ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ “ΣΤΑΒΛΟ” ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ; Η “ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ” ΤΟΥ ΠΡΙΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ “ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ” ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

του Μιχάλη Ιγνατίου

Σάλος επικρατεί στην πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την απομάκρυνση του Ελληνοαμερικανού Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, αλλά και του διώκτη του, του Τόνι Σκαραμούτσι, από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Όταν την παραμονή της ορκωμοσίας του προέδρου των Ηνωμένων ΠολιτειώνΝτόναλντ Τραμπ, στις 19 του περασμένου Ιανουαρίου, η οργάνωση Hellenic Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία) διοργάνωσε εκδήλωση στο περίφημο ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον «St. Regis» για να τιμήσει τον Ρέινς Πρίμπους και τον Τζoρτζ Τζιτζίκο, λίγοι πρόσεξαν έναν κοντό τύπο με φουσκωμένο στήθος που έδειχνε σαν τη μύγα μες στο γάλα, ο οποίος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τη γιορτή της ελληνικής Ομογένειας.

Ηταν έντονα νευρικός και είχε σταθεί στο μέσον της αίθουσας όπου θα γινόταν η εκδήλωση με το βλέμμα στην είσοδο. Ηταν περιστοιχισμένος από άλλους κυρίους με ακριβά κοστούμια, οι οποίοι έπαιζαν τον ρόλο των σωματοφυλάκων χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και οπλισμό. Ο κοντός τύπος ήταν ο Αντονι Σκαραμούτσι και οι κύριοι με τα κοστούμια ήταν οι συνεργάτες του, οι οποίοι θα «εισέβαλαν» μερικούς μήνες μετά στον Λευκό Οίκο για… να καθαρίσουν τον στάβλο.

Ελάχιστοι στην αίθουσα γνώριζαν ότι εκείνο το βράδυ παιζόταν ένα δράμα, τη συνέχεια του οποίου ζήσαμε στο τέλος Ιουλίου. Ο πρόσφατα απολυθείς διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου ήρθε στην εκδήλωση των Ελληνοαμερικανών για να θερμοπαρακαλέσει τον Ρέινς Πρίμπους να αποσύρει τις ενστάσεις του και να επιτρέψει την πρόσληψη του ίδιου και των παρισταμένων συνεργατών του στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο άνδρες εθεάθησαν σε μια γωνία της αίθουσας δεξιώσεων του «St. Regis» να συνομιλούν και να κάνουν χειρονομίες. Ακόμα και αν ήταν μακριά από τους προσκεκλημένους, οι καλά μυημένοι, αυτοί που εμπιστευόταν ο Ρέινς Πρίμπους, γνώριζαν τον λόγο της παρουσίας του Σκαραμούτσι στην εκδήλωση των Ελληνοαμερικανών.

Μία συνάδελφος που τον αναγνώρισε τον ρώτησε για τον λόγο της παρουσίας του. «Ηρθα να τιμήσω τον Ρέινς», της απάντησε. Σε έναν επιχειρηματία-χρηματοδότη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που τον γνώριζε από τις τηλεοπτικές παρουσίες του και ο οποίος αργότερα μας είπε ότι ο Σκαραμούτσι θα διοριστεί στον Λευκό Οίκο ή στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε ότι έλαβε πρόσκληση επειδή είχε… ρίζα ελληνική.

Καμία απολύτως σχέση. Ο λόγος της παρουσίας του ήταν ένας διορισμός, δίπλα στο ίνδαλμά του, τον Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που έγινε πραγματικότητα 5 μήνες μετά.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Σκαραμούτσι έδωσε όρκο εκείνο το παγωμένο βράδυ της 19ης Ιανουαρίου να εκδικηθεί τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ο οποίος τη μοιραία εκείνη βραδιά κατείχε μία θέση με ισχύ και δύναμη, ίση -λένε μερικοί υπερβάλλοντας- με αυτή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντα στο πόδι για τον Τραμπ

