Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Στην Ελλάδα και στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας αναμένεται να επικεντρωθεί το μεγάλο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στην περιοχή των Δελφών (ξενοδοχείο Ανεμόλια), αυτό το Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή μιας πλειάδας διεθνώς γνωστών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη,περιλαμβανομένης της Ρωσίας, και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μεταξύ των δεκάδων συνέδρων που συμμετέχουν περιλαμβάνονται ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο επίσης γνωστός Ρώσος διανούμενος Μπαρίς Καγκαρλίτσκι, ο κορυφαίος σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν ακαδημαϊκός Σεργκέι Γκλάζιεφ (θα συνδεθεί μέσω σκάιπ, γιατί η ΕΕ τον έχει περιλάβει στη λίστα των κυρώσεων και δεν μπορεί να ταξιδεύσει στην Ελλάδα), ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, “Γιατρός” Βάσσος Λυσσαρίδης, ο Ιταλός πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής Τζιουλλιέττο Κιέζα, ηγετικά στελέχη του γαλλικού “Κόμματος της Αριστεράς” και του πορτογαλλικού “Αριστερού Μπλόκου”, ο ‘Ελμαρ Αλτφάτερ, από τους γνωστότερους  Γερμανούς οικονομολόγους, όπως και στελέχη του κόμματος “Linke”, ο γνωστός οικονομολόγος και παλαιός φίλος και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου Samir Amin, ο Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο πρώην Υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και πολλοί άλλοι. Ο πρώην Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Πωλ Ρόμπερτς, που δυστυχώς δεν μπορούσε να ταξιδεύσει, θα συνδεθεί επίσης μέσω σκάιπ. Την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης έχει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.
Τους συνέδρους θα απασχολήσουν η ευρωπαϊκή, και ιδίως η ελληνική κρίση, ως η πλέον οξεία εκδήλωση της πρώτης, αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία και ο κίνδυνος τόσο ενός νέου (ελπιζόμενου μόνο) “ψυχρού” πολέμου, όσο και μιας ενδεχόμενης γενίκευσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ.
‘Ένα θέμα επίσης που θα εξεταστεί είναι η αναζήτηση εναλλακτικών στο σύστημα του “ευρωφιλελευθερισμού” που κυριάρχησε στην ΕΕ, ιδίως μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και θεωρείται από πολλούς ως υπεύθυνο της σημερινής βαθιάς κρίσης. Εναλλακτικές τόσο σε επίπεδο προγραμματικό και “οράματος”, όσο και στο επίπεδο των στρατηγικών, των μεθόδων και των πολιτικών εργαλείων.
Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το ‘Ιδρυμα Λυσσαρίδη, από το ρωσικό Ινστιτούτο για την Παγκοσμιοποίηση και τα Κοινωνικά Κινήματα, από το ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), από το “Forum Mondial des Alternatives” και από τοagora-dialogue.com“.
Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και μερικοί από τους συνέδρους που θα παραμείνουν και τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα συναντηθούν με όσους δημοσιογράφους το επιθυμούν στο ξενοδοχείο “New Hotel”, Φιλελλήνων 16, το μεσημέρι της Δευτέρας 22ας Ιουνίου στις 12.00.

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος54 Posts

Δημοσιογράφος & Συγγραφέας

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password