ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ «ΣΟΥΛΤΑΝΟ» – «ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ»
«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» λέει ο σοφός λαός της Κίνας με τις φωτογραφίες που όλοι είδαμε στις ειδήσεις αλλά και στα ειδησεογραφικά sites να δημιουργούν ερωτηματικά και κυρίως προβληματισμό, καθώς στην συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον «σουλτάνο» Ρ. Τ. Ερντογάν έλειπε η ελληνική σημαία.
Συγκεκριμένα απουσίαζε η μεγάλη σημαία της ελληνικής πλευράς και υπήρχε μόνο αυτή της τουρκικής. Υπήρχε μόνο μία μικρή ελληνική σημαία, μαζί με μία μικρή τουρκική, στο τραπεζάκι ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Αυτό συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση του κάθε διπλωματικού πρωτοκόλλου, με την ελληνική αντιπροσωπεία να μην μπαίνει καν στον κόπο να διαμαρτυρηθεί για την μη παρουσία της ελληνικής σημαίας και με την Τουρκία ταυτοχρόνως να περνά για άλλη μια φορά το επικοινωνιακό της μήνυμα καθώς με αυτό τον τρόπο θέλει να μας δείξει πως είναι ισχυρή, μη σεβόμενη την εθνική μας κυριαρχία.
Η ΑΣΤΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ
Το Μέγαρο Μαξίμου βέβαια προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καθώς ανέφεραν πως όταν συναντιέται πρόεδρος με πρωθυπουργό, το πρωτόκολλο για τις σημαίες θέλει να υπάρχουν μεγάλες σημαίες μόνο της χώρας από την οποία είναι ο πρόεδρος, ενώ οι σημαίες από κάθε χώρα είναι μικρές και βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Μία και μία μεγάλες σημαίες υπάρχουν μόνο όταν η συνάντηση είναι ανάμεσα σε ομότιμους, ανέφερε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως αν συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ θα υπάρχουν πίσω τους δύο ελληνικές σημαίες.
Μαξίμου και ΥΠΕΞ ξέχασαν να διευκρινίσουν όμως ότι παρότι έτσι προβλέπει, όντως, το πρωτόκολλο, σπάνια τηρείται και ότι για λόγους διπλωματικής αβροφροσύνης συνήθως τοποθετούνται οι σημαίες και των δύο κρατών.
Σε συναντήσεις μάλιστα που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με πρόεδρους (και όχι πρωθυπουργούς) άλλων χωρών, οι μεγάλες σημαίες ήταν μία από κάθε χώρα.
Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες του κ. Τσίπρα από τις συναντήσεις με τους Φρανσουά Ολάντ (πρόεδρος Γαλλίας), Μπαράκ Ομπάμα (πρόεδρος ΗΠΑ), Σι Τζινπίνγκ (πρόεδρος Κίνας), Βλαντιμίρ Πούτιν (πρόεδρος Ρωσίας).
Δείτε το φωτογραφικό υλικό όπως το παρουσιάζει το iefimerida.gr:
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΧΑΝΙ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στην συνάντηση όμως που είχε ο ”σουλτάνος” Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ιράν Ρουχάνι, σε άλλο χώρο υπήρχαν φυσικά οι σημαίες και των δυο χωρών, καθώς μια σοβαρή χώρα όπως το Ιράν δεν θα δέχονταν ποτέ ο ηγέτης της να προσέλθει σε συνάντηση υπό τις τουρκικές σημαίες..
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ… ”ΟΤΣΑΛΑΝ” ΤΟΥ
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση υποχωρεί και σε ένα άλλο ζήτημα, κάνοντας ένα απίστευτο δώρο στην Τουρκία του δικτάτορα Ερντογάν.
Όπως μεταδίδουν έγκυρα ειδησεογραφικά sites, απορριπτική ήταν κατά πληροφορίες η απόφαση της επιτροπής Ασύλου για τους τρεις από τους οχτώ αξιωματικούς οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Όσο για τους υπόλοιπους πέντε δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση.
Η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοσή τους από την πρώτη στιγμή ενώ για το θέμα είχαν υπάρξει τηλεφωνικές επικοπινωνίες του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα ο Α. Τσίπρας στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ανέφερε πως η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν για τα ζητήματα ασύλου και να μην είναι προσβλητέα.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτή είναι μια σταθερή ελληνική θέση: Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται γρήγορα.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας, είπε χωρίς να αναφέρεται στους οκτώ, ότι γενικώς οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα.
Τώρα η κυβέρνηση Σύριζα έχει μία παρόμοια με τον Οτσαλάν υπόθεση στα χέρια της. 8 στρατιωτικοί που κατηγορούνται από τον Ερντογάν για την προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον του, βρίσκονται στην Ελλάδα και ζητούν πολιτικό άσυλο.
Μια υπόθεση την οποία έπρεπε να είχαμε εκμεταλλευθεί με κάθε τρόπο αλλά επίσης αποτελούσε και μια ευκαιρία στο να στείλουμε μήνυμα προς τους ”γείτονες”, πως παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές, η Ελλάδα είναι μια χώρα ανεξάρτητη με ισχυρή εξωτερική πολιτική, η οποία σέβεται επίσης και τις αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων.
Εδώ και χρόνια δίνουμε τα πάντα στην Τουρκία και δεν παίρνουμε τίποτα.
Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η τακτική;
Ανδρέας Μουντζουρούλιας239 Posts
Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Blogger
0 Comments