ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΗΣΥΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

Comité Valmy

[Ιδιαίτερα άξια προσοχής και προβληματισμού –όχι μόνο από τον μέσο Έλληνα αναγνώστη- είναι η κατωτέρω αναδημοσίευση άρθρου του ρωσικού πρακτορείου Σπούτνικ από το όργανο των Γάλλων πιστών στην εθνική στρατηγική του Στρατηγού Ντε Γκώλ. Μπορεί ακίνδυνα να υποθέσει κανείς ότι η υιοθέτησή του δεν είναι τυχαία, αλλά εκφράζει την σκέψη ότι τα λεγόμενα κυρίως του Τούρκου πτεράρχου παρουσιάζουν σημαντικό εθνικό ενδιαφέρον ασφάλειας και για την Γαλλία.]

Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού

Σχολιάζοντας την δήλωση του Προέδρου Πούτιν* ότι η Μόσχα θα υπερασπιζόταν τους συμμάχους της σε περίπτωση επίθεσης εναντίον τους, ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Beyazit Karatas δήλωσε στο πρακτορείο Σπούτνικ ότι αυτό σημαίνει πως η Τουρκία δεν έχει ανάγκη των συστημάτων αποτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο εν αποστρατεία πτέραρχος της τουρκικής αεροπορίας Beyazit Karatas δήλωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων ανώτατων αξιωματούχων υποδεικνύουν ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να στηρίζεται το ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για την εθνική ασφάλειά της.

« Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία μπορεί ήσυχη να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ και μετά από αυτό η Άγκυρα θα έχει εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει καμιάν απειλή κατά της ασφάλειάς της», δήλωσε ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής.

Ο Karatas υπενθύμισε ότι είχε ήδη μιλήσει για το ενδεχόμενο καταστάσεως υπο την οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστήσουν την Τουρκία στόχο πυρηνικής επίθεσης.

«Λέγοντας αυτό εννοούσα ότι εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ, κυρίως η Αμερική, εξαπολύσει μια πυρηνικήν επίθεση εναντίον μιας τρίτης χώρας από το τουρκικό έδαφος, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία στόχο πυρηνικού πλήγματος. Ωστόσο οι πρόσφατες διακηρύξεις της Ρωσίας έχουν προσφέρει στην Τουρκία ένα σύστημα προστασίας που αποτελεί επιλογή εναλλακτική από την πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ και εξ άλλου οι δηλώσεις (Πούτιν) έστειλαν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Karatas υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν είναι υπερδύναμη όσον αφορά τις δυνατότητές τους στον τομέα των συμβατικών όπλων, και το αντιλαμβάνονται και οι ίδιες.

«Οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να δημιουργήσουν συμμαχίες ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν στρατιωτικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, ή αλλού στον κόσμο –μιλάμε για την Αμερική που έχει δημιουργήσει μια συμμαχία με 70 διαφορετικές χώρες. Αυτό είναι μέρος της κύριας απόδειξης ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πια μια παγκόσμια υπερδύναμη», τόνισε.

Υπενθύμισε ότι οι δηλώσεις του Πούτιν για τα νέα ρωσικά όπλα υψηλής τεχνολογίας ακολούθησαν τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αναπτύξει οπλοστάσιο και τακτικών πυρηνικών όπλων («περιορισμένης απόδοσης»).

«Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως απόπειρα αναπλήρωσης της αδυναμίας των ΗΠΑ στον τομέα των συμβατικών όπλων, με την ενίσχυση των πυρηνικών δυνατοτήτων τους». Και οι δηλώσεις του Πούτιν μπορούν να ερμηνευτούν ως απάντηση στην ρητορική των ΗΠΑ»*, είπε ο Τούρκος τέως πτέραρχος.

«Μήνυμα προς την Τουρκία»

Παρόμοιες θέσεις ανέπτυξε και ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Οζντεμίρ Ακμπάλ, ο οποίος δήλωσε ότι «τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του να δημιουργήσει μιαν νέα ένωση».

Κατά τον Ακμπάλ, ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς ήταν «να αποστείλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία διανύει προβλήματα σχέσεων με τους συμμάχους της επί του συριακού ζητήματος.

«Προβαίνοντας στις δηλώσεις για την ανάπτυξη των νέων ρωσικών πυρηνικών όπλων, ο Πούτιν, από την μια πλευρά υπογράμμισε την θέση της Ρωσίας ως διεθνούς παράγοντα, που επιτεύχθηκε μετά την αρχή της επιχείρησης στη Συρία το 2015 και, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την πρόθεση να δημιουργήσει νέες σχέσεις συμμαχίας», σημείωσε ο Ακμπάλ.

Υπενθύμισε ότι, παρά μια σειρά προβλημάτων στις σχέσεις της, η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που εμποδίζει την Άγκυρα να ενταχτεί σε άλλες συμμαχίες.

«Εάν η δομή αυτού του συστήματος δεν θιγεί από μια κρίση που θα μετέβαλε ριζικά την ισορροπία δυνάμεων (όπως το είχε κάνει ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος), θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να προβεί σε ενέργειες για την μεταβολή της υφιστάμενης δομής της συμμαχίας», κατέληξε ο Ακμπάλ.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο Αλεξάντερ Σέριν, Ρώσος πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής αμύνης, είχε δηλώσει ότι οι χώρες της OTSC, η Συρία, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα και η Τουρκία παραμένουν εταίροι της Ρωσίας και ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη «να ορθωθεί» σε υπεράσπισή τους, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Την δήλωση αυτήν ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση για την κατάσταση του έθνους, στην οποία και παρουσίασε τα πιο προηγμένα ρωσικά όπλα, μεταξύ των οποίων τον βαλλιστικό πύραυλο Sarmat, τον υψηλής ακρίβειας υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal και τον στρατηγικό υπερηχητικό πύραυλο Avangard.

Σημ.Μετφ.1: Το ρωσικό πρακτορείο σημειώνει στο τέλος του άρθρου ότι οι δηλώσεις των δύο Τούρκων αναλυτών εκφράζουν τις δικές τους απόψεις και «όχι απαραίτητα» τις απόψεις του ρωσικού πρακτορείου.

*Σημ.2: Το απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου Πούτιν, που ερμηνεύουν οι δύο Τούρκοι αναλυτές έχει ως εξής:

«Πιστεύω πως είναι καθήκον μου να δηλώσω τα εξής: Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων οποιασδήποτε απόδοσης – μικρής, μεσαίας ή ότι να είναι- εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της θα θεωρηθεί ως πυρηνική επίθεση εναντίον της χώρας μας. Η ανταπόδοση θα είναι άμεση, με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες», 

Μιχαήλ Στυλιανού284 Posts

Δημοσιογράφος από τό 1953, με τριεθνή επαγγελματική διαδρομή και σε επιτελικές θέσεις. Μεταξύ των οποίων Δ/ντής της ελληνικής εκπομπής της γαλλικής κρατικής ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της χούντας, Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι και Γεν. Δ/ντής του ΑΠΕ.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password