ΙΤΑΜΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Σε μία απίστευτη πρόκληση προχώρησε το καθεστώς του ισλαμιστή Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την τέλεση της λειτουργίας ανήμερα της εορτής στις 15 Αυγούστου, στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας.

Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς το απίστευτο πογκρόμ κατά πολιτικών του αντιπάλων, οι εκκαθαρίσεις στον στρατό και στην εκπαίδευση, αποτελεί μία ένδειξη για το τι ακριβώς θα επακολουθήσει στην Τουρκία.

Το καθεστώς, όπως όλα δείχνουν, έχει σαν στόχο και σκοπό να ισλαμοποιήσει όλο και περισσότερο την τουρκική κοινωνία και να βάλει στο περιθώριο ή ακόμα και να απαγορεύσει θρησκευτικές μειονότητες.

Η επίσημη δικαιολογία που δίνουν οι τουρκικές αρχές είναι αστείες, καθώς ισχυρίζονται πως στο μοναστήρι πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Οι εκπρόσωποι του Ποντιακού Ελληνισμού και κύκλοι του Πατριαρχείου θεωρούν ότι τα ζητήματα στατικότητας είναι απλώς προσχήματα προκειμένου να μην διεξαχθεί η καθιερωμένη λειτουργία που λαμβάνει χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης δήλωσε στη Voria.gr ότι «η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία καθώς είχε ληφθεί νωρίτερα.

Η αιτιολογία είναι ότι γίνεται ανακαίνιση. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος. Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει να ξαναλειτουργήσει το ιστορικό μοναστήρι.

Στόχος τους είναι να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο που συνδέεται με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία».

Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν τον κίνδυνο το μοναστήρι να μη λειτουργήσει ποτέ ξανά, αφού το ισλαμικό καθεστώς Ερντογάν προχωρά σε ραγδαίες διαδικασίες ισλαμοποίησης του τουρκικού κράτους.

Μην ξεχνάμε σε αυτό το σημείο την προκλητική απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τη χρήση της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί και μάλιστα με προσωπική εντολή του Τούρκου προέδρου.

Τον Ιούνιο του 2010 το μοναστήρι είχε επαναλειτουργήσει για πρώτη φορά έπειτα από 88 χρόνια, με το τουρκικό κράτος να δίνει άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να τελέσει τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την ίδια στιγμή όμως που η Τουρκία απαγορεύει κάθε τι ελληνορθόδοξο, η ελλαδική πολιτεία αποφασίζει να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό.

Μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν ο Ρ. Τ. Ερντογάν πίεζε τις ελλαδικές κυβερνήσεις για την κατασκευή του τεμένους.

Το ελληνικό κράτος πρέπει να πιέσει με κάθε τρόπο ούτως ώστε η λειτουργία να διεξαχθεί, αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Τουλάχιστον πρέπει να δείξουμε πως βρισκόμαστε δίπλα στον ελληνισμό της Τουρκίας, αν και ελάχιστος και η κυβέρνηση να προστατεύσει την ιστορία της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Τουρκία.

Πρέπει άμεσα με επιστολές και διαβήματα να ενημερώσουμε τον ΟΗΕ, την UNESCO και κάθε αρμόδιο Οργανισμό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Σύμφωνα με το dogma.gr, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που σήμερα βρίσκεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Βέρμιο, είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά.

Το όνομα Σουμελά ετυμολογείται από το όρος Mελά και το ποντιακό ιδίωμα «σού», που σημαίνει «εις το», και έγινε Σουμελά «εις του Μελά».

Το 386 μ.Χ, οι Αθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος ίδρυσαν το μοναστήρι στο όρος Mελά στον Πόντο, ύστερα από αποκάλυψη της Παναγίας. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία είχε εικονογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Κατά καιρούς έκαναν επιδρομές στη Μονή κλέφτες και αλλόθρησκοι λόγω του πλούτου και της φήμης της. Υπάρχουν σχετικές αναφορές για θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας για τη σωτηρία του μοναστηριού.

Το 1922, εποχή που οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου διώχτηκαν από τα εδάφη των προγόνων τους, οι μοναχοί έκρυψαν την εικόνα της Mεγαλόχαρης, τον σταυρό του αυτοκράτορα Mανουήλ Γ΄ Kομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου, στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Τότε, η Ιερή Εικόνα θάφτηκε για τριάντα περίπου χρόνια στα αγιασμένα χώματα της.

Ο Πολύκαρπος Ψωμιάδης, και ο Λεωνίδας Ιασονιδης, Μητροπολίτης Ξάνθης και υπουργός αντίστοιχα επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, ζήτησαν τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού για την απελευθέρωση της εικόνας.

Το αίτημα εγκρίθηκε από τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού. Ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος, από τους τελευταίους μοναχούς της μονής, ταξίδεψε στον Πόντο και έπειτα από πολλές προσπάθειες βρήκε την εικόνα, τον πολύτιμο Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστόφορου που είχαν ενταφιαστεί μαζί με την εικόνα.

Αμέσως τα μετέφερε στην Αθήνα, όπου εναποτέθηκαν στο βυζαντινό μουσείο Αθηνών, έως το 1951 όπου ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το σωματείο Παναγία Σουμελά από τον γιατρό Φίλωνα Κτενίδη.

Τον Αύγουστο του 1952, η εικόνα της Παναγίας ενθρονίστηκε επίσημα στον Ιερό Ναό που χτίστηκε προς τιμήν Της στο όρος Βέρμιο.

Σαράντα περίπου χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1993 παραδόθηκαν από το βυζαντινό μουσείο Αθηνών ο Σταύρος και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστόφορου.

Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αποτελεί το σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι καταφεύγουν σε Αυτή για να τους απαλλάξει από τα προβλήματα και τις συμφορές.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password