ΜΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία εκφυλίζει τη νατοϊκή δομή προς όφελός της. Με αυτόν τον τρόπο βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την ανθεκτικότητά του. Διότι το ΝΑΤΟ εξ αρχής και λόγω αρχών προστατεύει τα μέλη του από επιθέσεις εξωτερικών.

Το θέμα είναι ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτήν την ιδιότητα για να χτυπά αυτή αντιπάλους που αποφεύγουν να της απαντούν δυναμικά λόγω της ύπαρξής του ΝΑΤΟ. Κι επειδή το ΝΑΤΟ δεν έχει διαδικασία απομάκρυνσης των μελών του λόγω του συστήματός του, η Τουρκία αξιοποιεί αυτό το δομικό ελάττωμα, για να έχει ένα περιθώριο δράσης. Μόνο που τώρα η συμπεριφορά της έχει ξεφύγει και δεν είναι πια νατοϊκή.

Μάλιστα η απροσάρμοστη στρατηγική με τη Ρωσία και το συμμαχικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει με την τρομοκρατική οργάνωση Daesh, αποτελεί πλέον κίνδυνο για το ΝΑΤΟ. Διότι όχι μόνο δεν ακολουθεί τις αξίες του, αλλά τις αμφισβητεί με ξεκάθαρο τρόπο. Το γεγονός ότι η μεγάλη συμμαχία υπό την αιγίδα της Αμερικής, έχει αρχίσει να λειτουργεί συντονισμένα με τη δράση της Ρωσίας, δυσκολεύει την Τουρκία που αναγκάζεται να εκδηλωθεί ανοιχτά και να βγει έξω από την κλασική της υποκρισία ειδικά σε σχέση με τον κουρδικό λαό.

Στο νατοϊκό πλαίσιο, υπάρχουν πλέον κινήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για αλλαγές πιο σημαντικές και η Τουρκία θα αναγκαστεί να σκεφτεί περισσότερο τη συμπεριφορά της αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί εκτός νατοϊκής δομής.

πηγή: lygeros.org

Nίκος Λυγερός67 Posts

Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password