ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Ο ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η υπουργική απόφαση βγήκε επίσημα κι αποτελεί νέα καινοτομία για την Κύπρο που προχωρά με ταχύτητες θεαματικές στο θέμα της ΑΟΖ, ειδικά αν την συγκρίνουμε με την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Ο τρίτος γύρος αδειοδότησης είναι μία αλλαγή φάσης για την Κύπρο και αυτό γίνεται την ώρα που συζητάμε για προβλήματα που δεν αξιοποιούν τα δεδομένα της ΑΟΖ.

Έχουμε και πάλι μια απόδειξη ότι η δυναμική της ΑΟΖ λειτουργεί καταλυτικά και δεν σταματά πάνω σε ανούσια εμπόδια, γιατί ακολουθεί τα βήματα της υψηλής στρατηγικής της Κύπρου κι όχι τοπικά και κομματικά συμφέροντα. Τώρα η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το γεγονός ότι υπάρχουν στην ΑΟΖ της όχι μόνο στρατηγικά κοιτάσματα, αλλά κοιτάσματα, τρία στον αριθμό, του τύπου Ζορ, δηλαδή υπεργιγαντιαία.

Η Κύπρος δεν συνεχίζει μόνο την πορεία της, αλλά ενεργά ενισχύει όλο το πλαίσιο της δραστηριότητας της στην ενέργεια. Βλέπουμε με αυτόν τον τρίτο γύρο αδειοδότητσης ότι η δυναμική του δεύτερου συνεχίζεται και αξιοποιείται κι η απόδειξη της εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος Αφροδίτη, για να πείσουμε πετρελαϊκές εταιρείες, έτσι ώστε να είναι υποψήφιες. Ταυτόχρονα η Κύπρος δείχνει και την πορεία που πρέπει ν’ ακολουθήσει και η Ελλάδα όσον αφορά στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, αφού υπάρχουν τέσσερα κοιτάσματα του τύπου Ζορ στην ΑΟΖ μας.

Με άλλα λόγια ο τρίτος γύρος αδειοδότησης έρχεται ν’ αλλάξει το κλίμα και να το κάνει ακόμα πιο θετικό για να δείξουμε σε όλους και μέσα και έξω ότι η ΑΟΖ είναι όντως ένα κυρίαρχο εργαλείο για το μέλλον της Κύπρου στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο δίχως παράλογες φοβίες και ενδοιασμούς.

πηγή: lygeros.org

Nίκος Λυγερός67 Posts

Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password