100.000 ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Περισσότεροι από 100.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει το ψήφισμα «ΑΚΥΡΩΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ». Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια σειρά οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην ΕΕ και κύριο αίτημά τους είναι η διαγραφή του ελληνικού χρέους και η δημιουργία νέων «δικαιότερων» κανόνων σε επίπεδο ΟΗΕ.

Δείτε την πρωτοβουλία ΕΔΩ

Είστε de facto χρεοκοπημένοι

«Η Ελλάδα είναι μια de facto χρεοκοπημένη χώρα. Το χρέος είναι περίπου 180% του ΑΕΠ, δηλαδή τρεις φορές το όριο που θεωρείται βιώσιμο σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, ο νέος δανεισμός ήταν κυρίως για την αναχρηματοδότηση των παλαιών χρεών», είπε στην EurActiv.gr ο Bodo Ellmers, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Χρέος και την Ανάπτυξη (Εurodad) και ειδήμονας σε ζητήματα χρέους.

Είπε ότι η ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών είναι ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος της κρίσης καθώς η χώρα έχασε το ¼ του ΑΕΠ της από την έναρξη της κρίσης.

«Έχουμε μια χαμένη γενιά ανέργων νέων, και υπήρξε μαζική «διαρροή εγκεφάλων» σε άλλες χώρες. Τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης υποχρηματοδοτούνται και είναι τώρα σε μια απελπιστική κατάσταση.

«Η Eurodad μάχεται για την ελάφρυνση του χρέους για τις χώρες που το χρειάζονται σχεδόν 30 χρόνια τώρα. Οι χώρες ήταν κυρίως αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά οι κρίσεις χρέους της δεκαετίας του 1980 και η κρίση του ευρώ έχουν παρόμοιες επιπτώσεις:

«Υπονομεύουν την ανάπτυξη και φτωχαίνουν τους ανθρώπους», είπε ο Ellmers.

Συνέχισε, λέγοντας ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με το επιχείρημα ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί.

«Εάν δεν γίνει αυτό τότε η χώρα απλά θα οδηγηθεί σε ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι η Ελλάδα φέρει το βάρος της επιχείρησης διάσωσης των τραπεζών που ξεκίνησε για τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στο μέσο των τελευταίων οικονομικών κρίσεων.

«Τα τρέχοντα χρέη στην Ελλάδα είναι η κληρονομιά αυτής της διεθνούς επιχείρησης, γι ‘αυτό είναι άδικο να τεθεί αυτό το βάρος σε Έλληνες πολίτες».

Κανένας ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να μιλήσει για αυτό

Έκανε αναφορά στη Συμφωνία Χρέους του Λονδίου το 1953, όπου διεγράφη μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους μετά τον Β’ ΠΠ.

«Γνωρίζουμε ότι για τους πολιτικούς, είναι πολύ δύσκολο να διαγράψουν χρέη. Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από μια συνεδρίαση του Eurogroup και να πει στα μέσα ενημέρωσης ότι απλά διέγραψε πολλά δισεκατομμύρια. Γι ‘αυτό ζητούμε νέους κανόνες να ασχοληθεί με την κατάσταση χρεοκοπίας. Χρειαζόμαστε ένα διεθνές πτωχευτικό δίκαιο για τα κράτη που να καθορίζει σαφείς, προβλέψιμους και δεσμευτικούς κανόνες σε τέτοιες περιπτώσεις», συνέχισε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πρέπει να στραφούν προς ένα «πολυμερές νομικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους».

EurActiv, Σαράντης Μιχαλόπουλος

*φωτογραφία Global Justice Now

Απόψεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα της νέας ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους». Και πρόσθεσε πως η λύση θα πρέπει «να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεκτή από τους εταίρους». Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Πηγή: euractiv.gr

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password