ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΗ ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Όπως στον μύθο του βατράχου και του σκορπιού (διδακτικό και για ιθαγενείς Ταλεϋράνδους)

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Ρώσοι στρατιωτικοί εκπρόσωποι ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι την νύχτα του Σαββάτου απέκρουσαν μαζική επίθεση σμήνους βομβαρδιστικών αεροπλάνων άνευ πιλότου, τηλεκατευθυνόμενων από τρομοκράτες κατά ρωσικών βάσεων στη Συρία.

Η καθυστερημένη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμύνης ανέφερε ότι η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ υπέστη επίθεση από 10 UAV, ενώ άλλα τρία επεχείρησαν να πλήξουν την ναυτική βάση εφοδιασμού στην Ταρτούς.

Όλα τα ιπτάμενα ρομπότ βομβαρδισμού επισημάνθηκαν από τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα «σε ικανή απόσταση από τους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους», επτά από αυτά καταρρίφτηκαν επιτυχώς από τα αντιαεροπορικά Panzir-S και Ρώσοι ηλεκτρονικοί πέτυχαν να νεκρώσουν τους μηχανισμούς έξη άλλων, από τα οποία τρία συντρίφθηκαν στο έδαφος και τρία προσγειώθηκαν ακέραια έξω από τις ρωσικές βάσεις.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου, από την επίθεση δεν προέκυψαν απώλειες του στρατιωτικού προσωπικού και οι βάσεις «εξακολουθούν να λειτουργούν υπό ομαλές συνθήκες».

(Πληροφορίες άλλων τοπικών πηγών μιλούν ωστόσο για τον τραυματισμό ενός τουλάχιστον Ρώσου οπλίτη και ζημιές σε ορισμένα αεροσκάφη της βάσης, σε μια περίπτωση από σύγκρουση αυτοκινήτου, κατά την σύγχυση στον αιφνιδιασμό την ημέρα των ρωσικών Χριστουγέννων.)

Ήταν η πρώτη φορά που «οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μαζικά εναέρια μαχητικά οχήματα από απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων και κατευθυνόμενα με χρήση GPS με συντεταγμένες από δορυφόρο».

«Οι τρομοκράτες μπορεί να είχαν την βοήθεια κάποιου κράτους τεχνολογικά προηγμένου», ανέφερε η περίεργα διπλωματική στρατιωτική ανακοίνωση.

Ρώσοι ειδικοί που εξετάζουν τα καταληφθέντα βομβαρδιστικά ρομπότ διαπίστωσαν πράγματι ότι στην κατασκευή τους είχε χρησιμοποιηθεί προηγμένη τεχνολογία. «Δεν μπορεί παρά να προέρχονται από χώρα κατέχουσα πολύ προηγμένη τεχνολογία, με πλοήγηση μέσω δορυφόρου και εκρηκτικούς μηχανισμούς πυροδοτούμενους σε ορισμένες συντεταγμένες.» Οι ειδικοί θα ήσαν σε θέση να εντοπίσουν επακριβώς το σημείο απογείωσης αυτού του σμήνους των βομβαρδιστικών άνευ πιλότου, ανέφερε ακόμη η ρωσική ανακοίνωση της Δευτέρας.

Η κάποια αχλύς μυστηρίου που εξακολουθούσε να περιβάλλει αυτήν την υψηλής τεχνολογίας τρομοκρατικήν επίθεση βομβαρδισμού ρωσικών βάσεων, προστατευόμενων από αμυντικά συστήματα που θεωρούνται απαραβίαστα, προκάλεσε έκπληξη, υποψία και εικασίες στον ρωσικό Τύπο.

Νέα στοιχεία που άρχισαν να διαρρέουν από την κλεψύδρα της ρωσικής διπλωματικής διακριτικότητας αρχίζουν να δείχνουν πως η ιστορία αυτή είναι περισσότερο περίπλοκη από όσο θα μπορούσε να υποθέσει κανείς και ότι σ’ αυτόν το αστυνομικό γρίφο εμπλέκονται πολλοί δράστες, από τους οποίους θα ήταν βέβαια αφύσικο να απουσιάζει η . . .Τουρκία.

