ΓΑΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΗΤΕΣ «ΣΤΡΙΜΩΞΑΝ» ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ: ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Ένας διάλογος ανάμεσα στην επιθυμία και τον ρεαλισμό. Μια συζήτηση που προσπάθησε -με δυσκολία, είναι αλήθεια- να καλύψει το ηλικιακό κενό. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε απέναντι σε Γάλλους φοιτητές και φυσικά το συναπάντημα ήταν εκρηκτικό.

Η Suddeutsche Zeitung μεταφέρει αυτή τη συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup, όταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισκέφθηκε τους ελίτ μαθητές του πανεπιστημίου «Sciences Po» στο Παρίσι.

Θέμα της συζήτησης ήταν να μιλήσει ο Σόιμπλε για το «μέλλον της Ευρώπης». Μόνο που την κουβέντα μονοπώλησε το παρόν της ηπείρου και ιδιαιτέρως αυτό της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, οι φοιτητές είδαν στο πρόσωπο του Σόιμπλε τον άνθρωπο που ήθελε να πετάξει την Ελλάδα εκτός του ευρώ ή, ακόμη χειρότερα, το «τέρας» που ευθύνεται για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο φοιτητής που προέβαλε αυτό το επιχείρημα δέχθηκε και το έντονο χειροκρότημα των παρεβρισκόμενων που είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Οι μαθητές είδαν στο πρόσωπο του Σόιμπλε το «τέρας» που ευθύνεται για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα.

112

Η ερώτηση «γροθιά στο στομάχι» προς το Γερμανό ΥΠΟΙΚ ήρθε από έναν φοιτητή. «Τι έχετε να δηλώσετε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που χρονολογούνται από την εποχή που ξεκίνησε η λιτότητα στη χώρα;». Ερώτηση που απέσπασε, μάλιστα και πολλά χειροκροτήματα, όπως αναφέρει το ξένο ρεπορτάζ.

Το κλίμα ήταν «παγωμένο», ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να απαντήσει στο φοιτητή, λέγοντας: «Σίγουρα έχεις απόλυτο δίκιο με τις αναφορές σου στην οικονομική κρίση, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία ρητορική τιμωρίας. Το παιχνίδι δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Με το να καταλογίζει ο ένας στον άλλον ευθύνες».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέκρουσε τις κατηγορίες και είπε στους Γάλλους φοιτητές πως «το πρόβλημα με την Ελλάδα υπήρχε προ της κρίσης». Τους εξήγησε πως η ΕΕ διοικείται βάσει κανόνων και υποχρεώσεων και αυτοί οι δεσμευτικοί όροι βασίζονται σε συγκεκριμένες αρετές και αξίες.

Και συνέχισε, επισημαίνοντας: «Δεν θα βρείτε ούτε ένα απόσπασμα δικό μου, είτε αντιστοίχως της Γερμανίδας καγκελαρίου που να κατηγορείται η Ελλάδα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία. Τίποτε, όμως, δεν λειτούργησε».

«Για όσο διάστημα δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική, η Ευρώπη και η ολοκλήρωσή της θα παραμένει εύθραυστη. Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, η Ευρώπη είναι η λύση».
Για τον Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα, ο κατακερματισμός της ΕΕ είναι αντίθετος με τον πυρήνα της δικής του άποψης, έτσι όπως έχει εκτεθεί από τον ίδιο εδώ και χρόνια (από το 1994), σύμφωνα με την οποία οφείλει να σχηματιστεί εντός της Ευρώπης μια «κλειστή ένωση» κρατών.

Η εφημερίδα φέρνει σε αντιπαράθεση τις απόψεις του Σόιμπλε με εκείνες του Μανουέλ Μακρόν, του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, που θεωρεί ότι οι δομές της ΕΕ πρέπει να εφευρεθούν εκ νέου, έτσι ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της δημοκρατίας στους θεσμούς της.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο πραγματισμός και η ιδεολογία έρχονται μόνιμα σε αντιπαράθεση εντός της ΕΕ. Ειδικά τώρα που εκτός της οικονομικής κρίσης έχει προκύψει μια ακόμη πιο σοβαρή κρίση: αυτή του κύματος μετανάστευσης που κατακλύζει την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: kontranews.gr

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password