ΕΛΛΑΣ – ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

“Και τι κάνουν οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας κ.Υπουργέ;”
“Βγαίνουν στις πλατείες και λιάζονται!”
Το παραπάνω απόσπασμα διαλόγου θα μπορούσε να αποτελεί ευρηματικό θέμα σατυρικού προγράμματος αλλά δυστυχώς είναι δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού-υπεύθυνης για το μεταναστευτικό, κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου!

Από τον Ιούλιο έχουν εισέλθει στη χώρα περίπου 50.000 μετανάστες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ενώ από την αρχή του έτους υπολογίζεται ότι κατάφεραν πάνω από 124.000 να περάσουν λαθραία τα ελληνικά σύνορα.Οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν πολιτικοί πρόσφυγες, όσοι κατάφεραν να επιζήσουν δηλαδή, αφού σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης,περισσότεροι από 2.000 υπολογίζονται οι νεκροί που προσπάθησαν να εισέλθουν αλλά ανηλεώς χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.

Το πεδίο του Άρεως έχει γίνει τώρα για τους επιζήσαντες Όαση και Κολαστήριο παράλληλα. Ευχαριστούν την τύχη τους που δεν είχαν την κατάληξη άλλων συμπατριωτών τους μα ταυτόχρονα την καταριούνται, αφού οι συνθήκες στις οποίες ζουν είναι άθλιες, όρος αρκετά επιεικής, τηρουμένων των αναλογιών της δραματικότητας της κατάστασης. Χωρίς φαγητό, χωρίς νερό και με τους κανόνες υγιεινής παραβιασμένους εδώ και μέρες, αυτοί οι άνθρωποι, εκτεθειμένοι, μοιάζουν με εκρηκτικό μηχανισμό που είναι έτοιμος να εκραγεί, παρασύροντας τόσο τους ίδιους όσο και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο στη δίνη του κινδύνου. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό. Είναι η αλήθεια που ”κατοικεί” στο κέντρο της Αθήνας εδώ και λίγο καιρό!
Η αρμόδια αρχή αδράνησε συστηματικά να αντιμετωπίσει με την πρέπουσα σοβαρότητα το ζήτημα αφού κατέθεσε σχετική αίτηση άμεσης βοήθειας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πριν λίγες μέρες, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη δήλωση. Γίνεται λόγος για την καθυστέρηση ενός ολόκληρου μήνα! Αυτός ο χειρισμός μπορεί να καταδείξει μόνο την ανικανότητα των αρμοδίων ή ακόμη χειρότερα την παντελή αδιαφορία τους γι’αυτό. Σα να μην έφτανε αυτό, το υπουργείο ευχαρίστησε δημόσια εθελοντές και Μ.Κ.Ο που φρόντιζαν για την έγκαιρη ευαισθητοποίηση και την παροχή υπηρεσιών στους μετανάστες, χρέος που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση και όχι να επιδίδεται σε ευχαριστήριες δηλώσεις, γεγονός που κρίνεται τουλάχιστον προκλητικό!

Και εκεί που θα περίμενε κανείς να δοθεί μια δραστική λύση, η κυβέρνηση προέβη στη μετακίνηση των ανθρώπων αυτών στην περιοχή του Ελαιώνα. Δηλαδή το πρόβλημα παραμένει, το βασανιστήριο των ανθρώπων αυτών παρατείνεται και το μόνο που αλλάζει είναι η τοποθεσία που θα διαμένουν από εδώ και στο εξής! Κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να εγγυηθούν την ασφαλή και αξιοπρεπή παραμονή των μεταναστών χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζουν το χρόνο παραμονής αυτών ούτε καν στους ιδίους, αφού ούτε και οι ίδιοι δε γνωρίζουν!
Όμως τι προκαλεί μεγαλύτερη αιδώ σε εθνικό και παγκόσμιο, κατ’επέκταση, επίπεδο; Η μεταφορά των οικισμών της Αμυγδαλέζας που κατονόμαζε ”ΦΥΛΑΚΕΣ” η κυβέρνηση κάποτε, ούσα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή η καθησύχαση των τοπικών αρχών του Ελαιώνα πως η άφιξη των μεταναστών δε θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο την ομαλή ζωή τους; Μιλάμε για ανθρώπινες οντότητες και όχι για ανήμερα ζώα! Έχουν καταπατηθεί όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα ένας προς ένα και μέριμνα δεν έχει υπάρξει από πουθενά!