Εκείνο το βράδυ, όπως και τα δύο επόμενα, ο κ. Πρίμπους συνομίλησε πολλές φορές με τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε υπό πίεση. Ηταν φανερό σε ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στον τότε προσωπάρχη εκείνες τις πρώτες ημέρες ότι ο νέος πλανητάρχης διατηρούσε στενή σχέση μαζί του. Πολλές φορές διέκοψε αυτό που έκανε για να πάει σε μια άλλη αίθουσα και να μιλήσει με τον Ντ. Τραμπ. Ακόμα και την ημέρα της βάπτισης της συζύγου του από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσινγκτον, αναγκάστηκε να κατέβει στο ισόγειο από τον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου «Hay-Adams» για να μιλήσει μέσα από το θωρακισμένο αυτοκίνητο με τον πρόεδρο.

Οι δημοσιογράφοι που τον περιμέναμε στο λόμπι του ξενοδοχείου τον είδαμε να φεύγει με γρήγορο βήμα πολύ πριν από τους καλεσμένους του στη δεξίωση για τη βάφτιση της συζύγου του. Ενας κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος αναχώρησε με τους τελευταίους -ανάμεσά τους και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος-, μας είπε ότι «δεν τον άφησαν τον άνθρωπο ούτε να φάει. Το τηλέφωνό του χτυπούσε συνέχεια». Βέβαια, ένα από τα προεδρικά τηλεφωνήματα έγιναν για να ευχηθεί ο Ντ. Τραμπ στη σύζυγο του Ρέινς Πρίμπους, η οποία επέλεξε να βαφτιστεί χριστιανή ορθόδοξη δύο μέρες μετά την ορκωμοσία.

Η σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού μεταξύ του Ελληνοαμερικανού προσωπάρχη και του Αμερικανού προέδρου έγινε προβληματική γύρω στον Μάρτιο, όταν διεφάνη ότι ο κ. Πρίμπους δεν ελέγχει τη Βουλή και τη Γερουσία όπως πίστευαν ο Ντ. Τραμπ και τα μέλη της οικογένειάς του. Φυσικά, η πρώτη κρίση ξεκίνησε έναν μήνα πριν, όταν ο Λευκός Οίκος έχανε τις μάχες τη μία μετά την άλλη που έδινε για να επιβάλει τη νέα μεταναστευτική πολιτική του, η οποία παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τονίστηκε και στο δικαστήριο.

Πηγές του Λευκού Οίκου από το αντίπαλο στρατόπεδο που άρχισε να σχηματίζεται ξεκίνησαν τις διαρροές εναντίον του κ. Πρίμπους. Είχαν υποστηρίξει τότε ότι ήταν πελαγωμένος και τα είχε χαμένα όταν τα δικαστήρια απέρριψαν όλες τις εφέσεις της κυβέρνησης. Παρ’ όλα τα παράπονα, όμως, προσωπικά ο Ντ. Τραμπ και ο γαμπρός του στήριξαν τον κ. Πρίμπους και δημόσια, αλλά και σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους.

Η αρχή της πτώσης

Ομως είχε ραγίσει το ποτήρι από νωρίς και οι πιο στενοί φίλοι του Ντ. Τραμπ, όπως ο ιδιοκτήτης της συντηρητικής ιστοσελίδας Newsmax, Κρίστοφερ Ράντι, είχαν προδιαγράψει το τέλος του. Τον περιέγραψαν ως «μαλακό μάνατζερ» και ισχυρίστηκαν ότι αδυνατεί να επιβληθεί στο προσωπικό. Υποστήριξαν επίσης ότι είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Είπαν ότι εκείνη την καθοριστική στιγμή ο Ρέινς Πρίμπους αποφάσισε να γίνει «ο σάκος του μποξ» για τον Ντ. Τραμπ και διέσωσε τον εαυτό του. Ομως, αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Διότι παρά τις πρώτες αποτυχίες, ο κ. Πρίμπους κατάφερε να έρθει σε μια συνεννόηση με τους ηγέτες της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή και τη Γερουσία για να συνταχθούν με τον Ντ. Τραμπ. Η επιτυχία δεν κράτησε για πολύ, καθώς η ίντριγκα και ο βυζαντινισμός έγιναν καθημερινότητα στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια στιγμή, οι φίλοι του Τραμπ, με τους οποίους συνομιλούσε τα Σαββατοκύριακα στην πολυτελή κατοικία του, στο Mar-a-Lago της Φλόριντα, επέστρεφαν στην Ουάσινγκτον και έκαναν απίστευτες διαρροές εναντίον του.

