Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Άρθρο του οικονομολόγου Desmond Lachman, πρώην στελέχους του ΔΝΤ, στην ιστοσελίδα του American Enterprise Institute, κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την επενέργεια που θα έχουν τα γερμανικά πλεονάσματα στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι πολύ πιο σημαντικά και από αυτά της Κίνας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για την Κίνα θα είναι της τάξης του 1 – 3% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από ένα αποδεκτό επίπεδο ενώ για τη Γερμανία θα κυμανθεί μεταξύ 3 – 6% παραπάνω από το αποδεκτό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Lachman, το εξωτερικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα παραμείνει στο 8,5% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή 3 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του εξωτερικού πλεονάσματος της Κίνας.

Η διατήρηση ενός τόσο μεγάλου εξωτερικού πλεονάσματος βλάπτει και την παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή οικονομία. Σε μια περίοδο που η ζήτηση σε παγκόσμια βάση είναι ανεπαρκής, το τεράστιο εξωτερικό πλεόνασμα της Γερμανίας σημαίνει ότι απορροφά μεγάλο μέρος της ήδη ανεπαρκούς ζήτησης από τον υπόλοιπο κόσμο. Παρόμοια, σε ότι αφορά την Ευρώπη, σε μια περίοδο που οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αναγκάζονται να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους, η διατήρηση μεγάλων πλεονασμάτων από τη Γερμανία το μόνο που κάνει είναι να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επιβαλλόμενη σταθεροποίηση (μείωση των ελλειμμάτων).

Σύμφωνα με το Lachman οι λύσεις που προτείνει το Κογκρέσο για την αποκατάσταση των ανισορροπιών που προκαλεί η Γερμανία στο παγκόσμιο εμπόριο είναι στην καλύτερη περίπτωση μεροληπτικές. Τέτοιες λύσεις αφορούν σε μεγαλύτερες δαπάνες σε υποδομές και αύξηση των εισοδημάτων ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και η χώρα να καταστεί λιγότερο ανταγωνιστική.

Στην πράξη η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει την αντίθετη πορεία από εκείνη που ακολουθούν οι χώρες που προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ανατίμηση του νομίσματος για τους Γερμανούς εξαγωγείς ώστε να μειωθούν οι εξαγωγές της Γερμανίας και να μειωθούν οι καταθέσεις λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης ξένων προϊόντων μέσω της αύξησης των εισαγωγών.

Δυστυχώς, όσο η Γερμανία παραμένει στο ευρώ, δεν υπάρχει προοπτική να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον πιο υψηλές ισοτιμίες δεδομένου ότι η Αμερικανικής και η Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική δεν συγχρονίζονται. Επίσης δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες, το ευρώ μάλλον αναμένεται να υποτιμηθεί παρά να ανατιμηθεί.

Σε αυτή την περίπτωση το εξωτερικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Εν τω μεταξύ οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν τα ελλείμματά τους, καταλήγει ο Lachman.

Πηγή: mignatiou.com

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password