ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ΜΕ ΤΙΣ… «ΕΥΛΟΓΙΕΣ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Τα όσα θα ζήσουσε το επόμενο χρονικό διάστημα θα οδήγησουν στην πλήρη αναδιάταξη του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Η μεγάλη εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την έξοδο δεκάδων στελεχών, φέρνει πιο κοντά την συγκυβέρνηση με την ΝΔ. Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν πρόκειται να συγκεντρώσει αυτοδυναμία αλλά ούτε και κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής μπορεί να υπάρξει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερες από 125 έδρες και πέραν του Ποταμιού κανένα άλλο από τα μικρά κόμματα δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Α. Τσίπρα. Άρα απομένει μόνο η ΝΔ η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει περί τους 60 βουλευτές και μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσουν από κοινού αυτοδύναμη κυβέρνηση προς εκτέλεση και υλοποίηση του 3ου μνημονίου.
Οι τοκογλύφοι δανειστές θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα εφαρμοσθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν και εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να τηρηθεί στο ακέραιο το πρόγραμμα ”βοήθειας” προς την Ελλάδα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρώην πρωθυπουργός, μόλις έγινε δεκτή η συμφωνία από την ευρωζώνη και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, αμέσως υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του και προκήρυξε εκλογές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απουσία αντιδράσεων από την πλευρά της Γερμανίας και των Βρυξελλών για τα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα, γεγονός που ενισχύει το σενάριο ότι πίσω από τη συμφωνία και το νέο μνημόνιο που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας υπήρχε η δέσμευση να οδηγηθεί αμέσως η χώρα σε εκλογές προκειμένου να «ξεκαθαρίσει» το αντιμνημονιακό μέτωπο.
Την αποκάλυψη την έκανε η ίδια η Μέρκελ η οποία είπε ξεκάθαρα ότι «οι εκλογές δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».
Οπως μετέδωσε η Telegraph, η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην απόφαση του κ. Τσίπρα κατά την συνάντησή της με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ η οποία και αποκάλυψε στους δημοσιογράφους την συνομιλία τους.
«Η Ρούσεφ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η Μέρκελ της είπε πως η παραίτηση του Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης», γράφει η Telegraph.
Επίσης τους επόμενους μήνες έρχονται stress tests τραπεζών, ανακεφαλαιοποιήσεις, αξιολογήσεις και οι δανειστές θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα υπακούει στα κελεύσματα του κονκλαβίου των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακεφαλαιοποίηση επιδιώκεται να γίνει κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι απευθείας από τον ΕSM. Εξάλλου, αν στην ανακεφαλαιοποίηση εμπλακεί απευθείας ο ESM, αυτό θα σημάνει απώλειες και για μέρος των καταθετών των προβληματικών τραπεζών, δηλαδή κούρεμα καταθέσεων.
Εξάλλου ο Αλέξης κατάφερε να απομακρύνει τα ΄’βαρίδια’’, κατ’αυτόν πάντα, από το κόμμα του και θα συνεχίσει την μνημονιακή πολιτική του από εδώ και στο εξής με βουλευτές που θα είναι της πλήρης εμπιτοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου.
Το κλίμα για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ έχει ήδη δημιουργηθεί, καθώς πολλοί υπηρεσιακοί υπουργοί ανήκουν στην λεγόμενη Καραμανλική πτέρυγα, όπως φυσικά και ο ΠτΔ. Μήπως κάποιοι που μιλούν για προσέγγιση Τσίπρα – Καραμανλή εδώ και μήνες επιβεβαιώνονται;
Φυσικά μία τέτοια συνεργασία επιθυμούν και οι ολιγάρχες στην πατρίδα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα του ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου τους. Ο τίτλος της εν λόγω ανακοίνωσης καθόλα ενδεικτικός: «Οικονομία και Επιχειρήσεις: Έφθασε η ώρα του ιστορικού συμβιβασμού;».
“Τα μεγαλύτερα κόμματα πορεύονται πλέον εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς και ως εκ τούτου επιβάλλεται ένας ευρύς συνασπισμός δυνάμεων για το καλό του τόπου.
Υπενθυμίζεται ότι η μόνη προϋπόθεση για ταχεία έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο δεν μπορεί παρά να είναι η εφαρμογή του. Έτσι, η υλοποίηση του Προγράμματος a la carte, όπως προβάλλεται στην προεκλογική ρητορεία των κομμάτων, που το ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί πολύ σύντομα να προκαλέσει καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης μίας νέας, ευέλικτης και οιονεί ανεξάρτητης διοικητικής δομής συντονισμού του μεταρρυθμιστικού έργου, για την ταχεία και έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών μέτρων.
Τέλος, είναι εκ των ων ουκ άνευ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές να προωθήσει την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, παραδοτέων, εκκρεμοτήτων κλπ. που έχει συμφωνηθεί να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας.”
Επίσης αρκετοί βουλευτές έχουν δηλώσει πως μια τέτοια συνεργασία είναι αναγκαία. Χαρακτηριστικά θα σας παραθέσω ορισμένες δηλώσεις:
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «αυτό που θα μπορούσε να γίνει για 3 ή για 4 χρόνια, να φτιάξουμε το κράτος σοβαρό και να το κάνουμε ύστερα αριστερό ή δεξιό, ήταν η μεγάλη συμμαχία».
Στην επισήμανση αν θεωρεί λύση τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, ο Γιάννης Πανούσης απάντησε «πώς αλλιώς μπορεί να γίνει; Έχουμε χρόνο να μαλώνουμε στον αιώνα τον άπαντα;».
Ντόρα Μπακογιάννη: Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να μπορεί να «συνεργαστεί και με το ΣΥΡΙΖΑ» μετά τις εκλογές, όπως τόνισε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews» η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ.
Βέβαια αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πουν στους ψηφοφόρους τους, όσοι τέλος πάντων έχουν απομείνει πως θα συνεργαστούν με τη ”Δεξιά”.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ν. Φίλης, ο οποίος δήλωσε πως είναι «επιστημονική φαντασία και μάλιστα τρόμου» τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ.
Βεβαίως, από τον εκπρόσωπο ενός κόμματος, το οποίο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και στην συνέχεια έφερε ένα ακόμη και πολύ χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, δεν είναι δυνατόν να περιμένει ο οποιοσδήποτε να παραδεχθεί, σε προεκλογική μάλιστα περίοδο, ότι υπάρχει περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ.
Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης έπαιξε το ρόλο του με τον καλύτερο τρόπο. Μετά από μια «περήφανη διαπραγμάτευση» υπέγραψε ένα τέτοιο μνημόνιο που ούτε ο χειρότερος νεεοφιλελεύθερος στην Ελλάδα δεν θα τολμούσε.
Ο Αλέξης έγινε το καλύτερο παιδί της Ευρώπης και απολαμβάνει τη στήριξή της ακριβώς γιατί πέτυχε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Ο Τσίπρας λοιπόν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να φανταστεί το ευρωπαϊκό και ελληνικό κατεστημένο. Από την άλλη ο Βαγγέλας της ΝΔ είναι πρόθυμος να στηρίξει την μνημονιακή πολιτική χωρίς καμιά αιδώ, και απο εκεί και πέρα πλέον… όλα ”μέλι γάλα”. Η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στον προκρούστη με το μέλλον να είναι πλέον αβέβαιο.
Μέχρι πότε θα τρώει τόσο κουτόχορτο ο ελληνικός λαός; Άραγε θα υπάρξει αντίδραση στην μεγαλύτερη πολιτική απάτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας;
Ανδρέας Μουντζουρούλιας239 Posts
Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Blogger
0 Comments