Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ «ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΧΑΡΤΙ»

Η Ρωσία θα πρέπει να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και οι Κούρδοι αποτελούν ένα καθοριστικό σημείο, υποστηρίζει ο Ρώσος αναλυτής Βλαντιμίρ Lepekhin.

Οι σχέσεις της Μόσχας με τους Κούρδους της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αναλυτή, βελτιώνονται σταδιακά σε μια εποχή που η Άγκυρα είναι ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση με το κουρδικό πληθυσμό της. Τουρκικές δυνάμεις έχουν εντείνει πρόσφατα τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) μετά την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός.

“Σήμερα, η συνεργασία της Ρωσίας με τους Κούρδους της Τουρκίας, τη Συρίας και αλλού έχει γίνει όχι μόνο δυνατή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ζωτικής σημασίας. Η Ρωσία δεν έχει πολλούς φίλους στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους Κούρδους” όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Ρώσος αναλυτής στο RIA Novosti και αναμεταδίδει το ρωσικό sputnik.

”Η Ρωσία θα μπορούσε να βελτιώσει τους δεσμούς με τους Κούρδους της Τουρκίας, ως απάντηση στην «εχθρική συμπεριφορά” της Άγκυρας προς τη Μόσχα, πρόσθεσε. ”Η απλούστερη μορφή συνεργασίας περιλαμβάνει την αποστολή ρωσικών όπλων στους Κούρδους μαχητές”, σημείωσε.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τους Κούρδους θα πρέπει να εξεταστούν στο ”πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέση της Μόσχας με την Τεχεράνη … και τη διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία», σημείωσε ο αναλυτής. Πιστεύει ότι η Μόσχα και η Δαμασκός θα ήθελαν οι Κούρδοι της Συρίας να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για να αντισταθμίσουν την αντιπολίτευση.

Οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές συμφωνούν ότι η Μόσχα θα πρέπει να παίξει το κουρδικό χαρτί πιο ενεργά στην Τουρκία και τη Συρία. Θα πρέπει να παρέχουν στήριξη στους Peshmerga σε αντάλλαγμα για την κουρδική υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, της ιρακινής κυβέρνηση και κυρίως το Ιράν», υποστήριξε ο ίδιος.

Σε άλλο του άρθρο το ρωσικό site, αναμεταδίδει τα εξής από την γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Αν η Ρωσία στηρίξει τους Κούρδους, η Άγκυρα θα εμπλακεί απολύτως σε συγκρούσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απομονώνεται από άλλες χώρες και γρήγορα να χάνει τους φίλους στη διεθνή σκηνή αν και η θεωρία περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» ήταν το πολιτικό ρητό του Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας το 2009.

Οι Κούρδοι της Συρίας παραμένουν ένας από τους πιο εκρηκτικούς παράγοντες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έχουν στενούς δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν της Τουρκίας (ΡΚΚ), το οποίο η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως μια ακόμα μεγαλύτερη απειλή από το Daesh.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κουρδικό ζήτημα καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκο ζήτημα για την Άγκυρα, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Αν η Μόσχα αποφασίσει να υποστηρίξει τις κουρδικές δυνάμεις, τότε τα εγχώρια πολιτικά προβλήματα της Τουρκίας θα έρθουν σε ένα νέο επίπεδο και θα βυθίσουν τη χώρα στο χάος, όπως σημειώνει η εφημερίδα στο τέλος.

Πράγματι η Τουρκία εγκλωβίζεται μεταξύ Ρωσίας και Κούρδων με τον κλοιό να σφίγγει απελπιστικά γύρω της, καθώς ο Selahattin Demirtas, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ με μενού τον αναβαθμισμένο ρόλο των Κούρδων καθώς όπως είπε ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ “η Ρωσία είναι έτοιμη για ενεργή συνεργασία”!

“Η Ρωσία είναι έτοιμη για μια “ενεργή συνεργασία” με αυτούς που πολεμούν το ISIS, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Ιρακινοί και Σύριοι Κούρδοι που αντιστέκονται στην απειλή του ISIS και των άλλων εξτρεμιστικών ομάδων με όπλα στα χέρια τους” είπε ο Σ. Λαβρόφ.

O Ντεμιρτάς έδωσε έμφαση στο Κουρδικό πρόβλημα και τόνισε ότι έχει φτάσει σε μια κρίσιμη φάση λέγοντας:
“Ενώ το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία είναι μια νόμιμη απαίτηση, η κυβέρνηση του AKP διεξάγει μια πολιτική καταστολής και γενοκτονίας, μια βίαιη παρέμβαση με τη συμμετοχή στρατιωτών. Πιστεύουμε ότι ο Κουρδικός λαόας απαιτεί την ελευθερία με ένα στάτους αυτονομίας στη Τουρκία. Μεταφέρουμε επίσης αυτή την άποψη με όσους συνομιλούμε”…

Περιγράφοντας την απόφαση της Τουρκίας για κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ως λάνθασμένη ο Ντεμιρτάς είπε:

“O Toύρκος πρόεδρος ακολούθησε μια ασυνεπή πολιτική. Πρώτα είπε ότι ήταν μια “αληθινή απόφαση” και αργότερα δίστασε λέγοντας ότι “δεν έπρεπε να το καταρρίψουμε αν γνωρίζαμε ότι ήταν ρωσικό”. Μετά είπε ότι ήταν “λάθος του πιλότου”. Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις και τα λεγόμενα του κάνουν δύσκολη της εξεύρεση λύσης”…

Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής είναι καταιγιστικές. κουρδικές οργανώσεις που συναντήθηκαν την Κυριακή στην νοτιοανατολική Τουρκία (βόρειο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν) κάλεσαν σε «αυτοκυβέρνηση» εν μέσω μεγάλης στρατιωτικής επιχείρισης στην οποία συμμετέχουν 10.000 Τούρκοι στρατιώτες με πολλά τανκς. Η διακήρυξη καλεί στο σχηματισμό αυτόνομων (κουρδικών) περιοχών συμπεριλαμβανομένων και πολλών συνοικιών του Ντιγιάρμπακιρ.

Το χάος και… η διάσπαση της Τουρκίας είναι κάτι που δεν μπορεί πλέον να αποτρέψει ο Ρ.Τ. Ερντογάν. Όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός ”όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες”.

Από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, στις 7 Ιουνίου, μέχρι και σήμερα (τέλη του 2015) το τουρκικό κράτος έχει καταφέρει να εκτοπίσει 200.000 Κούρδους πολίτες της Τουρκίας από τα σπίτια τους. Οι Κούρδοι φυσικά δεν αφήνουν αναπάντητη τη σύγχρονη γενοκτονία και η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι.

Είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία θα δώσει τεράστια ώθηση στις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις των Κούρδων της Τουρκίας. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεθνοποιήσει ακόμα περισσότερο τα τεκταινόμενα ειδικά αυτήν την εποχή στη νοτιοανατολική Τουρκία, κάτι το οποίο θα οδηγήσει την τουρκική ηγεσία σε ακόμα πιο δύσκολη θέση…

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password