Ο κ. Πρίμπους αναγκαζόταν κάθε φορά να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Σε αρκετά από αυτά τα προεδρικά ταξίδια συμμετείχε και ο ομογενής προσωπάρχης. Γρήγορα συνειδητοποίησε αυτό που έπρεπε να γνωρίζει από την αρχή για τον Ντ. Τραμπ: ότι εάν δεν συμπεριλαμβανόταν στον κύκλο των φίλων του, θα ήταν προτιμότερο να έφευγε μόνος του, καθώς οι φίλοι (με ή χωρίς εισαγωγικά) επηρέαζαν τον Αμερικανό πρόεδρο ακόμα και για θέματα που αφορούσαν την οικογένειά του.

Ο Κρίστοφερ Ράντι, ο οποίος λέγεται ότι έχει και το… κινητό του Ντ. Τραμπ, ήταν το όχημα για να δημοσιοποιηθεί η δυσαρέσκεια του προέδρου για τον Ρέινς Πρίμπους. Είχε διαρρεύσει από νωρίς μία κουβέντα που εξέφραζε τον Αμερικανό πρόεδρο, κατ’ άλλους ήταν τα λόγια του:

«Ο Λευκός Οίκος δεν δείχνει να είναι σε τάξη. Νομίζω ότι παρατηρείται μεγάλη αδυναμία από τον επικεφαλής του προσωπικού. Νομίζω ότι ο Ρέινς Πρίμπους είναι καλός άνθρωπος, είναι πρόθυμος, αλλά ο ίδιος σαφώς δεν ξέρει πώς λειτουργούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Δεν έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό σύστημα. Δεν γνωρίζει πώς γίνεται η ροή των επικοινωνιών… Ο πρόεδρος Τραμπ δεν λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται για την καλή λειτουργία του Λευκού Οίκου και μερικές φορές την ώθηση. Χρειάζεται ένας πιο ισχυρός επικεφαλής του Λευκού Οίκου».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον Κρ. Ράντι σε τρίωρη συνομιλία με τον Ντ. Τραμπ το προηγούμενο βράδυ, κατά το οποίο ο πρόεδρος ήπιε μόνο μια κόκα κόλα και ο συνομιλητής του ουίσκι, όπως ομολόγησε ο ίδιος στο προσωπικό του Newsmax. Η συζήτηση αφορούσε τον προσωπάρχη, ο οποίος διάβαζε στις εφημερίδες τη γνώμη του προέδρου, με τον οποίο βρισκόταν καθημερινά 30 και περισσότερες φορές χωρίς να του εκφράσει το παραμικρό παράπονο.

Κριτική κατά του Πρίμπους

Εκείνο το αρχικό διάστημα κριτική γινόταν, παραδέχονται και οι συνεργάτες του Ρέινς Πρίμπους, αλλά σε φυσιολογικό επίπεδο και πολλές φορές μεταξύ σοβαρού και αστείου. Οταν πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την 25η Μαρτίου και το δείπνο στο προεδρικό Blair House, ο κ. Πρίμπους είχε αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του Ντ. Τραμπ διότι αποκατάστησε τις σχέσεις του με την κόρη και τον γαμπρό του προέδρου και σύσφιξε περισσότερο την ευκαιριακή φιλία του με τον Στιβ Μπάνον, τον προεδρικό φίλο με τις ακροδεξιές ιδέες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δείπνο αυτό, που έγινε για να τιμηθεί η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης, έκανε την εμφάνισή του ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ τηλεφώνησε και ο Ντ. Τραμπ.

