Η ΕΥΡΩΠΗ ΞΥΠΝΑ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΦΙΝΛΑΝΔΩΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Η φινλανδική κυβέρνηση αξιολογεί τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε η τηλεοπτική εκπομπή YLE, επικαλούμενη πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών στο Ελσίνκι.
Η εργασία γίνεται σε σχέση με την προετοιμασία της έκθεσης σχετικά με τις φινλανδική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλεια.
Το Υπουργείο έχει ορίσει μια ομάδα από τέσσερις εμπειρογνώμονες για να διενεργήσουν την αξιολόγηση η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη την άνοιξη του 2016.
Ο Johan Backman, ένας κορυφαίος Φινλανδός ακτιβιστής για τα δικαιώματα και κοινωνικός επιστήμονας, δήλωσε ότι παρά την επίσημη άποψη, οι απλοί Φινλανδοί δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς για την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ.
”Γιατί η συγκρότηση αυτής της ομάδας είναι σημαντική; Νομίζω ότι η κυβέρνηση κάμπτεται κάτω από την πίεση των Αμερικανών και των φίλων τους εδώ στη Φινλανδία. Ακόμα, έστω και αν η Φινλανδία, όπως και πολλές άλλες χώρες, δεν συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, η όλη ιδέα (ένταξης) δεν είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των ανθρώπων μας,” δήλωσε ο Backman στο Ράδιο Σπούτνικ.
Επίσης πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόλις το 27 τοις εκατό των Φινλανδών επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν τους αρέσει αυτή η ιδέα.
Αρκετά γνωστές προσωπικότητες όπως και ο πρώην πρέσβης της Φινλανδίας στη Ρωσία και τη Γερμανία, έχουν ήδη πει ότι η Φινλανδία θα ήταν καλύτερα να μείνει έξω από το ΝΑΤΟ.
Ο Johan Backman είπε πως είναι βέβαιος ότι η Φινλανδία δεν θα εγκαταλείψει την ουδέτερη θέση της.
«Αυτή η χώρα έχει μια καλή και εποικοδομητική πολιτική ουδετερότητας. Είμαι βέβαιος ότι ποτέ δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και νομίζω ότι απλά φέρνοντας το θέμα στο προσκήνιο είναι κάτι το εντελώς παράλογο », τόνισε.
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι λαοί αντιτίθενται σθεναρά είτε στην ένταξη των χωρών τους σε διεθνείς οργανισμούς είτε ακόμα επιζητούν και την αποχώρηση από αυτούς, καθώς έχουμε φθάσει πλέον στο σημείο οι ενώσεις και οι διεθνείς οργανισμοί να υπερβαίνουν την έννοια του έθνους-κράτους.
ΤΟ ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι δύο οργανισμοί που στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα δύο-τριών μεγάλων δυνάμεων με τις υπόλοιπες χώρες να είναι οι φτωχοί συγγενείς και να ακολουθούν πιστά τα κελεύσματα των αφεντικών τους.
Κρίση Χρέους στην Ευρωζώνη
Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και έπειτα, χαρακτηρίζεται ως η πιο σοβαρή που γνώρισε η Ήπειρος κατά τη μεταπολεμική περίοδο, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για μια κρίση στην οποία η πιο κερδισμένη, όπως όλα δείχνουν, βγαίνει η Γερμανία, με θύματα τις χώρες του Νότου.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη η Γερμανία εκμεταλλεύτηκε την ελληνική κρίση στο έπακρο και έβγαλε πολλά χρήματα μέσω χαμηλότερων επιτοκίων σε ποσά που η κυβέρνηση δανείστηκε εν μέσω της φυγής των επενδυτών από την χώρα μας λόγω αβεβαιότητας.
«Αυτή η εξοικονόμηση ξεπερνά το κόστος της κρίσης, ακόμη κι αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε», ανέφερε το ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας Leibniz, στην έκθεσή του.
«Η Γερμανία ξεκάθαρα επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση»
Οι ελληνικές ηγεσίες χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλοί εις βάρος της χώρας τους, εκούσια ή ακούσια. Η Γερμανία ισοπέδωσε την Ελλάδα, με αφορμή την κρίση της χώρας έφερε ολόκληρη την Ευρώπη στα μέτρα της οργάνωσε τη νέα ηγεμονία της στην Ευρώπη και τώρα απλώς επιχαίρει τη νίκη της εξηγώντας πλέον η ίδια τι έκανε, σε όσους επιμένουν ακόμα να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, αλλά και σε όσους πράγματι – διότι υπάρχουν και τέτοιοι – όντως δεν καταλαβαίνουν…
Η Γερμανική Ευρώπη ανησυχεί όλο και πιο πολλούς λαούς και είναι λογικό και επόμενο πολλοί πλέον να ξανασκέπτονται την ευρωπαϊκή τους κατεύθυνση.
ΝΑΤΟ
Στις 24 Μαρτίου του 1999, στις 20:45, τα νατοϊκά αεροσκάφη άρχισαν επιδρομές εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία.
Με την κωδική ονομασία «Ευσπλαχνικός άγγελος», η επιχείρηση είχε επισήμως ως στόχο την προστασία του αλβανικού πληθυσμού στο Κόσοβο, που καταπιεζόταν υποτίθεται από τον Μιλόσεβιτς.
Οι βομβαρδισμοί, που διήρκεσαν 78 ημέρες, τερματίστηκαν με τη «Συμφωνία του Κουμάνοβο». Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν, σύμφωνα με σερβικές πηγές, 1.008 στρατιώτες και αστυνομικοί και περίπου 2500 άμαχοι, καταστράφηκαν εργοστάσια, στρατόπεδα, αεροδρόμια, γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν κάποια σχολεία και νοσοκομεία που βρέθηκαν “κατά λάθος” στο στόχαστρο των νατοϊκών αεροσκαφών.
Οι υλικές ζημιές που υπέστη η Γιουγκοσλαβία εκτιμήθηκαν σε 29,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και απέδειξαν περίτρανα πως το ΝΑΤΟ αποτελεί το μακρύ χέρι των ΗΠΑ για να κάνει τις βρώμικες δουλειές ανά τον κόσμο.
Οσον αφορά την Ελλάδα θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε για άλλη μια φορά οι χαμένοι του παιχνιδιού, καθώς η βορειοατλαντική συμμαχία κάνει συνεχώς τα χατήρια της Τουρκίας εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Εν κατακλείδι, όλο και πιο πολλοί λαοί βάζουν πρώτα το συμφέρον της πατρίδας τους και έπειτα ενδιαφέρονται για την ”παγκόσμια ειρήνη’’ -πρόκειται για μια φράση που πάντα χρησιμοποιούν οι υπερεθνικοί οργανισμοί.
Ανδρέας Μουντζουρούλιας239 Posts
Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Blogger
0 Comments