • yiorgos Reply

  2 Δεκεμβρίου, 2016 at 9:18 μμ

  Δεν σεβάστηκαν την πιο βασική αρχή της λειτουργίας της Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα ήταν να την “καπελώσουν”. Δεν σεβάστηκαν τον τρόπο στελέχωσης της Βουλής, που διασφάλιζε την “παρουσία” του λαού στην εξουσία. Αλλοίωσαν τις ιδιότητες των πρωταγωνιστών της Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Παραβίασαν τη βασικότερη αρχή, που εξασφάλιζε την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος …Την αρχή εκείνη, η οποία απαγόρευε στον πολιτικό να είναι βουλευτής. Δημιούργησαν επαγγελματίες πολιτικούς, τους οποίους τους έβαλαν να παριστάνουν τους βουλευτές-αντιπροσώπους του λαού, ενώ αυτό από τη φύση του δεν μπορεί να ισχύει …Ο πολιτικός δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τον λαό …Από τη φύση του. Ο πολιτικός αντιπροσωπεύει τον βασιλιά του, τον Θεό του, την ταξική του συνείδηση ή απλά τον εαυτό του και τους έχοντες κοινές απόψεις με αυτόν και άρα το κόμμα του. Άρα; Άρα, εκ των δεδομένων δεν μπορεί να είναι βουλευτής.
  Ο Βουλευτής είναι “Ένα” με τον λαό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει μόνιμα να αποτελεί αντιπροσωπευτικό “δείγμα” του λαού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι τυχαίος. Πρέπει να λαμβάνει αυτό το αξίωμα με κλήρωση. γνωρίζοντας τι ακριβώς απειλεί τις εξουσίες τους, σχεδίασαν ένα “δημοκρατικό” σύστημα με βάση τις δικές τους ανάγκες. Το βάπτισαν “δημοκρατικό” και το “βραχυκύκλωσαν”. Έχοντας απέναντί τους έναν λαό απροετοίμαστο και αστοιχείωτο, τον “παγίδεψαν” εύκολα. Δημιούργησαν μόνοι τους τα κόμματα και τους κομματάρχες και τους παρέδωσαν τη Βουλή. Αυτοί είχαν το “μαχαίρι” και αυτοί είχαν και το “καρπούζι” …και έτσι καπέλωσαν τα πάντα. Έστειλαν τον λαό στις κάλπες να ψηφίζει ανάμεσα στα δουλικά τους. Η βρετανικής εμπνεύσεως “δημοκρατία” έγινε μια θλιβερή “αναπαράσταση” ενός αρχαίου “δρώμενου”, του οποίου κανένας δεν αντιλαμβανόταν τη σημασία.
  Αυτό ακριβώς ήταν το μυστικό της Democracy, η οποία ουδεμία σχέση είχε με τη Δημοκρατία των Ελλήνων. Οι Βρετανοί μονάρχες δημιούργησαν τα κομματικά δίπολα των επαγγελματιών πολιτικών, που σήμερα όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι κατέστρεψαν τους λαούς. Αυτοί δημιούργησαν ένα κόμμα, το οποίο επισήμως τούς εξέφραζε και οι ίδιοι επίσης δημιούργησαν και το “αντίπαλο” κόμμα, το οποίο επίσης επισήμως τους “απειλούσε”. eamb.gr .. http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2012/07/i-dimokratia-8a-sosei-tin-ellada.html

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password