Από κει και πέρα, οι εχθροί του κ. Πρίμπους άρχισαν να έχουν το πάνω χέρι. Η σχέση του προέδρου με τον Προσωπάρχη είχε βέβαια σκαμπανεβάσματα και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κ. Πρίμπους γινόταν… ένα με τη γη από τα υπόγεια σκαμπίλια των εχθρών του επενέβαινε και άλλαζε την εικόνα.

Ως γνωστόν, ο Ντ. Τραμπ είναι ένας απρόβλεπτος άνθρωπος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι δύσκολο να αντιληφθεί γρήγορα κανείς εάν μιλάει σοβαρά ή κάνει πλάκα. Εκεί που οι πάντες πίστευαν ότι ο πρόεδρος και ο προσωπάρχης του είχαν φτάσει στο τέλος, του ζήτησε να τον συνοδεύσει στο Παρίσι. Οι δημοσιογράφοι τον είδαν να περπατά με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ρέιμοντ ΜακΜάστερ και τον οικονομικό σύμβουλο Γκάρι Κον και να επιβιβάζονται στο προεδρικό ελικόπτερο μετά τον Ντ. Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια.

Με την επιστροφή άρχισαν πάλι να κυκλοφορούν φήμες για την τύχη του. Οπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η πρώτη σοβαρή συζήτηση για την αποχώρησή του πρέπει να έγινε μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One. Ο Ντ. Τραμπ πάλι αντέδρασε στις φήμες, όπως συνηθίζει. Στις 22 Ιουλίου, και ενώ είχε αποφασιστεί η αντικατάστασή του, οι δημοσιογράφοι είδαν πάλι τον Ρ. Πρίμπους, μαζί με τον ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μίλερ, να ακολουθούν τον Ντ. Τραμπ στο προεδρικό ελικόπτερο που αναχωρούσε για τη Βιρτζίνια.

Η αντίστροφη μέτρηση

Από κει και πέρα είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η εμφάνιση του Αντονι Σκαραμούτσι ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και η παραίτηση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, που ήταν η «ασπίδα» του Προσωπάρχη, «εκβίασαν» την αποχώρηση του. Οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου ισχυρίζονται ότι η τελική απόφαση για την απόλυση του Ρέινς Πρίμπους ελήφθη όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να απαντήσει στον Σκαραμούτσι. «Ακούγεται τρελό», είπε ένας συνεργάτης του, αλλά ήταν το τελευταίο τεστ για τον Προσωπάρχη. «Δεν μπόρεσε να υποστηρίξει τον εαυτό του και να απαντήσει σε μια άθλια επίθεση», πρόσθεσε.

Από αυτή την προσωπική «τραγωδία» του Ρέινς Πρίμπους δεν θα μπορούσε να λείπει και το… σεξ, που συμπληρώνει σαν αλατοπίπερο όλα τα πολιτικά σκάνδαλα στην Ουάσινγκτον. Εάν ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου αρνούνταν να παραιτηθεί ή εάν ο Ντ. Τραμπ καθυστερούσε την απόλυσή του, η ομάδα του Σκαραμούτσι ήταν έτοιμη να χτυπήσει τον ομογενή πολιτικό ακόμα πιο βρώμικα: απειλούσαν με αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή. Μετά την αποχώρηση του Πρίμπους από τη θέση του, ένας εκ των συνεργατών του «νικητή» Σκαραμούτσι έγραψε στο Twitter τον ισχυρισμό για την ύπαρξη «φιλενάδας». Λίγο μετά, απολογήθηκε στον Πρίμπους, αλλά δεν απέσυρε το μήνυμα.

Για την ιστορία, ο τέως προσωπάρχης είναι ένας πολύ θρήσκος άνθρωπος – μέχρι παρεξηγήσεως. Γνώρισε τη σύζυγό του Σάλι σε εκκλησία στο Ιλινόις όταν αυτός ήταν 18 χρόνων και αυτή 16. Από τότε είναι μαζί. Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο ο Ρέινς Πρίμπους δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει ένα όνειρο ζωής: ήθελε να περάσει το κατώφλι του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ. Και αυτό δεν θα γίνει ποτέ…

Πηγή: mignatiou.com

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password