Στην δεύτερη πάντως δόση των επίσημων ρωσικών πληροφοριών, (για την ικανοποίηση προφανώς και των ερωτημάτων της ρωσικής κοινής γνώμης), ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης ανέφερε χθες ότι αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 8 Ποσειδών υπερίπτατο των ρωσικών βάσεων Χμεϊμίμ και Ταρτούς την ώρα των αεροπορικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Η ανακοίνωση του υπουργείου περιοριζόταν να υπογραμμίσει «την περίεργη σύμπτωση», αλλά τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα αμερικανικό Μπόινγκ Ποσειδών επέβλεπε ή συνέδραμε την επιχείρηση των υψηλής τεχνολογίας ιπταμένων βομβαρδιστών ρομπότ των τρομοκρατών…

Μιαν νέα ερεθιστική πτυχή του μυστηρίου ήρθε να αχνοφωτίσει η συμπληρωματική πληροφορία του ρωσικού υπουργείου Αμύνης στην εφημερίδα Ερυθρός Αστέρας, ότι το σμήνος των «υψηλής τεχνολογίας ιπταμένων βομβαρδιστικών ρομπότ» των τρομοκρατών που επετέθησαν εναντίον των ρωσικών βάσεων, είχε απογειωθεί από την «ζώνη αποκλιμάκωσης» των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο ενόπλων της λεγόμενης «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης». Περίεργο…

Την κλείδα του αινίγματος παρέχει η προσθήκη της είδησης, ότι: Το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης με επιστολές του στον Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χαλουσί Ακάρ και στον επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να ανταποκριθεί η Άγκυρα στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της για την εξασφάλιση της παύσης των εχθροπραξιών από τις υπό τον έλεγχό της ένοπλες δυνάμεις και να εντείνει τις προσπάθειες τοποθέτησης παρατηρητηρίων στην ζώνη αποκλιμάκωσης, για την αποφυγή τέτοιων επιθέσεων UAV κατά οποιωνδήποτε στόχων.»

(Προηγουμένως, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορούσε την συριακή αεροπορία ότι «πλήττει την μετριοπαθή αντιπολίτευση με το πρόσχημα ότι πολεμά την τρομοκρατική οργάνωση Νούσρα» Και ότι αυτές της οι ενέργειες υπονομεύουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την ειρήνευση με διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι γνωστό ποιου είδους μετριοπαθούς αντιπολίτευσης ανακάλυψε ο Τσαβούσογλου στην περιοχή Αμπού αλ- Ντουχούρ, που ελέγχεται από την τρομοκρατική οργάνωση Νούσρα, έγραφε χτες το ρωσικό όργανο Russia Feed.)

Έμμεσα έτσι , από το άθροισμα των ανωτέρω στοιχείων, πληροφορείται τελικά ο αναγνώστης των ρωσικών ανακοινώσεων, μετά τετραήμερο, ότι η τρομοκρατική επιχείρηση βομβαρδισμού ρωσικών βάσεων στη Συρία από υψηλής τεχνολογίας αεροσκάφη άνευ πιλότου, κατευθυνόμενα μέσω δορυφόρου και υπό την επίβλεψη αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου, εξαπολύθηκε την νύχτα των ρωσικών Χριστουγέννων από περιοχή κατεχόμενη από τρομοκράτες υπό τον έλεγχο της Τουρκίας…

Τα συμπεράσματα επαφίενται στους εναλλασσόμενους συμμάχους και πλατωνικούς ή κυνικούς εραστές της αθεράπευτα περιπόθητης γείτονος.

Μιχαήλ Στυλιανού284 Posts

Δημοσιογράφος από τό 1953, με τριεθνή επαγγελματική διαδρομή και σε επιτελικές θέσεις. Μεταξύ των οποίων Δ/ντής της ελληνικής εκπομπής της γαλλικής κρατικής ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της χούντας, Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι και Γεν. Δ/ντής του ΑΠΕ.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password