Αχ Ευρώπη της αλληλεγγύης που να βρίσκεσαι άραγε; Πληροφορίες θέλουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που είναι ”ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ” για το μεταναστατικό πρόβλημα να εγκρίνουν πακέτο βοήθειας ύψους 260.000.000 ευρώ ελπίζοντας πως έτσι θα λυθεί η ανεξέλεγκτη εισροή των μεταναστών από τη Μεσόγειο με μοναδικό τους προορισμό την Ευρώπη. Μόνο που αυτοί οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να παραμείνουν ούτε λεπτό εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους! Η Ελλάδα αποτελεί πέρασμα προς τα ευρωπαϊκα κράτη και εκείνα δεν δέχονται επ’ ουδενί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφήνοντας το πρόβλημα να λαμβάνει μέρα με τη μέρα τεράστιες διαστάσεις.

Μια χώρα τόσο μικρή,όπως η Ελλάδα, μόλις 11.000.000 πολιτών, είναι αδύνατο να παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ, αν μη τι άλλο, διαβίωση όλων αυτών των εκατοντάδων αθρώπων που καταφτάνουν καθημερινά στη χώρα, σε όλους εκείνους τους περιπλανητές, ο καθένας σαν άλλος σύγχρονος Οδυσσέας, αναζητώντας όχι την πατρίδα τους μα μια γη της Επαγγελίας όπου θα ψάξουν για μια καλύτερη ζωή. Το πρόβλημα κρίνεται πανευρωπαϊκό και όχι μοναχά ελληνικό.

Καζάνι που βράζει χαρακτηρίζεται ολόκληρη η Μεσόγειος! Μία ακόμη παράταση, έστω και μικρή, μπορεί να φέρει προ του κινδύνου όχι μόνο την Ελλάδα μα κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ο κίνδυνος είναι κοινός και οι ευθύνες δε πρέπει να καταλογίζονται σε ένα, πόσο μάλλον όταν εκείνος κρίνεται σε δυσμενή θέση λόγω της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει. Δεν προσθέτεις δεινά στα ήδη υπάρχοντα, προσπαθείς με κάθε δυνατό τρόπο να τα περιορίσεις. Μόνο ο κατ’αναλογία καταμερισμός των πληθυσμών των μεταναστών σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα εξομαλύνει την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν είναι ώρα να προταθούν τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης! Ας πληγούν προκειμένου να υπάρξει μια άμεση λύση! Άλλωστε όλα αυτά τα κράτη που αντιτίθενται στην επικράτηση μιας δίκαιης και λογικής λύσης δεν έχουν λόγο να μιλούν, τα δικάζει το πρότερο ΕΝΟΧΟ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ παρελθόν τους. Όταν ήταν να επεκτείνουν την κυριαρχίας τους εφαρμόζοντας μία άκρως ιμπεριαλιστική πολιτική, σφαγιάζοντας χιλιάδες λαών και καταπατώντας γη, δε νοιάζονταν! Είναι καιρός να νοιαστούν και για το δικό τους καλό,τ η δική τους ασφάλεια, έστω και σαν πράξη ιδιοτέλειας. Όταν έχεις να διαχειριστείς τόσες ψυχές ανθρώπων, είναι ίσως γελοίο να ασχολείσαι με νούμερα εθνικών προϋπολογισμων φοβούμενος μήπως ”πέσουν έξω”!

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password